TÜRKÇEDE Ö- , ÖG, Ö...
 
Notifications
Clear all

TÜRKÇEDE Ö- , ÖG, ÖGÜR, ÖGREN-, ÖGRET- KELİMELERİ,

3 Posts
2 Users
1 Likes
801 Views
Mehmet Erdal Kaya
Active Member
Joined: 3 years ago
Posts: 17
Topic starter  

https://openaccess.iku.edu.tr/handle/11413/3718

Arkadaşlar yukarıdaki makalede Türkçe'nin benim için büyülü fiili "ö" ve türevleri hakkında harika bilgiler mevcut. Okumanızı tavsiye ederim.


Quote
c3da07ca4ba19209adab6363d7ab19bd?s=80&d=identicon&r=g Forum
Illustrious Member Admin
Joined: 8 years ago
Posts: 60
 

Çok ilginç! Hiç bilmediğim şeyler öğrendim. ö- fiili düşünmek anlamı taşıyormuş. Daha detaylı inceleyelim, çok teşekkürler!

NASA/APOD - Michigan Tech.


ReplyQuote
Mehmet Erdal Kaya
Active Member
Joined: 3 years ago
Posts: 17
Topic starter  

Evet. Ben ilk öğrendiğimde gündelik hayatımda kullandığım kelimelere bambaşka anlamlar kattım. Örneğin "bir şeyin nüvesi, var oluşunun mutlaklığını borçlu olduğu şey, ana öğesi" anlamı olan "öz" kelimesi de zannımca "ö" fiilinden türeme. Şöyle ki bir şeyin maddi varlığı kadar soyut kavramı da çok önemlidir. Hatta bana göre bir şeyin özü dediğimiz şey, o şeyin "düşüncesidir". Elma dediğimiz şeyin maddesi tahrip edilebilir ama düşüncesini tahrip etmek mümkün değildir. Bu bağlamda örnek çoğaltılabilir. "Özlemek" kelimesine derinlemesine bakarsak, bizden mekan olarak çok uzaklarda olan kişi ya da nesne için "özledim" dediğimizde aslında "onu o an düşündüm, aklıma getirdim" demek isteriz. Yine "Erdal işini 'özensiz' yapmışsın!" dediğimizde aslında "Erdal 'işinin üzerinde yeterince düşünmemişsin!' demek isteriz. Dediğim gibi bu örnekler çoğaltılabilir. Hatta ben biraz ileri giderek çok iddialı bir yorumda bulunurum bu konuda. Şöyle ki "Ölmek" filini de ben "ö" yani düşünmek fiili ile irtibatlandırırım. "Ölmek" fiili bana göre "ö olmak", yani "düşünce olmak", yani artık maddi özelliğini yitirip "düşünce" haline dönüşmektir. "Ö olmak" ifadesindeki "o" harfi dil kuralları gereğince düşmüş ve "a" harfi de "ö" harfine uyum sağlamak için "e" şeklinde incelmiştir. Nitekim bir insan ya da canlı ölürse artık geride kalanların hatıralarında yani düşüncelerinde yaşar. Ölen canlının maddi olma özelliği ortada kalkmıştır "düşünce/de" olma özelliği ise devam etmektedir. Bu saatte kendimi tam ifade etmiş olamayabilirim ama sakin kafayla bu konudaki fikirlerimi yazıp burada paylaşabilirim.

This post was modified 3 years ago by Mehmet Erdal Kaya

ReplyQuote
Share:
Back to top button