Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Radikal Görüşler, Düşünebilme Yetisini Etkiliyor

Radikal Görüşler, Düşünebilme Yetisini Etkiliyor
2 dakika
15
  • Özgün
Tüm Reklamları Kapat
Aşırı politik görüşleri olan insanlar düşünme konusunda sıkıntı yaşayabilirler.
Fazlasıyla liberal ve fazlasıyla muhafazakar tanıdıklarınızın ortak bir noktası olabilir.
Radikal siyasi görüşün her türlüsü hayatlarımızda tahmin edemeyeceğimiz seviyede etkilere sahiptir. Peki insanları bir düşünceyi bu denli güçlü savunmaya itebilecek şey nedir?
University College London'da yapılan yeni bir araştırma, bir konuda aşırı inançları olanların üstbilişlerini ve doğru ya da yanlış olabilecekleriyle ilgili karar yetilerini anlayabilmemizi sağlayabilir.
Bir UCL bilişsel nörobilimci ve aynı zamanda bu konudaki makale yazarlarından biri olan Steve Fleming, "Bir süredir radikal inançlara sahip insanlara yönelik yapılan çalışmalarda, bu insanlardaki inançlara duyulan güvenin normal insanlara kıyasla çok daha fazla olduğu biliniyordu" dedi. "Ancak bu güvenin her şeye yönelik olabilmekle beraber aslında üstbilişlerindeki değişimin bir yansıması da olabilir, bunu bilemiyoruz" diye ekledi.
Meslektaşları ile denklemden yandaşlığı çıkartarak cevaba ulaşmaya karar verdiler. Araştırmaya katılanlara kişisel değerlere dayanmayan, objektif bir cevaba sahip olan bir soru sordular.
İlk örnekte 381, sonuçları kesinleştirmek adına ikinci örnekte de 417 olmak üzere iki farklı insan grubunu incelediler. Katılımcılara, ilk örnekte siyasal inançlarının muhafazakarlığını ya da liberalliğini test eden bir anket verdiler. Radikalizm, yelpazenin her iki ucunda da mevcuttur. İki görüşün de uçlarında bulunan kişiler radikal kabul edilmektedir.
Anketten sonra ilk gruba basit bir test yaptırıldı. İki farklı nokta kümesine bakıp hangi kümenin daha fazla noktaya sahip olduğunu belirlediler. Sonrasında da seçimlerine ne kadar güvendiklerini oyladılar.
Bu alıştırmada radikal politik görüşteki insanlar, ılımlı görüşlere sahip katılımcılarla hemen hemen aynı yanıtları verdiler. Ancak Fleming, yanlış kararlardan sonra radikallerin kararlarına olan güvenlerini düşük oylama eğilimlerinin pek de olmadığını gözlemledi.
Genellikle doğru veya yanlış cevabı olmayan politik tartışmaların aksine, söz konusu nokta kümelerinden birisi şüphesiz daha fazla noktaya sahipti. Ancak nesnel bir cevap olup olmadığına bakılmaksızın, radikallerin fikirlerinin yanlış olup olmadığını sorgulamaya pek de yeltenmediği görüldü.
İkinci örnekle güçlendirilen bu bulgu, radikallerin üstbilişlerinin inançlarını şekillendirme konusunda role sahip olduğunu gösteriyor. Başka bir deyişle, kendi düşüncelerini ılımlı bireyler gibi sorgulayabilme yetileri gelişmiş değil.
Fleming'e göre, radikal inançların üstbilişin şekillenmesine yardımcı olduğu ya da üstbilişin radikal inançları oluşturduğu biliniyor ve bu hala ekibinin çözmeye çalıştığı bir konudur. Ancak çalışmalarının zaten sosyal sonuçlar yaratma potansiyeline sahip olduğunu söylüyor.
Fleming'in mailde yazdığına göre, insanların daha iyi üstbilişsel beceriler kazanmalarına katkı sağlayabilen ve şimdilik küçük ama büyümekte olan bir çalışma söz konusudur. Bu, bireylerin daha iyi geçinmelerini ve ortak kararları daha kolay vermelerini sağlayabilir. Araştırmacılara göre; politik, dini ve bilimsel sorunlarda yandaşlık, inanç karşıtlıklarına sebep olup karşılıklı anlayışı ve fikir birliğini zorlaştırarak toplumları tehdit eder. Üstbilişin yandaşlığın oluşmasında oynadığı rolü anlayabilmek, ondan uzak durabilmemizi de sağlayabilir.
Çeviri: Ayşe Ege Palaz



Referans:

1.Popsci.com, "People with extreme political views have trouble thinking about their own thinking" 
<https://www.popsci.com/radical-politics-metacognition/>
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 29/03/2024 02:07:11 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12642

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hızlı
Gezegen
Egzersiz
Yangın
Kuantum Fiziği
Diyet
Mavi
Antibiyotik
Balina
Evrim Tarihi
Genetik Değişim
İngiltere
Şiddet
Tür
Türlerin Kökeni
Hayatta Kalma
Gebelik
Doğal
Biyocoğrafya
Radyoaktif
Oyun
Astrofizik
Buz
İyi
Damar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. E. Palaz, et al. Radikal Görüşler, Düşünebilme Yetisini Etkiliyor. (29 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 29 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12642
Palaz, A. E., Kayalı, Ö. (2019, June 29). Radikal Görüşler, Düşünebilme Yetisini Etkiliyor. Evrim Ağacı. Retrieved March 29, 2024. from https://evrimagaci.org/s/12642
A. E. Palaz, et al. “Radikal Görüşler, Düşünebilme Yetisini Etkiliyor.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, 29 Jun. 2019, https://evrimagaci.org/s/12642.
Palaz, Ayşe Ege. Kayalı, Ögetay. “Radikal Görüşler, Düşünebilme Yetisini Etkiliyor.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, June 29, 2019. https://evrimagaci.org/s/12642.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close