
Aydınlık bir nesil bırakabilmek için çalışıyoruz
Rasyonalist adıyla 2016 yılında bir bilim sitesi olarak başladığımız bu serüvene, alanında başarılı ve profesyonel bilim gönüllüleri olarak sayısız mecradan devam ediyoruz. An itibariyle 1000’i aşkın içeriğimizle, Türkiye’nin en güvenilir bilim siteleri arasında yer alarak, sizlere tamamen ücretsiz bir biçimde bilgiye erişim imkanı sunuyoruz.
Eğitime aç olduğumuz şu günlerde, uzman bilim sitesi kadromuzla; bilimin, felsefenin ve sanatın birçok dalından çeşitli konularını, daha önce ele alınmamış detaylarıyla pedagojik olarak geliştirip, etkili bir anlatım biçimiyle, her yaştan her kesimin anlayabileceği basitliğe indirgeyerek anlatıyoruz.
Bunların yanında üniversitelerin lisans ve lisanüstü seviyelerinde kaynak olarak kullanılabilecek seviyede teknik makaleler ele aldığımız gibi; hazırladığımız araştırma yazılarını, bilimsel inceleme makaleleri standartlarında işleyerek bir bilim sitesi olarak kalite ve güven aşılıyoruz.
Yalnızca bilimsel bilgiyi değil, bilimsel düşünme biçimini aşılamak da bizlerin birinci önceliğidir.
Bir bilim sitesi olarak Türkçe bilim literatürüne yaptığımız katkıların yanında, sizlerle birebir temas halinde bulunarak, bilimsel düşünce biçimlerinin geliştirilmesi adına çeşitli sohbetler ve tartışmalar gerçekleştiriyor, sizlerden gelen soruları yanıtlıyoruz. Bu teması sağlayabilmek için aktif olarak birçok sosyal medya platformunda sizlerleyiz.
Dünya genelinde 132 milyon kız çocuğu eğitim alamamaktadır. Ülkemizde okuma yazma bilmeyen erkek sayısı 286,412 iken kadınlarda bu sayı ne yazık ki 1,738,225’tir. İlkokul okuyabilen erkeklerin oranı ise %96.4 iken kadınlarda bu oran %85.7’dir.
– Our World in Data & Türkiye İstatistik Kurumu
Sosyal Medyada Biz
Sizlerle etkileşim içerisinde olabilmek adına, Rasyonalist bilim sitesi olarak çoğu sosyal medya platformunda aktif bir rol alıyoruz. Twitter‘da, özellikle Facebook‘ta hem paylaşımlarımıza yer veriyor hem de grubumuzda sohbet ve tartışma oluşturuyoruz. Burada gündelik hayatı, zaman zaman bilimsel bakış açımızla harmanlıyor, zaman zaman da sadece sohbet ediyoruz!
Instagram‘da işin sanatsal yanına ağırlık vererek, bilimle alakalı görseller ve bunların açıklamalarını paylaşıyor, bazense sadece işin etkileyiciliğini paylaşmayı seviyoruz!
Youtube‘da canlı yayınlar düzenliyor, hiçbir yerde verilmeyen dersleri ele alıp birebir soru-cevap şeklinde gerçek bir ders ve sunum edasıyla işliyoruz. Bunların yanında birçok konuda, pedagojik olarak doygun anlatımlara bezenmiş video içeriklerimiz de paylaşılmayı bekliyor.
Bundle, Google News ve Flipboard platformlarında resmi onaylı Rasyonalist bilim sitesi hesaplarımız sayesinde sitemizde aktif olarak yayınlanan veya güncellenen yazılardan anlık olarak mobil aracınızdan haberdar olabiliyorsunuz.
Sohbet ve Tartışma
Youtube




Bundle
Google News
Rasyonalist Ekibi
Ögetay Kayalı
Michigan Tech. Uni. Fizik Bölümü Araştırma Görevlisi
Rasyonalist kurucu, editör ve kıdemli araştırmacı yazar. NASA’nın APOD platformunda görevli olmak üzere, Michigan Tech. Üniversitesinde araştırma görevlisi olarak Astrofizik üzerine doktora yapmaktadır. Ege Üni. Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümünden birincilikle mezun olduktan sonra bir yıl kozmoloji üzerine yüksek lisans, ardından bir yıl da İzmir Uluslararası Biyotıp ve Genom Merkezinde Moleküler Biyoloji ve Genetik üzerine yüksek lisans yapmıştır.
Ege Can Karanfil
Orta Doğu Teknik Üni. (ODTÜ) Fizik Bölümü
Rasyonalist editör ve kıdemli yazar. Çeşitli topluluklar adı altında birçok bilim etkinliği ve sunum düzenleyerek halkın her kesimine bilimi anlaşılır ve gönüllü bir biçimde ulaştırma görevlerinin yanında nükleer fizik üzerine araştırmalar yürütmektedir.
Seda Baştürk
Orta Doğu Teknik Üni. (ODTÜ) Fizik Bölümü
Rasyonalist APOD/NASA (Astronomy Picture of the Day) resmi çevirmeni. Astronomik enstrümanlar üzerine çalışmakta olup, astrofotoğrafçılıkla özel olarak ilgilenmekte ve profesyonel alanla amatör alanı bir araya getirmektedir. Dünyada bunu gerçekleştiren NASA’nın 25 yıllık APOD platformunun resmi çevirilerini yapmaktadır.
Arya Elçi
Orta Doğu Teknik Üni. (ODTÜ) Fizik Bölümü
Rasyonalist araştırmacı yazar ve çevirmen. Bilimsel inceleme yazısı standartlarında içerikler, çeşitli konularda araştırma yazıları ile birlikte lise ve lisans düzeyinde kitap içerikleri üretmektedir.
A. Ege Palaz
Dokuz Eylül Üni. İngilizce Mütercim-Tercümanlık Bölümü
Rasyonalist editör, grafik tasarımcı ve çevirmen. Uzmanlık alanı olan çevirmenliğiyle sunduğu katkıların yanında, esas olarak Rasyonalist’in bel kemiğini oluşturan görsel tasarımların mimarıdır. Profesyonel olarak birçok kurum ve kuruluşun grafik tasarım işlerine katkıda bulunmaktadır.
Doç. Dr. Emir Haliki
Ege Üni. Fizik Bölümü
Rasyonalist kıdemli araştırmacı yazar. Profesyonel çalışma alanları ağ biliminden astrobiyolojiye, genetik düzenleme mekanizmalarından karmaşık sistemlere ve astronomik cisimlere kadar geniş bir alanı içermektedir.
Mümin Can
Rasyonalist kıdemli araştırmacı yazar ve çevirmen. Rasyonalist’in halka bilim haberlerini ulaştırmasını hedeflediği popüler bilim kategorisinde birçok çevirinin sahibi olduğu gibi aynı zamanda bilimsel inceleme makalesi standartlarında teknik yazılar ele almaktadır.


Büke Özen
Gazi Üni. Fizik Bölümü
Rasyonalist editör. Gazi Üniversitesi Fizik bölümünü bitirdikten sonra Hacettepe Üniversitesinde pedagojik formasyon eğitimini tamamlamıştır. 2010 yılından beri öğretmenlik görevini sürdürmektedir.


Prof. Dr. Varol Keskin
Rasyonalist kıdemli araştırmacı yazar. Ege Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümünde profesör. Özellikle çift yıldızlar odaklı çeşitli fotometrik çalışmalar yapmıştır. Aynı zamanda 2017 yılında Türkiye adına ilk defa bir ötegezegen keşfeden ekibin bir üyesidir.
Devrim Yağmur Durur
Ege Üni. Biyokimya – iBG Moleküler Biyoloji ve Genetik
Rasyonalist araştırmacı yazar. Biyokimya bölümünden onur derecesiyle mezun olduktan sonra, İzmir Biyotıp ve Genom Enstitüsü’nde (İBG) Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünde yüksek lisansını tamamlamıştır. Bu süreçte nörodejenerasyon ve nöroproteksiyon laboratuvarında görev alarak nöroinflamasyon, Alzheimer hastalığı, ekstraselüler veziküller (ekzozomlar), infantil kolik, glioma gibi çeşitli konular üzerine çalışmıştır.


Süleyman Yeşil
Ege Üni. Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü
Rasyonalist eğitmen. Yıllar boyunca ülkenin önde gelen bilim şirketlerinde ve eğitim kurumlarında bilim eğitmeni olarak görev alıp; okul öncesi, ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite düzeyinde öğrencilere hatta yetişkinlere bilimin birçok alanında sunumlar vermiş, etkinlikler ve atölyeler düzenlemiş, bilim şovlarında izleyenleri hayrete düşüren sunumlar yapmıştır.


Emre Can Alagöz
Marmara Üni. Güzel Sanatlar
Rasyonalist sanatçı. Hem astrofotoğrafçılık hem de mikrofotoğrafçılık alanında son derece başarılı eserler ortaya koyduğu gibi, akademik olarak bu iki alanı bir araya getiren öğeleri incelediği çalışmalar yürütmektedir. Çektiği mikrofotoğrafla dünya çapındaki Nikon Small World yarışmasında Türkiye adına derece yaparak önemli bir başarıya imza atmıştır.


Levent Toprak Kuru
Rasyonalist moderatör. Facebook “Rasyonalist Sohbet ve Tartışma Grubu”nun idare ve idamesinden sorumludur. Rasyonalist’in Facebook’taki sizlerle olan temas yüzü olarak bilimin herkese ulaşabilmesi adına bir köprü kurmaktadır.


Belkıs Dalkıranoğlu
Rasyonalist redaktör. Birçok kurum ve kuruluşta profesyonel olarak editörlük ve kitap ile dergi redaktörlüğü görevlerinde bulunduktan sonra Rasyonalist’in bir bilim sitesi olarak Türkçeye verdiği öneme katkılarda bulunarak, ekibe bu konuda eğitimler vermiştir.
NASA/APOD Resmi Türkiye Platformu
NASA‘nın APOD (Astronomy Picture of the Day) platformu 1995′ten beri Robert Nemiroff ve Jerry Bonnell tarafından, aktif şekilde her gün, bir astronomi görseliyle birlikte bu görsele dair açıklama yayınlayarak, dünya çapında bir astronomi kültürü oluşturmaktadır. Bugün NASA’nın internet trafiğinin %25’ini oluşturan APOD, bütün dünya tarafından her gün yüz binlerce ziyaret almakta ve astrofotoğrafçıların fotoğraflarını paylaşabilmek için rekabet edebildiği bir ortam sunmaktadır.
Ekibimizden, kurucu Ögetay Kayalı’nın APOD’da göreve başlamasıyla, Rasyonalist’te APOD’u her gün paylaşma kararı aldık. Bu görevi ekibimizden Seda Baştürk üstlendi ve sadece günlük değil, geriye dönük çevirilerin de editör Ege Can Karafil ile birlikte siteye kısa sürede kazandırılmasıyla 7 Ekim 2020 tarihinde APOD’un resmi Türkiye sayfası olarak eklendik. Daha fazla bilgi için APOD Hakkında sayfasını ziyaret edebilirsiniz.


İlkelerimiz
Bir bilim sitesi olarak Rasyonalist, bilimsel bilgiyi ve bilimsel düşünce biçimini yaygınlaştırmayı görev edindiği kadar; bu birikimin insanlığa kattığı ve katması gereken erdemlerin de öneminin altını çizmektedir. Bu nedenle Rasyonalist, her şeyden önce birbirimizle ve doğayla olan etkileşimimizde takınmamız gereken saygı ve sevgi dolu bir davranış biçimini öncelik bilmektedir.
Tartışma kültüründen mahrum kaldığımız günümüzde; bilimsel birikimin insanlığa gerçek anlamda katkı sağlayabilmesi için ahlaki ve etik kurallar çerçevesinde, yapıcı eleştirilerle bezenmiş, yıkıcı tavırlardan uzak bir tartışma kültürü oluşturmayı görevlerimizden biri biliriz. Bu nedenle art niyetli davranışların hiçbirine müsaade etmemekte ve her şeyden önce iç huzurumuza sahip çıkmaktayız.
Bir Bilim Sitesi Olarak Rasyonalist
Kurulduğumuz günden bugüne temel amacımız, Türkçe literatürdeki bilimsel bilgi açıklığını; güvenilir ve bilimsel temellere dayanan, pedagojik olarak güçlendirilmiş eserlerle kapatmaya çalışmaktır. Hazırladığımız 500’ün üzerinde içeriğin bir kısmı bu tür teknik içerikler veya araştırma yazılarından oluşsa da bir kısmı da bilimin yaygınlaşmasını sağlamak, güncel olaylardan haberdar olabilmek adına popüler bilim çevirilerinden oluşmaktadır.
Bilimsel bir çalışmanın en önemli öğelerinden biri de referanslardır. Bir bilim sitesinden verilen iddianın doğruluğunu gösterecek olan bu bilimsel işaretler, bir makalenin olmazsa olmazıdır. Ne yazık ki günümüzde birçok kişi bilim sitesi adı altında çeşitli yayınlar yapmakta, yazılar yazmakta fakat hiçbir kaynak belirtmemektedirler. Böyle durumlarda iddiaların temeli asılsız kalmakta ve çoğu durumda yanlış anlaşılıp bir bilgi çöplüğü oluşturmaktadır.
Hiçbir bilimsel otorite, sırf otorite olduğundan dolayı kendisine güvenilmesini beklemez!
En güvenilir kişi, kendisine güvenilmeye mahal vermeyen kişidir.
Bu nedenle her yazımızda, bahsini ettiğimiz bilgileri teyit edebileceğiniz referanslara bir bilim sitesi olarak muhakkak surette yer veriyoruz. Bu referanslar ise alelade, kim olduğu dahi belli olmayan kişiler tarafından oluşturulmuş içerikler değil; hakemli bilimsel dergilerde yayınlanmış makaleler, alanının uzmanında yazılmış kitaplar, üniversiteler gibi eğitim kurumları ya da alanında uzman kuruluşlar (NASA, CDC vb.) arasından seçilmektedir.
Bilim dünyasında bile bir insanlık hali olarak zaman zaman, ne kadar sıkı denetimler olsa dahi hatalar olabilmektedir. Bu nedenle hatalı olabilme potansiyelini kabullenmek önemli bir erdemdir. Bunu mümkün mertebe en insani yolla telafi etmek de hepimizin naif bir biçimde gerçekleştirmesi gereken bir görevdir. Bu nedenle doğabilecek hataların bir bilim sitesi olarak bizler de farkındayız ve sizlerin uyarılarına daima açık olduğumuzu belirtmek isteriz. Bizlere yapılan her geri bildirime kulak vermekteyiz.
İçeriklerimiz
Sizlere yaptıklarımızı daha iyi gösterebilmek adına, bir bilim sitesi olarak bilimin bütün alanlarında yayınladığımız öne çıkan bazı yazılarımızı ilginize sunuyoruz. Aynı zamanda kitap içerikleri gibi ele aldığımız yazı dizilerimize arşivimiz üzerinden erişebilirsiniz.
Kafeinin (Kahvenin) Sağlığa Etkileri Nelerdir? Faydaları ve Zararları
Antosiyanin Nedir? Antosiyaninlerin Faydaları
Sarımsağın Faydaları – 7 Sağlık Etkisi
Kara Delik Nedir? Nasıl Oluşur? (Özellikleri, Fotoğrafı, Gözlemi…)
Nükleer Fizik: Radyasyonun Biyolojik Etkileri
Evrenin Yaşı Ne Kadardır ve Nasıl Hesaplanır?
Jüpiter Gezegeni | Özellikleri, Atmosferi, Uyduları, Lekesi…
Eğik Atış Hareketi – Video Konu Anlatımı, Örnek Soru, Formüller
Başvuru
Rasyonalist ekibine katılımlar şu anda açıktır. Lakin başvurulardan çok azı kabul almaktadır. Ekibimizde yetkinlik, adanmışlık ve profesyonellik esastır. Bu nedenle adaylardan beklenti oldukça yüksektir. Ekibe katılmak isteyenler başvurdukları alan özelinde (araştırma yazarı, çevirmen vb.) yaptıkları çalışma örnekleriyle birlikte öz geçmişlerini ve neden başvurduklarını açıklayan bir sayfalık bir kompozisyon yazıp rasyonalistorg@gmail.com (iletisim@rasyonalist.org adresi geçici bir süre devre dışıdır) adresine göndermelidirler.
Bu kurallardan herhangi birine uymayan adayın başvurusu değerlendirilmeye alınmaz. Değerlendirmeye alınanlara bir hafta içerisinde dönüş yapılır, eğer dönüş alamazsanız bir problem olduğuna dair bize sosyal medya üzerinden de ulaşabilirsiniz.
İletişim
Rasyonalist bilim sitesi olarak sizlerden gelen geri bildirimleri, önerileri ve şikayetleri önemsiyoruz. Bize ulaşmanızı gerektirecek herhangi bir durum (yazıda olası bir hata olduğunu düşünmeniz, bir problemi dile getirmeniz vb.) olduğunu düşünüyorsanız, nezaket çerçevesinde bizlere rasyonalistorg@gmail.com (iletisim@rasyonalist.org adresi geçici bir süre devre dışıdır) adresinden ulaşabilirsiniz.
Nezaket ve saygı sınırlarında yazılmış her mesaja geri dönmekteyiz. İlginiz için teşekkür ederiz!