Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Lepistes Balığı (Guppy) Hakkında Detaylı Bilgiler

Lepistes Balığı (Guppy) Hakkında Detaylı Bilgiler
5 dakika
10,401
  • Özgün
Tüm Reklamları Kapat

Lepistes balığı (Poecilia reticulata) dünya üzerinde en çok satılan tropikal balığıdır ve akvaryum hobisindeki en popüler canlı doğuran balıklardan biridir. Ülkemizde de oldukça yaygın olan bu tür özellikle kolay bakımı, kolay üremesi ve oldukça farklı çeşitliliğe sahip olması nedeniyle çokça tercih edilir. Köken olarak Güney Amerikan olsa da artık günümüzde dünyanın birçok yerindeki farklı habitata yayılmış durumdadır.

Lepistes Özellikleri

Latince: Poecilia reticulata
Köken: Güney Amerika (Barbados, Brezilya, Guyana, Jamaika, Trinidad ve Tobago, US Virgin Adaları ve Venezüela)
Tank: Tatlı su, bitkili tatlı su
Kategori: Canlı doğuran
Sıcaklık: 17°C - 28°C arası
Sertlik: Yumuşak ile çok sert arası
pH: 7.0 - 8.5
Beslenme: Omnivor (etçil ve otçul)
Ömür: 2 yıla kadar
Boy: 6 cm'e kadar
Davranış: Barışçıl
Zorluk: Çok kolay

Tüm Reklamları Kapat

Lepistes İsminin Kökeni

İsmin kökeni 1866 yılında onu Trinidad'da bulan Robert John Lechmere Guppy'ye dayanmaktadır (İngilizce'de balığın adı halen guppy olarak geçer). İngiliz Müzesine götürüldükten sonra bir ihtiyolog (balık bilimcisi) tarafından Girardinus guppii ismi verilmiştir. O zamandan bu yana, Lebistes reticulatus ismi dahil birçok isim değişikliği geçiren bu balık şu anda Poecilia reticulata olarak isimlendirilmektedir. Bu duruma bakınca neden Türkçede lepistes olarak anıldığını, İngilizce'de ise guppy olarak anıldığını anlayabiliyoruz [1].

Genel Bilgiler

Oldukça barışçıl balıklar olmalarından, canlı doğurarak çok kısa sürede sayılarını kolayca artırabilmelerinden ve kolay bakım koşullarından dolayı çokça tercih edilen tatlı su balıklarındandır. Akvaryum hobisine başlayan birçok kişi bu hobiye lepistes balığıyla başlamaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Erkekler dişilere kur yaparken kuyruklarını gösterip sallayarak hoş bir manzara oluştururlar.

Çokça üretildiğinden dolayı birçok farklı türü vardır bu da görsel açıdan her zevke hitap eden bir lepistes balığı bulunmasına katkı sağlar. Genellikle çok canlı renklere sahip olsalar da bu bir zorunluluk değildir ve uygun şartlar altında tamamen soluk ve belirsiz renklere de sahip türler olabilir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Üremeleri

Erkekler dişilere göre çok daha etkileyici bir görünüme sahiptir. Çok daha canlı renkleri ve desenleri bulunur. Dişilere göre daha ufaktır ama daha gösterişlidirler. Rekabet ortamından doğacak sorunları engellemek için 2 dişi başına 1 erkek şeklinde bulundurulmaları tavsiye edilir. 3 ay civarında ise cinsel olgunluğa ulaşırlar ve tek bir dişi birden fazla erkekle çiftleşebilir (poliandri). Genellikle 21-30 gün arasında doğururlar. Doğurduktan kısa süre sonra yeniden çiftleşebilirler.

Üremeleri için en uygun sıcaklık 22°C ile 26°C arasındadır.

Pek bilinmese de dişiler erkeklerin spermlerini depolayabilen bir mekanizmaya sahiptir. Yeniden çiftleşmeden 8 aya kadar ardı ardına üreyebilir. Yani erkek lepistes balığı öldükten aylar sonra bile çocuğa sahip olabilir [2].

Bir lepistes balığı tek seferde 200 kadar yavru verebilir. Bu sayı genellikle 30-60 arasındadır.

Ne yazık ki genelde doğan yavrularla aynı ortamda büyüdüklerinden dolayı, aynı genetik yapıya sahip lepistes balıkları birbiriyle çiftleşmekte bu nedenle genetik problemler yaşamaktadırlar. Bu da birçok hastalığa zemin hazırlayarak onları daha zayıf hale getirmektedir. Özellikle nitrit patlaması gibi durumlardan çabucak etkilenirler (bkz. nitrit zehirlenmesi).

Tüm Reklamları Kapat

Yeni doğan yavruları yeme alışkanlıkları bulunur. Bazı hobiciler bunun olmamasını sağlasa da, doğal olarak böyle bir eğilime sahiptirler ve şartlar el verdiğinde kendi yavrularını yerler. Bunun gerçekleşmemesi için doğum yapmak üzere olan dişi genellikle ayrı bir ortama alınır (burada dişiyi strese sokacak dar bir alana hapsetmemek önemlidir). Bunu daha doğal olarak gerçekleştirebilmek için, yavruların saklanabileceği bitkili ortamlar veya su üzerine rafya sermek gibi çözümler üretilmektedir. Böylece yavrular olgunluğa ulaşana kadar saklanabilirler.

Lepistesler kendi yavrularını yiyebilir. Bazı zamanlarda bu olmasa da doğal olarak böyle bir eğilimleri vardır.

Birçok akvarist, farklı görünümlerde lepistes balığı elde edebilmek için birbirleri arasında çiftleştirmektedirler. Bu nedenle dünya üzerinde çok farklı görünümlerde lepistes balığı görmek mümkündür. Bunlara örnek olarak full red lepistes, full black lepistes, fil kulak lepistes ve albino lepistesi verilebilir.

Lepistes Neyle Beslenir?

Omnivor (hem etçil hem otçul) canlılar olmalarından dolayı pek fazla seçici değillerdir. Lakin akvaryum hobisine yeni başlayanlar, bir şeyin gereksiniminin az olmasının, ona az bakılması gerektiği düşüncesine kapılmaktalar. Her ne kadar birçok besin maddesini tüketseler de bu onları kötü besin değerine sahip yemlerle beslemeniz gerektiği anlamına gelmez.

Tüm Reklamları Kapat

Özellikle su piresi veya artemia gibi besin değeri yüksek gıdalar ile beslendiklerinde çok daha sağlıklı olacaklardır. Akvaryum hobisine başlayan birçok kişi, balıklarını kötü beslediği için az ürediklerinden, çabuk hastalanıp öldüklerinden ve boyutlarının küçük kalmasından şikayet etmekte. Bu nedenle balığınıza ne kadar iyi bakarsanız, o kadar iyi bir yaşantı sürecektir ve bizim de önerdiğimiz kesinlikle budur.

Sivrisinek larvalarını da afiyetle tükettikleri için, sivrisinekler aracılığıyla yayılan sıtma hastalığını önlemek için de üretilmektedirler [3].

Farklı Lepistes Türleri

Genellikle yukarıda bahsettiğimiz full red veya full black gibi lepisteler ayrı bir tür olarak bahsedilse de bu doğru değildir. Türün adı Poecilia reticulata'dır ve sadece renk ve desen değişimi gibi özellikler bu durum değişmez. Lakin farklı lepistes türleri de bulunur. Örneğin Endler lepistes olarak bilinen tür aslında Poecilia wingei'dir. Benzer bir şekilde bataklık lepistesi olarak bilinen ise Micropoecilia picta'dır.

Farklı tipteki lepistesleri ifade etmek için kullanılması gereken tabir varyanttır (İngilizce'de strain olarak geçer). Sırf farklı renklerdeler diye farklı bir türü ifade etmezler ve çiftleştiklerinde de yeni bir tür oluşturmazlar. Sadece aynı türün farklı bir varyantı elde edilir.

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Histoloji ve Hücre Biyolojisi

Histolojiye hücre biyolojisi ve patoloji açısından yaklaşmak isteyenlerin mutlaka edinmesini tavsiye ettiğimiz bir eser. Çünkü doku biyolojisini anlamak yetmez; onu hücreler bazında ve hücre hastalıkları açısından da anlayabilmek gerekir…

Notlar:

  1. Bu kampanya, Palme Yayıncılık tarafından Evrim Ağacı okurlarına sunulan fırsatlardan birisidir.
Devamını Göster
₺900.00
Histoloji ve Hücre Biyolojisi
  • Dış Sitelerde Paylaş

Farklı lepistes varyantları.
Farklı lepistes varyantları.

Bir lepistes varyantını (strain) diğeriyle kıyaslayabilmek için bir takım belirgin karakteristik farkların olması gerekmektedir. Bu sınıflandırma temel olarak:

Renk: Yüzgeç rengi ve gövde rengi ayrı ayrı ele alınarak değerlendilir, çünkü her ikisi de farklı olabilir.
Desen: Kuyruk ve gövde desenleri temel alınır.
Yüzgeç tipi: Genellikle bu sınıflandırma esas alınır ve yüzgecin biçimine göre farklılıklar tanımlanır.

Görsel: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Guppy-standards-grafik.svg
Görsel: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Guppy-standards-grafik.svg
Büyük Varyantlar

A - Peçe kuyruk
B - Üçgen kuyruk
C - Pervane kuyruk
D - Bayrak kuyruk
Kılıç Varyantlar

E - Çift kılıç
F - Üst kılıç
G - Alt kılıç
H - Yay kuyruk
Küçük Varyantlar

I - Kürek kuyruk
J - Mızrak kuyruk
K - Yuvarlak kuyruk
L - İğne kuyruk

Aşağıdaki görselde lepistes türlerine dair ansiklopediden bir kesiti görebilirsiniz.

Görsel: Encylo-Fish 2018.
Görsel: Encylo-Fish 2018.

Hazırlayan: Ögetay Kayalı

Referanslar

1. The National Institute of Higher Education, Research, Science and Technology (NIHERST), Robert Lechmere Guppy, <http://icons.niherst.gov.tt/icon/robert-lechmere-guppy-tt2/>
2. Winge, Ö. Succession of Broods in Lebistes. Nature 140,467 (1937). <https://doi.org/10.1038/140467b0>
3. Inter Press Service, <http://www.ipsnews.net/2014/04/india-finds-fishy-ways-fight-malaria/>
4. Fish Keeping World <https://www.fishkeepingworld.com/guppies/>

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/04/2024 06:48:51 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12758

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Kanıt
Sinek
Protein
Uyku
Göz
Yaşanabilir Gezegen
Lipit
Kromozom
Dilbilim
Yanlış
Kütleçekimi
Ara Geçiş Türleri
Doğum
Travma
Tohum
Ecza
Covid-19
Güve
Tekillik
Stephen Hawking
Tahmin
Foton
Evrimsel Tarih
Ekoloji
Kimyasal Bağ
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ö. Kayalı. Lepistes Balığı (Guppy) Hakkında Detaylı Bilgiler. (15 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 19 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12758
Kayalı, Ö. (2020, August 15). Lepistes Balığı (Guppy) Hakkında Detaylı Bilgiler. Evrim Ağacı. Retrieved April 19, 2024. from https://evrimagaci.org/s/12758
Ö. Kayalı. “Lepistes Balığı (Guppy) Hakkında Detaylı Bilgiler.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, 15 Aug. 2020, https://evrimagaci.org/s/12758.
Kayalı, Ögetay. “Lepistes Balığı (Guppy) Hakkında Detaylı Bilgiler.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, August 15, 2020. https://evrimagaci.org/s/12758.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close