Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Teknoloji uzmanları bile korkuyor!

Teknoloji uzmanları bile korkuyor!
4 dakika
7
  • Özgün
Tüm Reklamları Kapat

Teknoloji sektöründeki 1000 lider hakkında yapılan yeni bir çalışma,Yapay zekanın (AI) sürekli büyümesiyle ilgili umut yerine korku yaratarak sonuçlandı.

Elli yıl önceki bir pazar günü, bilgisayar mühendisi Douglas Engelbart; San Francisco'da bilgisayar endüstrisini ve dolaylı olarak dünyayı değiştiren canlı bir gösterim yaptı. Konferans salonunda yüzlerce ilgili insan, "mouse" adı verdiği bir cihaz ile nasıl biçimlendirilmiş belgeleri yönettiğini ve insanların farklı konumlarda paylaşılmış belgeler üzerinde online olarak nasıl çalışabileceklerini gösterdi.

Tüm Reklamları Kapat

"Tüm demoların annesi" olarak bilinen bir tarihçi olan Steven Levy, “Pencereler açılıp kapandıkça ve içerikler tekrar düzenlendikçe, seyirciler sanal gerçekliğin yarattığı ufka baktılar. Engelbart, bir yaka mikrofonu ve sakin bir ses ile onlara cihazı tanıttı. Bu 1968 demosu, canlı arayüzler kullanan kişisel bilgisayarlara, başka bir deyişle bugün kullandığımız cihazlara dayanan kocaman bir endüstrinin ufkunu genişletti.

Engelbart, problemleri çözmenin en etkili yolunun insan yeteneklerini arttırmak ve kolektif zeka oluşturmak olduğuna inanan bir hayalperestti. Bilgisayarlar, ona göre birer “akıl için bir yönlendirici”, başka bir deyişle insan yeteneklerini geliştirmeye yarayan araçlardı ve bu gelişim başından beri teknoloji endüstrisinin iyimser bakış açısının temelini oluşturmuştur.

Tüm Reklamları Kapat

Bu rüya, veri avcılarının bizi nasıl aynı zamanda hem gelişimimiz için şımarttığını hem de bize gerekenleri sağladığını öğrendikçe sönükleşmeye başladı. Bahsettiğimiz iddia, aynı zamanda şirkete ve uygulamaya bağlı olarak değişebilir. Örneğin e-tablolar, kelime işleme, bilgisayar destekli tasarım (CAD) ve proje planlama araçları tartışılmaz birer lütuftur. Google arama, insanlık için bir hafıza protezi veya herhangi bir bilgiden asla yoksun olmamak üzere bir gerekçe olarak görülebilir. Ancak Instagram veya Facebook tarafından ne tür bir bilişsel gelişim sağlandığı net değildir, tabii eğer bir gelişim söz konusuysa. Buna tabii ki Twitter da dahildir.

Bununla birlikte, yapay zeka adı verilen, gelişim iddiasının sürekli olarak yapıldığı yeni bir teknolojik oluşum söz konusudur. Yapay zeka, misyonerleri tarafından insan yeteneklerini gerçekten arttırabilecek bir teknoloji olarak gösterilmiş ve bu görüşü zamanla doğrulamıştır. Şu anki haliyle bile, makinelerin öğrenmesi ve gelişimi konusunda oldukça etkileyicidir. Örneğin, bir görüntü tarama yazılımının on binlerce retinal taramayı hızlı bir şekilde tarayabileceği ve bir göz cerrahı tarafından dikkat edilmesi gereken noktaları güvenilir bir şekilde seçebileceği düşünülmektedir.

Ancak, makine öğrenmesinin kötü sonuçlara yol açabileceği ve bu kadar güçlü ama kusurlu olmaya eğilimli bir teknolojiye güvenerek dünyayı ağlara mahkum etmemizin önünde duran büyük bir önyargı vardır. Pew Research Center, risklerin mantıklı bir tahminini oluşturmak amacıyla yakın zamanda şu soruyu uzman bir heyete sundu: “2030'a gelindiğinde, AI ve ilgili teknoloji sistemlerinin ilerlemesinin insan kapasitelerini artıracağını ve güçlendireceğini düşünüyor musunuz?” Cevaplar ise oldukça açıklayıcı ve ayıltıcı olmuştur.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Katılımcıların tamamı, teknolojinin güçlendirici potansiyelini anlayan insanlar olsa da, cevapların yarattığı endişe insanların gözlerinden belli oluyordu. Yapay zekanın geniş çaplı kullanımının, hayatın kilit noktalarında verilen kararların kodlama ile çalışan "kara kutu" sistemlerine devredildikçe, insan gücünde bir ihtiyaç kaybı yaratacağını gördüler. Ek olarak, kâr için tasarlanan gözetim sistemlerinde kötüye kullanım olasılığından korkmuşlardı. İstihdam konusunda büyük riskler söz konusuydu. Bazıları yeni iş çeşitlerinin ortaya çıkmasını beklerken, bazıları büyük işsizlik, büyüyecek bir ekonomik uçurum ve bunun tetikleyebileceği halkçı ve sosyal ayaklanmalar olacağı konusunda kesin görüşlere sahip.

Bunların birçoğu yapay zekanın büyüme potansiyelini hoş karşılamaktadır ancak diğerleri artan teknoloji bağımlılığımızın; düşünme, bağımsız harekete geçme veya başkalarıyla etkili bir şekilde etkileşim kurma kapasitemizi kötü etkileyeceğinden korkmaktadır. Ve bazıları da, 'deep fake' videoları* örneğinde olduğu gibi, teknolojinin demokratik süreçleri etkileyebilme yetisinin gelişeceğini öngörüyor.

Bu anketle ilgili söylenebilecek ilk şey, Mori / YouGov türünün istatistiksel olarak temsil edilen bir kamuoyu yoklaması olmamasıdır. Tüm bunlar, çoğu teknoloji endüstrisi, çekirdek teknolojileri ve şirketleri ile özdeşleşmiş, çok iyi bilgilendirilmiş düşünürlerin fikirlerini tartışmak için oldukça ciddi birer girişimdir. En azından, onların yansımaları, işsiz filozoflar ve diğer “kaybedenler” için mesleki terapi olarak ahlakı gören bir teknoloji endüstrisinden, "Her yerde yapay zeka" görüşüne olumlu bir geçiş için perspektif kazandırıyor.
Ama en önemlisi ise, bu tartışmanın bana Engelbart'ın bu konuda ne yapacağını merak ettirmesi oldu. Engelbart bir açıklamasında, "Birisi bana bir keresinde sadece bir hayalperest olduğumu söylemişti. O zaman için bu beni alındırdı. 'Sadece' kısmı beni etkilemişti. Gerçek bir hayalperest olmak kolay bir şey değildir ve üstelik kendi hayallerine inanmaya başladığında işler daha da zorlaşır." dedi. Özellikle de o hayaller kabusa dönüşürse..

*'Deep fake' teknolojisi, herhangi bir videodaki kişilerin yüzünü başkalarının yüzleriyle değiştirmeye yarayabilen bir tekniktir. Metinde ise siyasi amaçlarla karalama kampanyası olarak kullanılabileceğinden bahsediliyor.


Çevirmen: Ayşe Ege Palaz

Referanslar
1. The Guardian, "If tech experts worry about artificial intelligence, shouldn’t you? "
<https://www.theguardian.com/commentisfree/2018/dec/16/tech-experts-worried-about-artificial-intelligence-pew-research-center>

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/03/2024 07:35:25 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12904

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Bellek
Genel Görelilik
Maske Takmak
İklim Değişikliği
Bilim İnsanları
Kök Hücre
Antibiyotik
Mers
Araştırmacılar
Nükleer Enerji
Evrim Ağacı
Böcek Bilimi
Çekirdek
Siyah
Avcı
Temel
Gıda Güvenliği
Uterus
Çevre
Amerika Birleşik Devletleri
Çiçek
Film
Karar Verme
Kuş
Demir
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. E. Palaz, et al. Teknoloji uzmanları bile korkuyor!. (9 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 19 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12904
Palaz, A. E., Kayalı, Ö. (2021, January 09). Teknoloji uzmanları bile korkuyor!. Evrim Ağacı. Retrieved March 19, 2024. from https://evrimagaci.org/s/12904
A. E. Palaz, et al. “Teknoloji uzmanları bile korkuyor!.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, 09 Jan. 2021, https://evrimagaci.org/s/12904.
Palaz, Ayşe Ege. Kayalı, Ögetay. “Teknoloji uzmanları bile korkuyor!.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, January 09, 2021. https://evrimagaci.org/s/12904.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close