Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Sokrates Kimdir?

Sokrates Kimdir?
3 dakika
4,309
  • Özgün
Tüm Reklamları Kapat

Dunnning-Kruger etkisini birçoğumuz biliriz. Bu etki, bir konuda ne kadar az şey bilirsek bir o kadar da kendimizden emin olmaya meyilli canlılar olduğumuzu ifade eder. Kısacası kendi cehaletimizi fark etme konusunda yetersiz kaldığımız söylenebilir.

Dolayısıyla çok uzun yıllar önce Sokrates’in bir cümlesinde vurguladığı nokta hala güncelliğini korumaktadır: “Bildiğim tek şey hiçbir şey bilmediğimdir.”

Sokrates kendi cehaletini kavrayarak işe başlamayı akıl edecek kadar akılllı bir filozoftu. Milattan önce 470 yılı civarlarında Atina’da dünyaya gelen ünlü düşünür, sadece fikirleriyle değil, aynı zamanda yaşadıklarıyla da insanlık üzerinde derin etkiler bıraktı.

Tüm Reklamları Kapat

Sokrates’e dair bütün bildiklerimiz ne yazık ki ikinci elden bize ulaşmış, başkalarının onun hakkında yazdıklarından çıkarsadığımız bilgiler. Onun, yaşamını düşüncelerine adayışını öğrencilerinin cümlelerinden öğreniyoruz. Bu yönüyle Sokrates’in sadece bir insan figürü olmanın ötesine geçip bir düşünce ekolünün efsanevi bir temsili haline geldiğini söyleyebiliriz.

Sokrates Ne Öğretti?

Her şeyden önce sorgulama yetisinin edinilmesini elzem gören bir filozoftu. Onun, dönemin Atina’sında önem verilen değerlere karşı duruşunda bu sorgulama aşkının izleri görülebilir. Nitekim o, tanrıları tanımamakla ve ahlaksızlıkla suçlanmış ve genelgeçer toplum yapısına dair sorular sormasının cezasını canıyla ödemiştir.

Öğretme yöntemleri dönemine göre belki alışılmadık bir tarzdaydı. Ancak bir eğitimcinin başarısını en iyi şekilde öğrencilerinde izleriz. Onun öğrencileri arasında Ksenophon ve Platon gibi dev isimler olduğunu gören birisi mutlaka kendisinin öğretme konusundaki başarısını kabul etmek durumunda kalacaktır.

Öğrencilerine nasıl erdemli ve iyi bir yaşama sahip olunacağını öğretmiştir. Bunun yolunun ise bilgiden geçtiğine inanmaktadır. Neyin iyi, neyin kötü olduğunu ve bunun yanında kendi yaşam amacını bilmek ona göre yaşam boyunca izlenmesi gereken yol göstericilerdir.

Tüm Reklamları Kapat

Sokratik Yöntem

İronik bir şekilde kendisi çıkarıldığı davada bir “öğretmen” olmadığını iddia etmiştir. Gerçekten de tekdüze anlamıyla bir öğretmen değildi. Karşısındakine bir şey öğretmekten ziyade karşılıklı konuşma aracılığıyla ona savunduğu şeyi sorgulatma amacı güdüyordu.

Yazılı bir kaynağa dayanmaktan çok birebir ilişkiyi temel alan bir yöntemi vardı. Bu yöntemde daha bilge olanın sanki daha az biliyormuş gibi davranarak sorduğu sorularla karşısındaki düşünmeye teşvik ettiğini söyleyebiliriz.

Bu yöntem sayesinde insanlar neyi bilmediklerini fark ediyorlardı. Sonra doğru olanı bulmak yine onlara kalıyordu.

Sokratesin kendisine has bu tarzı o denli etkili oldu ki hala hem hukuk alanında hem de eğitimde bu sistemin temelleri öğretilmekte, tartışılmakta ve yararlanılmaktadır.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Sokrates'in Yaşadığı Zamanlarda Atina

Yaşadığı yıllarda Atina bir tür demokrasi ile yönetilmekteydi. Kadınlar ve köleler dışında bütün Atinalılar yönetimin belirlenmesinde oy kullanabiliyordu. Bu o dönem için dünyada yalnızca belli yerlerde var olan ve oldukça yeni bir sistemdi.

Sokrates’in büyüdüğü dönemin yöneticisi olan Perikles’in hüküm sürdüğü tarihler Atina kültürünün altın çağı olarak bilinir. Perikles konuşma yeteneği sayesinde geniş kitlelerin desteğini almış ve zenginlik bakımından daha düşük seviyedeki Atinalıların da yönetimdeki payını arttıracak reformlara imza atmıştı.

Bu siyasi ortamın yetiştirdiği bir birey olarak Sokrates’in demokrasiyle ilgili bazı çekinceleri vardı. Çünkü o politikaya, yeterli bir düzeyde düşünme becerisine kavuşmamış insanların yön vermesinin doğru olmadığını düşünüyordu. Ona göre yönetimde, bu işten anlayan kişilerin olması lazımdı; sadece topluluklara kendisini sevdirebilenlerin değil.

Bilinçsiz oylamanın yol açabileceği tehlikelere dikkat çekmiş olan düşünürün sonu, ne acı bir tesadüftür ki yine bu tarz bir oylamanın sonucuyla gelmiştir.

Sokrates’in Savunması

M.Ö 399 yılı belki de insanlık tarihinin en meşhur davasına tanıklık etti. Sanık olarak mahkemeye çıkarılan Sokrates’e yöneltilen suçlamalar tanrılara küfür ve gençliği yozlaştırmaktı. Aslında bu dava muhtemelen sadece kendisini korkutmak ve böylece susturmak amacını taşıyordu. Ancak o geri adım atmak yerine yaşamını, felsefesini ve düşüncelerini açıkça savunmayı seçti. Bu cesur tercihinin maliyeti yaşamı oldu.

Sokrates’in mahkum edildiği davada onun lehine çıkan oy sayısı 221 iken onu suçlu bulan oy sayısının ise 280 olduğu düşünülmektedir. Bu davanın sonucu olarak Sokrates zehir içirilerek idam edilmiştir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu konuda ileri okuma yapmak isteyenlere Platon tarafından yazılmış Sokratesin Savunması (The Apology of Socrates) kitabını muhakkak tavsiye ediyoruz.


Hazırlayan: Mümin Can
Editör: Ögetay Kayalı

Referanslar

Tüm Reklamları Kapat

1. Encyclopedia Brittanica, Socrates, <https://www.britannica.com/biography/Socrates>
2. Stanford Encyclopedia of Philosophy, Socrates, <https://plato.stanford.edu/entries/socrates/>

Kapak Görseli:Sokrates'in Ölümü, Jacques Louis David

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 20/04/2024 11:09:02 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12875

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hava
Uyku
Kütle
Yas
Çeşitlilik
Kanat
Yeni Koronavirüs
Bebek Doğumu
Neandertal
Diş Hekimi
Yeni Doğan
Konuşma
Sosyal
Bilimkurgu
Kuantum
Kalıtım
Epidemik
Goril
Eğilim
Çeviri
Epistemoloji
Ornitoloji
Amerika Birleşik Devletleri
Göğüs
Yaşanabilir Gezegen
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
M. Can, et al. Sokrates Kimdir?. (21 Aralık 2020). Alındığı Tarih: 20 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12875
Can, M., Kayalı, Ö. (2020, December 21). Sokrates Kimdir?. Evrim Ağacı. Retrieved April 20, 2024. from https://evrimagaci.org/s/12875
M. Can, et al. “Sokrates Kimdir?.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, 21 Dec. 2020, https://evrimagaci.org/s/12875.
Can, Mümin. Kayalı, Ögetay. “Sokrates Kimdir?.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, December 21, 2020. https://evrimagaci.org/s/12875.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close