Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Öksürükteki ve Hapşırıktaki Bakteriler Havada 45 Dakika Boyunca Canlı Kalabiliyor!

Öksürükteki ve Hapşırıktaki Bakteriler Havada 45 Dakika Boyunca Canlı Kalabiliyor!
3 dakika
507
  • Özgün
Tüm Reklamları Kapat
Araştırmacılar, yaygın hastalıklara neden olan bakterilerin öksürdükten veya hapşırdıktan sonra ortamda nasıl kalıp yayılabildiklerini araştırmak için yeni bir teknik geliştirdi. Ancak sonuçlar hiç de hoş değil.
Ekip, hastane enfeksiyonlarının başlıca nedenlerinden biri olan pseudomonas aeruginosa bakterisinin bir alt grubunun, 10 dakikalık bir yarılanma ömrüne sahip olduğunu ve bundan sonra da 45 dakika boyunca havada asılı kalabileceğini keşfetti.
Queensland Teknoloji Üniversitesi (QUT) baş araştırmacılarından Linda Morawska, yaptığı açıklamada “önceki araştırmalarımızda bu patojenin öksürükten sonra havada 4 metreden fazla yol aldığını ve 45 dakika boyunca yaşayabildiğini bulmuştuk” diyor ve devam ediyor; “hapşırık ve öksürük neticesinde dışarıya atılan bu bakterileri taşıyan damlacıkların, nasıl bu mesafeleri yol aldığını ve böyle uzun bir süreden sonra nasıl olup da başkalarına bulaştırmaya devam edebildiğini bulmak istedik
Pseudomonas aeruginosa bakterileri yaygın, birçok ilaca karşı dirençli olan bir patojendir ve ventilatörle ilişkili zatürre ve sepsis gibi hastane enfeksiyonlarına neden olabilir.
Bakteriler, normalde hastalık veya rahatsızlığı olanlarda, özellikle de kistik fibröz bulunan insanlarda rahatsızlıklara neden olur. Bu tür bakteri çeşitleri oldukça iyi incelenmiş olsa da hala bir hapşırığın veya öksürüğün enfeksiyonu nasıl yaydığını tam olarak anlayamıyoruz.
Morawska, "bugüne kadar bu alanda yapılan araştırmaların çoğu, laboratuvar tarafından üretilen biyolojik aerosoller veya havadaki damlacıklar üzerine odaklanmıştır. Bunlar, bileşim ve üretim mekanizmaları açısından insanlar tarafından üretilen doğal solunum damlacıklarından farklılık göstermektedir” dedi ve ekledi; “ Ortam havasına bulaşmada,  insanlardan kısa ve uzun süreli bio-aerosol yaşlanmasını gösteren yeni bir teknik geliştirdik
QUT teknik ekibinden Tandem Yaşlı Solunum Damlacıkları Araştırma Sistemi (TARDIS) araştırmacıların, hapşırıktan veya öksürükten aerosollerin nasıl yayıldığını ve bunun ne kadar sürdüğünü araştırmalarını sağladı.
Morawska, “ tekniği göstermek için havadaki öksürük damlacıkları kistik fibrözis ve kronik psödomonaj aeruginosa içeren iki hastadan örnek alındı” dedi.
Öksürük damlacıkları havayla temas ettikleri anda hızla kurur, serinleşir ve havada kalabilecek kadar hafifleşirler. Ayrıca havadaki oksijenle temas ederek kısmen bozunurlar, daha büyük parçacıkların bozunması daha uzun sürer
Bu damlacıkların çoğu, bakterilerin hayatta kalamayacağı kadar bozunur. Bu genellikle çok hızlı gerçekleşir.
Araştırmacılar, kurutulmuş damlacıklardaki bakterilerin çoğunun öldüğünü veya 10 saniyelik bir yarılanma ömrüyle çürüdüklerini keşfetti. Ancak bakterilerin daha küçük bir alt grubu, 10 dakikanın üzerinde bir yarılanma ömrüne sahipti.
Bu araştırma, pseudomonas aeruginosa bakterilerinin bazılarının hızlı biyolojik çürümeye karşı dirençli olduğunu ve dolayısıyla havada bir enfeksiyon riski oluşturmak için yeterince uzun süre canlı kalabileceğini ve bunun özellikle kistik fibrözistisli hastalar gibi solunum problemleri olan insanlar için etkili olduğunu ileri sürdü” şeklinde konuştu Morawska.
Araştırmacılar bunun sebebinin ne olduğundan emin olmasalar da, solunum yolundaki damlacıkların üretildiği yer ile ve damlacıkların büyüklüğüyle ilgili olduğunu varsayıyorlar.
Morawska, “ Bunun, damlacıkların solunum borusunun farklı bölümlerinde üretilmesinden ve bakterilerin farklı 'yükleri' taşımasından dolayı olabileceğini düşünüyoruz” dedi.
Bakterileri taşıyan büyük damlacıkların buharlaşması daha uzun sürebilir. Bu da, bu maddelerin bozunmaya karşı daha dirençli olmasını ve bakterilerin canlılığını uzun süre koruyabilmesini sağlar.
Her iki durumda da bu araştırma, hastanelerdeki enfeksiyon kontrolünde önemli etkilere sahiptir ve aynı zamanda bu konudaki sonsuz  "hapşırıp öksürürken ağzınızı kapatın ve daha sonra ellerinizi yıkayın" uyarılarına destek için daha fazla kanıt sağlar.


Çevirmen:Aysel Bozan
Referanslar
  1. Queensland University of Technology, "Airborne bacteria remain alive for 45 minutes"
    <https://www.qut.edu.au/news/news?news-id=118758>
  2.  ScienceAlert, “Bacteria in Your Coughs and Sneezes Can Stay Alive in The Air For Up to 45 Minutes”, < <http://www.sciencealert.com/bacteria-in-your-coughs-and-sneezes-can-stay-alive-in-the-air-for-up-to-45-minutes>

 
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/03/2024 11:04:17 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12740

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Bellek
Genel Görelilik
Maske Takmak
İklim Değişikliği
Bilim İnsanları
Kök Hücre
Antibiyotik
Mers
Araştırmacılar
Nükleer Enerji
Evrim Ağacı
Böcek Bilimi
Çekirdek
Siyah
Avcı
Temel
Gıda Güvenliği
Uterus
Çevre
Amerika Birleşik Devletleri
Çiçek
Film
Karar Verme
Kuş
Demir
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
R. Bilim, et al. Öksürükteki ve Hapşırıktaki Bakteriler Havada 45 Dakika Boyunca Canlı Kalabiliyor!. (31 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 19 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12740
Bilim, R., Kayalı, Ö. (2020, July 31). Öksürükteki ve Hapşırıktaki Bakteriler Havada 45 Dakika Boyunca Canlı Kalabiliyor!. Evrim Ağacı. Retrieved March 19, 2024. from https://evrimagaci.org/s/12740
R. Bilim, et al. “Öksürükteki ve Hapşırıktaki Bakteriler Havada 45 Dakika Boyunca Canlı Kalabiliyor!.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, 31 Jul. 2020, https://evrimagaci.org/s/12740.
Bilim, Rasyonalist. Kayalı, Ögetay. “Öksürükteki ve Hapşırıktaki Bakteriler Havada 45 Dakika Boyunca Canlı Kalabiliyor!.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, July 31, 2020. https://evrimagaci.org/s/12740.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close