Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Sinematik Bir Serüven: M4Y4

Sinematik Bir Serüven: M4Y4
4 dakika
13
  • Özgün
Tüm Reklamları Kapat
Edebiyat dünyasının kemikli pek çok yazarı, eserleri üzerinden kişisel okur kitlesini seçer ve seçilen okuyucular da zamanla yazarın etrafında bir sempati halesi oluştururlar. Öyle ki, bu yazarlarla ilgili seminerler, paneller ya da okuma platformlarında oluşan atmosfer, etkinliği samimi bir cemiyet buluşmasına dönüştürür. Şerafettin Yüksel Yılmaz’ın 2016 Nisan’ında Destek Yayınları imzasıyla çıkan; üç ana bölüm planına yayılmış ve toplamda 38 epizottan oluşan ilk romanı M4Y4’de kısa sürede kendi sadık takipçi kitlesini yaratan bir eser olarak dikkatleri çekiyor. Yılmaz, iletişim sektöründe gelişmiş uzun süreli yöneticilik kariyerinin arka planında, kimyager ve müzisyen kimliğinin sağladığı analitik ve sanatsal görü yeteneklerini kitabın detaylarına ustaca işlemeyi başarmış. Meraklı bir çift okur gözü ve güçlü bir hafızanın ortaklığından türeyen M4Y4, oldukça geniş bir kurgu sahasında kendini göstermiş.
Eserin çatı türü için aksiyon/macera doğruya en yakın tanımlama olacak. Fakat yazarın her sahnede kullandığı tekno-kurgusal motifler bilimkurguya göz kırparken, merak ve aksiyona yedirilmiş çatışma sahneleri polisiye türü için yakın bir örnek hissi uyandırıyor. Tam da bu noktada yazarın bilime ve teknolojiye hakimiyetinden köken alan fütüristtik mekan tasarımlarının okurda uyandırdığı hayranlığa değinmeden geçilmemeli. Yılmaz’ın yarattığı kurgusal evreninin sınırları Birleşik Devletler’den Türkiye’ye; Buzul altı üslerden, ada yerleşkelerine değin geniş ve reel bir coğrafya üzerine oturuyor. Seyahatlerin kısa pasajlarla işlendiği sahneler arası geçişlerde sıkça karşılaştığımız diyalog ve içe dönük muhasebeler; okura romanın soluksuz akışı içinde kısa molalar verme imkanı sunması bakımından iyi düşünülmüş.
İçinde adeta bir tasvir şampiyonası yaşanan eserde Yılmaz, romanını açıktan bir film ya da tiyatro izler gibi okumamızı istiyor. Her şeyden önce bölümleri iç sesler eşliğinde sahne sahne yazıp görselliği ön plana çıkarıyor; okuru sık sık detaylarda boğmayı göze alarak hem de…
M4Y4, bilimsel bir gözle irdelendiğinde de genel okurun uzaklaştığı teknik ve ansiklopedik ögelerin yaratacağı soğukluğu, indirgeyici üslubuyla anlaşılır kılmayı başarmış bir yapıt. Kitapta sıkça kullandığı tıbbi terimler ve biyolojik jargona bağlılığı yüzünden yer yer okurlara fazladan enerji harcatan Yılmaz, bunun farkında ve ardışık sahnelerde soruları yanıtlamayı hedefleyen bir anlatımla bu riski yönetebilmiş görünüyor. Ancak mesajın tam olarak anlaşılabilmesi için merak ve zaman zaman karşılaşılan tasvir hantallığına katlanılması gerektiğini de hatırlatıyor. Okuru, kitaptaki sisli detayların tuzağına düşürmekten keyif alır bir tavrı da var bir taraftan. Nadiren yaşattığı tebessümlerden keskin manevralarla koparıp, finale uzanan bir aksiyona odaklıyor. Zira her gün aynada görüp de üstlenmediğimiz sıradan bir karakterin, ansızın bir başrole dönüşümüne zemin hazırlayan detaylar ancak bu türden bir anlatıyla okuru kuşatabilirdi…
Yazar, yer yer şaşırtan -tabiri caizse ters köşeye yatıran- manevralarla bezediği olay örgüsünün haritasını doğrudan okura vermek yerine, bir antik kenti tanıtan rehber titizliğiyle ilerlemeyi ve sürekli düşünsel dipnotlarla renklendirmeyi tercih etmiş. Nihayetinde, artan okur sayısıyla ülkemiz yazın podyumunda bugün en çok aranan özellik kurgusal tutarlılıkken, M4Y4 tüm geniş olaylar örgüsüne rağmen bunu ziyadesiyle başarmış bir eser.
Genetik araştırmaları sahasında varlık gösteren MMRC adlı şirketinin sahibi ve beyni olan Mark Martin’in posta yoluyla ulaştığı baskın karakterlerimiz Doruk ve Judith’in etkileşimiyle ateşlenen maceranın fitili, her biri kendine has biyografiler veren karakterlerle ilerliyor. Acımasız bir katil ve merhametli bir sadık olan Ahmad, femen ölüm makinesi Linn, her ikisinin de hesabına çalıştıkları erkler üstü güç odağı Nicola Roesch ve nihayet herkesten bir parça, herkesin bir parçası MAİA… İnsanlığın geleceğine yön verecek bir keşfin kıyısında duran karakterlerin; tercih ve çabalarına tanık olduğumuz bir öykü. Bilimin, ölümün, idare ve vicdanın; psikolojik projeksiyonlarla servis edilirken merak alevini her an diri tutan olaylar örgüsünün raflardaki adı; M4Y4.
İlk roman kaygısı güdülmeden sıralanmış cümlelerin kanıksanabilirliği, markalaşmış yazarların zorlama yapıtlarını açık ara geride bırakırken; Yüksel Yılmaz’ın yerli edebiyatta rezerve ettiği koltuğu ön sıralara taşıyor. Eserin ve romancının üst notalarda yakaladığı başarının gölgesinde kalan kusurlarda yok değil. Neredeyse her sayfada göze batan editöryal hatalar ve kitabın ilk iki bölümünde derinleşen tasvir detayları okurun işini güçleştiren ünlemler arasında. Yanıt bulamamış soruların azlığı okuyucuyu rahatsız etmese de “mutlu okur, tatmin olmuş okurdur” ilkesini hatırlatmakta fayda görüyorum.
Henüz ilk eserinde kendi tabanını oluşturma başarısını yakalayan Ş.Yüksel Yılmaz; gelecekte alışkanlık yaratacak özgün bir dilin sinyallerini verirken, eseri M4Y4 de devam romanını arzulatan bir noktada son buluyor. Psikoloji bilimi sanatsal beğeniyi, sessiz hastalıklara benzetir. Yüksel Yılmaz’ın eseri M4Y4’de son sayfaya gelindiğinde okurunu çarpan bir sessizlikle ilerliyor.
Sercan Özaydın
Referans: Bilimkurgu Kulübü İncelemesi için hazırlanmıştır. <http://www.syukselyilmaz.com/blog/sinematik-bir-seruven-m4y4-bilimkurgu-kulubu-inceleme/>
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/03/2024 16:53:53 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12643

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hızlı
Gezegen
Egzersiz
Yangın
Kuantum Fiziği
Diyet
Mavi
Antibiyotik
Balina
Evrim Tarihi
Genetik Değişim
İngiltere
Şiddet
Tür
Türlerin Kökeni
Hayatta Kalma
Gebelik
Doğal
Biyocoğrafya
Radyoaktif
Oyun
Astrofizik
Buz
İyi
Damar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
R. Bilim, et al. Sinematik Bir Serüven: M4Y4. (19 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 28 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12643
Bilim, R., Kayalı, Ö. (2019, July 19). Sinematik Bir Serüven: M4Y4. Evrim Ağacı. Retrieved March 28, 2024. from https://evrimagaci.org/s/12643
R. Bilim, et al. “Sinematik Bir Serüven: M4Y4.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, 19 Jul. 2019, https://evrimagaci.org/s/12643.
Bilim, Rasyonalist. Kayalı, Ögetay. “Sinematik Bir Serüven: M4Y4.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, July 19, 2019. https://evrimagaci.org/s/12643.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close