Gökyüzü Neden Kırmızı Olur?


Gökyüzünün kırmızı olması durumu, çoğunlukla gün doğumu ve gün batımına özgüdür. Dünya’nın küresel yapısından dolayı bu zamanlarda gelen Güneş ışınları, daha kalın bir atmosfer tabakasından geçer. Bu sırada Rayleigh saçılımı nedeniyle mavi ışık, kırmızı ışıktan çok daha fazla saçılır. Gün batımında ışığın geçtiği atmosfer katmanı çok daha kalın olduğu için bize ulaşabilenlerin çoğu kırmızı ışıktır. Bu nedenle gün batımında ve gün doğumunda Güneş kırmızı görünür ve etrafını da böyle aydınlatır.
Aslında ufka yaklaşan her gök cismi bu durumdan etkilenir. Örneğin Ay da ufka yakın olduğu zamanlarda daha kırmızı görünür, Venüs de ve diğer gök cisimleri de. Hatta ve hatta ufka yakın değillerken de aslında mavi ışıklarının bir kısmını yine atmosfer sebebiyle kaybederler. Fakat tam tepemizdeyken atmosfer tabakasının kalınlığı, bu durumu belirginleştirmeye yetecek kadar fazla değildir.
Daha kapsamlı bilgi için:
- Gökyüzü neden mavidir?
- Güneş batarken neden kırmızı görünür?
- Ay neden kırmızı görünür? Kanlı Ay tutulması nedir?
Hazırlayan: Ögetay Kayalı
Referanslar
1. Optics4Kids, “Why is the sky blue? Why are sunsets red?”, <https://www.optics4kids.org/what-is-optics/scattering/why-is-the-sky-blue-why-are-sunsets-red>
Kapak görseli: Envato, by Jasmina_K