Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Işık Hızının Sınırlı Olması Bir Problem mi?

Işık Hızının Sınırlı Olması Bir Problem mi?
3 dakika
25
  • Özgün
Tüm Reklamları Kapat

Einstein'ın özel göreliliği ile ilgili sıklıkla yanlış anlaşılan noktalardan biri de ışık hızının bir sınır olmasıyla ilgilidir. Peki ışık hızının sınırlı olması bir problem midir? Öyle ki, ışık hızı sınır bir hız olduğu için uzak yıldızlara ölmeden ulaşamayacağımız yönünde genel bir kanı oluşmuş durumda. Fakat bu tamamen yanlıştır. En azından bir bakıma.

Işık Hızının Sınırlı Olması

Özel görelilik, ışık hızına yakın hızlardayken zamanın göreli olarak değiştiğini gösterir, yani salt bir zaman kavramı yoktur. Dünya'da sabit bir şekilde durduğunuzu düşünelim, bir kişi de bir uzay aracı ile ışık hızına yakın bir hızla sizden uzaklaşsın. Ardından sizin için 1 saat geçtikten sonra hedefine varsın ve orada dursun. Sizin için bir saat geçti, fakat uzay aracındaki kişi kolundaki saate baktığında, bir saatten az bir süre geçtiğini görecektir. Çünkü ışık hızına yakın hızlarda, sabit bir gözlemciye göre, zaman daha yavaş akar.

Tüm Reklamları Kapat

Burada yapılan kıyasa dikkat edin, sabit bir gözlemciye göre kısmı oldukça önemli. Aksi takdirde zamanın neye göre yavaş olduğunu ifade etmeniz mümkün değildir. Uzay aracındaki kişi, hiçbir şekilde zamanın ona göre daha yavaş aktığını hissetmez, deneyimlemez. Normal bir şekilde yaşantısına devam etmektedir. Durumu ancak, Dünya'daki sabit duran gözlemciyle kıyas yaptığında anlayabilir.

Hal böyle olunca, ister bir ışık yılı, ister bin ışık yılı, hatta ister bir milyon ışık yılı öteye çok kısa bir sürede ulaşabilirsiniz. Bunu uzay aracındaki gözlemci, ışık hızına yakın hızlarda gittiğinde, kendisi ile hedefi arasındaki yolun büzülmesi olarak deneyimler. Yani onun için aradaki yol kısalır. Bu sebeple o kendi zaman diliminde, gayet normal bir şekilde, kısa bir mesafeyi kat etmiş olur.

Tüm Reklamları Kapat

Problemin Başladığı Nokta

Fakat Dünya'da bir sevdiğinizi bırakmamanız gerekiyor. Çünkü Dünya'dan bu aracın yolculuğunu izleyen birisi için bu süre milyonlarca yıl sürebilir. Yıldızlararası yolculuk yapıp, beş yıl boyunca dolaştıktan sonra, Dünya'ya döndüğünüzde orada yaşayan bambaşka canlılar, bambaşka bir Dünya bulmanız çok olası. Ne yazık ki sizin için kısa bir süre geçmiş olsa da, Dünya'dakiler için durum böyle olmayacaktır.

Olayı Dünya'daki gözlemcinin bakış açısından ele alalım. Işık hızına çok yakın bir hızda 120 ışık yılı ötedeki bir yıldıza, 2 yılda gittiğimizi varsayalım. 2 yıl da dönüş süresi, Dünya'ya 4 yılda dönüyoruz. Bizim için bu yolculuğu 4 yıl yapan şey, ışık hızına yakın hızlarda gittiğimizde, önümüzdeki yolun kısalması oldu. Dünya'daki kişiler ise ne yazık ki durumu 120 yıldan fazla süren bir gidiş, 120 yıldan fazla süren bir dönüş olarak görecekler. Çünkü onlar için önünüzdeki yolda bir değişiklik yok. Onlar sizin normal bir şekilde, ışık hızına yakın bir hızla gidip geldiğinizi görüyorlar. Fakat siz, ışık hızına yakın hızlarda hareket ettiğiniz için, bu durumun sonuçlarını yaşıyorsunuz.

İşin özeti, galaksiler arası yolculukları dahi, eğer ışık hızına çok yakın hızlara ulaşabilecek teknoloji ve eneriye sahip olabilseydik, çok kısa sürelerde yapabilirdik. Fakat geriye döndüğümüzde, bıraktığımız Dünya'yı bulamayacaktık. Tabii bu süreç boyunca dünyada geliştirilen teknoloji ile sizi yolda yakalamaları da pek muhtemel olabilir. Çünkü siz kısa bir zaman yaşarken, onların bilim ve teknoloji geliştirebilecek bolca zamanları olacak.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj


Hazırlayan: Ögetay Kayalı

Referanslar
1. Serway, Moses & Moyer, Fizik 3 - Modern Fizik

Kapak Görseli: stevanovicigor

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/04/2024 03:11:02 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12851

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Ölüm
Uzay Görevleri
Film
Yeni Koronavirüs
Kuyrukluyıldız
Kanser Tedavisi
Kimyasal Element
Çağ
Antik
Antibiyotik
Dalga
Galaksi
Etik
Yıldız
Türkiye
Radyoaktif
Karar
Koruma
Kalıtım
Maskeler
Kas
Işık Hızı
Canlılık Cansızlık
Mantık Hatası
Sanat
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ö. Kayalı. Işık Hızının Sınırlı Olması Bir Problem mi?. (9 Aralık 2020). Alındığı Tarih: 18 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12851
Kayalı, Ö. (2020, December 09). Işık Hızının Sınırlı Olması Bir Problem mi?. Evrim Ağacı. Retrieved April 18, 2024. from https://evrimagaci.org/s/12851
Ö. Kayalı. “Işık Hızının Sınırlı Olması Bir Problem mi?.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, 09 Dec. 2020, https://evrimagaci.org/s/12851.
Kayalı, Ögetay. “Işık Hızının Sınırlı Olması Bir Problem mi?.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, December 09, 2020. https://evrimagaci.org/s/12851.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close