Popüler BilimÇevre Biyolojisi

Okyanuslar Düşünülenden %13 Daha Hızlı Isınıyor!

Gezegenimizin okyanuslarının son yüz yıldır sürekli ısınmakta olduğunu biliyoruz ancak görünen o ki, durumu fazla hafife almış olabiliriz.

Yeni bir çalışma, Dünya okyanuslarının ne kadar ısındığını kesin olarak belgeledi. Doğrusu, haberler hiç iyi değil. Sonuçlarla beraber aslında düşünülenden %13 daha fazla olan okyanusların ısınma hızını fazlasıyla hafife aldığımız ortaya çıktı.

Bir Argo dubası okyanusa yerleştirilirken.
Bir Argo dubası okyanusa yerleştirilirken.

Sorunların tümü, 2005 yılından önce toplanan verilere dayanıyor. Bu noktadan sonra, tüm okyanus sıcaklık okumaları dünya çapında Argo* adı verilen 3,800 ölçüm aleti ile alındı. Bu ölçüm ilk kez, bilim insanlarının dünya çapında okyanuslarda 2.000 metreye kadar (6.500 feet) sıcaklık ve tuzluluk ölçümü yapılmasına olanak sağladı. Ancak bu noktadan önce, araştırmacılar nakliye rotaları boyunca yerleşmiş batitermografların (deniz dibi tetkiklerinde kullanılan termograf) verilerine güveniyordu ve bunların Kuzey yarım küreye bakan yerleşim şeklinden dolayı kesinlik ve karşılaştırılabilirlik sorunları oluşuyordu.

10 Mart 2017 tarihinde Science Advances dergisinde yayımlanan yeni çalışma, 1960 ve 2005 yılları arasında toplanan bu verilerdeki sapmaları ve hataları düzeltmek için başlatıldı. Sonuç, hiç iç açıcı değildi.

Okyanus ısınması beklenenden %13 oranında daha hızlı olmakla birlikte, bu hız gittikçe artıyor. 1992’den itibaren yaşanan ısınmanın 1960 sonrasından itibaren yaşananın kabaca iki katı kadar daha hızlı olduğunu buldular. Öyle görünüyor ki; ısı, okyanusun 700 metre (2,300 feet) derinine kadar nüfuz ediyor.

Okyanusların ısınması şu an göze o kadar da büyük bir problem gibi görünmüyor olabilir ancak bu durum dalgaların altında yaşayanlar için bir felaket niteliğinde. Bu durumun kamuoyuna en çok yansıyan etkisi, mercan ağarmasıdır. Mercan ağarması, küresel ısınma etkisiyle ısınan okyanusların bir sonucudur ve su çok sıcak olduğunda, mercanlar dokularında yaşayan algleri (zooxanthellae) dışarı atarak mercan resifinin tamamen ağarmasına neden olur. Mercanlar bu olaydan sonra da hayatta kalabilirler fakat stres altında kalırlar ve bunun sonucunda ölebilirler. Dünyanın en büyük yaşam düzeni bıçak sırtında denebilir.

Tabii okyanusları etkileyen tek şey tropik kuşak değil. Kuzey enleminde iklim ılıman olduğu için, morina gibi soğuk iklimleri seven balık türleri soğuk suyun peşinden gitmeye ve kuzeydeki çeşitliliği değiştirmeye başlarlar.

Sıcaklık artarken, okyanuslarda beklenmedik bazı etkiler de yaşanır. Örneğin, son 50 yılda okyanusların oksijeninin yüzde 2’sini kaybettiği tahmin ediliyor. Bu yine kulağa fazla tehlikeli gelmiyor olabilir, ancak deniz ortamının kimyasal yapısında yaşanacak en ufak değişiklik bile barındırdığı yaşamı önemli ölçüde etkileyebilir.

*Argo, okyanus sularının üst kısımlarındaki tuzluluğu ve sıcaklığı ölçmek için oluşturulan uluslararası bir projeye verilen addır.

Çeviri: Berfin Dağ


Referanslar:

İlgili Makale: Science Advances, Improved estimates of ocean heat content from 1960 to 2015

<http://advances.sciencemag.org/content/3/3/e1601545>

1. The Guardian, Earth’s oceans are warming 13% faster than thought, and accelerating

<https://www.theguardian.com/environment/climate-consensus-97-per-cent/2017/mar/10/earths-oceans-are-warming-13-faster-than-thought-and-accelerating>

2. IFL Science, The World’s Oceans Are Warming 13% Faster Than Previously Thought

<http://www.iflscience.com/environment/the-worlds-oceans-are-warming-13-faster-than-previously-thought/>

Görsel:

1. Rich Carey, Shutterstock

2. Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO)

 

Rasyonalist

Rasyonalist anonim hesabı. Eskiden Rasyonalist üyesi olup ayrılan ya da dışarıdan yazı gönderenlerin içerikleri ile Rasyonalist ekibinin duyuruları yer almaktadır.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button