Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Robotlar, Küçük Şehirlerde İşsizliği Daha Fazla Etkileyecek!

Robotlar, Küçük Şehirlerde İşsizliği Daha Fazla Etkileyecek! Vecteezy
3 dakika
42
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Yapılan yeni bir araştırmaya göre otomasyona direnç gösterebilecek işlerin oranı küçük şehirlerde, büyük yerleşimlere oranla daha az. Dolayısıyla bu bölgelerde yaşayanlar için robotların işleri devralma zamanı yaklaşıyor!

Massachusetts Teknoloji Enstitüsünün Medya Laboratuvarı biriminden Iyad Rahwan ve ekibi ABD'deki otomasyona yatkın iş alanlarında araştırmalar yaparak şehrin büyüklüğü ile yapay zekâ ve robot teknolojilerinin işçilere etkisi arasında bir bağlantı buldular. Bulgular incelendiğinde, nüfusu yaklaşık 100.000'den az olan şehirlerin sakinlerinin işlerini kaybetme riski altında olduğu görülüyor.

Tüm Reklamları Kapat

ABD'nin Doğu Kıyısında yer alan şehirlerde otomasyonla halledilemeyecek işlerin çok fazla olduğunu söyleyebiliriz. Örneğin Washington DC'de hükümetin çalışması için gerekli, tamamen makinelere devredilemeyecek birçok iş bulunuyor. 8.5 milyon insanın yaşadığı New York'ta da yine insan faktörünü zorunlu kılan, özel yetenek gerektiren iş kolları mevcut.

Buna karşın California'daki Madera County, bağcılıkla uğraşan 60.000 nüfuslu küçük bir şehir. Buradaki tarımla alakalı birçok iş, makineler tarafından kolayca halledilebilir. Hemen yanındaki San Fransisco ise 850.000 nüfusu ve inovasyon merkezi olması dolayısıyla otomasyona karşı daha dirençli olacak ve böylece insan odaklı işlerin varlığı korunabilecek.

Tüm Reklamları Kapat

Gelecek Üzerine Kumar Oynamak

Genel eğilim bu şekilde, ancak tabii ki duruma uymayan bazı aykırılıklar da var. Las Vegas 600.000 sakiniyle görece büyük bir şehir ama ekonomisi ileride tamamen otomatik hale getirilebilecek kumar işletmelerine dayalı. Bir başka istisna ise Colorado eyaletinin 100.000 nüfuslu küçük şehri Boulder. San Fransisco örneğinde olduğu gibi burada da insanlar işlerini kaybetmeyecek, çünkü Boulder birçok yeni şirkete ev sahipliği yapıyor. Rahwan hemen telaşlanmaya gerek olmadığı görüşünü şöyle iletiyor:

Otomasyon çok acımasız, büyük çapta bir işsizliğe neden olmayacaktır; ancak bir sarsıntı yaşanacak.

Bu etki, yeniden eğitim seçeneğinin talep görmesine, göçe yahut kolayca işsiz kalınmayacak yeni iş türlerinin ortaya çıkmasına yol açabilir. Aşağıdaki haritada ABD'de otomasyondan fazla etkilenecek (kırmızı) ve az etkilenecek (mavi) şehir örnekleri görülmektedir.

New Scientist

Tarihten bir örnek ATM'nin icadının banka memurlarına etkisidir. İlk başta insanlar banka memurluğu mesleğinin yok olacağını düşündüler ancak gerçekte banka memurlarının sayısı arttı. Çünkü ATM'ler para saymak yerine müşteri odaklı başka işlerle meşgul olunmasını sağladı.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Otomasyon üzerine yapılan tartışmalar genelde Oxford Üniversitesi'nin bir çalışmasına dayanıyor.[1] Uzmanlara hali hazırdaki işlerin hangilerinin robotlar ve yapay zekâ ile daha kolay otomatikleştirilebileceğinin sorulmasıyla yapılmış bir araştırma bu. Cevaplardan yola çıkılarak ABD'deki işlerin %47'sinin bilgisayarlaşma tehdidi altında olduğu sonucuna varılmış.

Ancak kesin rakamlar ortaya koymak yanıltıcı olabiliyor, çünkü otomasyonun etkilerini öngörmek aslında sadece bilgiye dayalı bir tahmin. Ancak göreceli etkiye bakmak olayı biraz olsun anlamamızı sağlayabilir.

Orta Kademe Yönetime Saklanmak Mümkün!

Yeni çalışmada, Rahwan ve ekibi makineleşmesi zor işlerin daha büyük şehirlerde daha yaygın olduğunu buldular. Bir kasiyerin işini makinelere yaptırmak görece daha kolaydır. Bu türden bir işin insanlar arasındaki oranı şehrin nüfusuna bağlı olmayacaktır. Ancak analitik düşünme, yönetim ve organizasyon becerisi gerektiren bilgisayar bilimi ve kimya alanındaki işlerde çalışanların oranı şehir büyüdükçe artmaktadır. Bir şehir yeterince büyüdüğünde daha teknik işleri de destekleyebilir hale gelir. Londra'daki İş Kurumundan Lesley Giles'e göre araştırmanın bir başka sonucu, mega şehirlerin öneminin daha da artacağı gerçeği. Giles bu çıkarımı şöyle açıklıyor:

Daha büyük şehirler; kaynakları, yetenekleri ve uzmanlığı kendine çekiyor. Bu da bir büyüme ve gelişme döngüsü yaratıyor.

Bulgular Avrupa'daki benzer iş koşullarına sahip şehirlere de uygulanabilir. Ancak bazı yerler farklı bir model izliyor. Örneğin Çin'de şehirler tek bir tür üretime yoğunlaşıyor, bu yüzden otomasyonun etkileri buralarda daha farklı bir süreç izleyebilir.

Otomasyonun robotların yaşamımıza etkisinin gelecekte nasıl şekilleneceği henüz netlik kazanmış değil. Bununla birlikte şehirlerin büyüklüklerinin burada bir rol oynayacağını görebiliyoruz. Rahwan son olarak şunları ekliyor:

Makineleşme sürecinin yaratacağı dalgalarda işsiz kalmak istemiyorsak yeteneklerimizi diğerleriyle yaratıcı bir şekilde birleştirip daha yaratıcı işler yapmamız gerekiyor. Belki büyük şehirler korkularımızın çözümü olabilir.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/03/2024 23:51:37 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12820

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hızlı
Gezegen
Egzersiz
Yangın
Kuantum Fiziği
Diyet
Mavi
Antibiyotik
Balina
Evrim Tarihi
Genetik Değişim
İngiltere
Şiddet
Tür
Türlerin Kökeni
Hayatta Kalma
Gebelik
Doğal
Biyocoğrafya
Radyoaktif
Oyun
Astrofizik
Buz
İyi
Damar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
M. Can, et al. Robotlar, Küçük Şehirlerde İşsizliği Daha Fazla Etkileyecek!. (27 Ekim 2020). Alındığı Tarih: 28 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12820
Can, M., Kayalı, Ö. (2020, October 27). Robotlar, Küçük Şehirlerde İşsizliği Daha Fazla Etkileyecek!. Evrim Ağacı. Retrieved March 28, 2024. from https://evrimagaci.org/s/12820
M. Can, et al. “Robotlar, Küçük Şehirlerde İşsizliği Daha Fazla Etkileyecek!.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, 27 Oct. 2020, https://evrimagaci.org/s/12820.
Can, Mümin. Kayalı, Ögetay. “Robotlar, Küçük Şehirlerde İşsizliği Daha Fazla Etkileyecek!.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, October 27, 2020. https://evrimagaci.org/s/12820.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close