Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

İngiltere Füzyon Reaktörünü Çalıştırdı!

İngiltere Füzyon Reaktörünü Çalıştırdı!
2 dakika
534
  • Özgün
Tüm Reklamları Kapat
İngiltere’nin en yeni reaktörü ST40’ı çalıştırmak için geçen hafta düğmeye basıldı ve ilk denemede içinde yakıcı bir plazma oluşturulabildi. Tokamak tipindeki reaktörde 2018 için amaç, yaratılan plazmayı 100 milyon santigrat dereceye çıkarabilmek; bu Güneş’in merkez sıcaklığının 7 katı demek oluyor. Füzyon eşiği aşıldıktan sonra hidrojen atomları helyumu oluşturarak birleşmeye başlıyor. Enerji bariyeri kalkınca limitsiz ve temiz enerji süreci işlemeye başlıyor.
ST40’ın arkasındaki şirketin yöneticisi David Kingham, füzyon enerjisinin hem İngiltere’de hem de Dünya'da gelişimi için çalışmalarının önemli olduğunu söylüyor:
“Özel bir girişim tarafından tasarlanmış, üretilmiş ve işletilmiş olan birinci sınıf, kontrollü füzyon cihazını ortaya çıkarıyoruz. ST40, kompakt ve uygun maliyetli reaktörlerde 100 milyon dereceye kadar füzyon sıcaklıklarına ulaşabilecek bir sistem. Bu, füzyon gücünün kullanılması için on yılların değil sadece yılların olduğunu gösteriyor.”
Nükleer füzyon, Güneş’i besleyen süreçtir. Aynı şeyi Dünya'da gerçekleştirmenin bir yolunu bulabilirsek, karbon salınımını azaltmanın yanında sınırsız miktarda temiz enerji tedarik etmemiz de mümkün olacak.
Günümüz nükleer reaktörlerinde elde edilen nükleer fisyonun aksine, nükleer füzyon atomları birbirinden ayırmak değil, onları bir araya getirmektir. Tuzdan ve sudan biraz daha fazlasını gerektirir ve başlıca atık ürün olarak helyum üretir. Nükleer füzyon umut vericidir ama aynı zamanda bilim insanlarının başarmak için mücadele ettiği şeydir.
İşlem, plazmayı inanılmaz sıcaklıklarda, yeterli elektrik üretmek ve yeterince uzun süre kontrol etmek için yüksek güçlü mıknatıslar kullanmayı içerir ve bu tahmin edebileceğinizden de zordur.
Geçtiğimiz yıllarda büyük ilerlemeler oldu. MIT'den bilim insanları, Ekim ayında plazma basıncı rekorunu kırdı ve Aralık ayında Güney Koreli araştırmacılar, 70 saniye boyunca 300 milyon dereceye kadar "yüksek performanslı" plazmayı sürdüren ilk ekip oldu. Almanya'da, Wendelstein 7-X Stellerator adlı yeni bir füzyon reaktörü plazmayı başarıyla kontrol edebildi.
Ancak, parçaları bir araya getirebilmekten hala çok uzaktayız: Füzyon oluşması için gerekli sıcaklıklarda plazma üretmenin uygun bir yolunu bulmak ve ardından enerji üretmek için plazmayı yeterince uzun süre kontrol edebilmek.
ST40, Tokamak reaktörü olarak bilinir ve kavurucu plazmanın çekirdeğini kontrol etmek için yüksek güçlü toroid şeklinde manyetik bobinler kullanır. Bir sonraki adım, manyetik bobinlerin tam bir setini ST40 içerisinde kurmak ve test etmek olacak ve bu yılın ilerleyen günlerinde Tokamak Enerji (ST40’ı yapan şirket) bobinleri 15 milyon santigrat derecede plazma üretmek için kullanacak.
2018'de ekip, 100 milyon santigrat derece füzyon eşiğini elde etmeyi umuyor ve nihai hedef, 2030 yılına kadar İngiltere şebekesine temiz füzyon gücü sunmak. Şirket sonuca şimdi bir adım daha yaklaştı ama gelişmekte olan bir Tokamak reaktörü olan sadece onlar değil. Yine de ticari bir füzyon reaktörünü yaygın hale getirmek için yarışı hızlandırabilirler.
Çeviren: Nazlı Turan
Referanslar
1. <The UK Just Switched on an Ambitious Fusion Reactor - and It Works>
Görsel: Tokamak Energy
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/03/2024 11:30:44 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12615

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hızlı
Gezegen
Egzersiz
Yangın
Kuantum Fiziği
Diyet
Mavi
Antibiyotik
Balina
Evrim Tarihi
Genetik Değişim
İngiltere
Şiddet
Tür
Türlerin Kökeni
Hayatta Kalma
Gebelik
Doğal
Biyocoğrafya
Radyoaktif
Oyun
Astrofizik
Buz
İyi
Damar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
R. Bilim, et al. İngiltere Füzyon Reaktörünü Çalıştırdı!. (12 Eylül 2018). Alındığı Tarih: 28 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12615
Bilim, R., Kayalı, Ö. (2018, September 12). İngiltere Füzyon Reaktörünü Çalıştırdı!. Evrim Ağacı. Retrieved March 28, 2024. from https://evrimagaci.org/s/12615
R. Bilim, et al. “İngiltere Füzyon Reaktörünü Çalıştırdı!.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, 12 Sep. 2018, https://evrimagaci.org/s/12615.
Bilim, Rasyonalist. Kayalı, Ögetay. “İngiltere Füzyon Reaktörünü Çalıştırdı!.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, September 12, 2018. https://evrimagaci.org/s/12615.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close