Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Flamingolar Kendi Aralarında Arkadaşlık Kurabiliyor!

Flamingolar Kendi Aralarında Arkadaşlık Kurabiliyor! National Geographic
1 dakika
525
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Flamingoların yırtıcı alışkanlıkları ve kümelenmeleri bilinse de sosyal ilişkilerinin arkasındaki mekanizmalar hala gizemini koruyor. Beş yıl süren yeni bir çalışma, flamingoların sürülerinin bir parçası olarak son derece sosyal varlıklar olduğunu, sürekli olarak yakın arkadaşlarıyla zaman geçirdiğini ve tıpkı insanlar gibi sevmedikleri bireylerden kaçındıklarını ortaya çıkardı.  Exeter Üniversitesi Hayvan Davranışları Araştırma Merkezinden araştırmacı Dr. Paul Rose flamingoların uzun ömürlerinin olduğunu ve arkadaşlıklarının yıllar boyunca sürdüğünü belirtiyor ve ekliyor:

Görünüşe göre flamingolar da tıpkı bizim gibi çeşitli nedenlerle sosyal bağlar kuruyorlar ve bu ilişkilerin uzun ömürlü olması, vahşi yaşamda hayatta kalmak için önemli bir rol oynuyor.

Rose ve meslektaşı, Exeter Üniversitesi'nden Profesör Darren Croft, Wildfowl & Wetlands Trust Slimbridge Sulak Alan Merkezi'nde dört flamingo türünü inceledi. Flamingolar sosyal bağlarını; evli çift, aynı cinsiyetten arkadaşlıklar ve hatta üç-dört kişilik yakın arkadaş grupları olarak kuruyordu. Dr. Rose durumu şöyle açıklıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Sonuçlarımız flamingo sürülerinin karmaşık bir yapıya sahip olduğunu gösteriyor. Rastgele bağlardan ziyade uzun süreli dostlukları tercih ediyorlar. Flamingolar bir eş bulup zamanlarını yalnızca o kişiyle geçirmiyor. Bazı çiftler zamanlarının çoğunu birlikte geçirse de başka birçok sosyal bağları da var. Birlikte takılmayı seven erkek veya kadın çiftlerini görüyoruz. Düzenli olarak üçlü ve dörtlü gruplar halinde dolaşıyorlar.

Araştırmacılar Karayipler, Şili, And ve Küçük Flamingo sürülerini incelediler. Sürülerin nüfusu 20 üyeden 140'a kadar değişiyor ve bulgular daha büyük sürülerde daha çok sosyal etkileşim olduğunu gösteriyor. Bu etkileşimlerde, mevsimlerin de oldukça büyük rolü var. İlkbahar ve yaz aylarında ve üreme mevsiminde daha fazla bağ oluşuyor.

Dr. Rose ayrıca flamingoların bir hayvanat bahçesinden diğerine taşınırken birbirine sıkıca bağlı flamingoları ayırmamaya dikkat edilmesi gerektiğini de vurguluyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 29/03/2024 13:45:58 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12680

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Alan
Astrobiyoloji
Alkol
Yaşanabilir Gezegen
Çekirdek
Tohum
Botanik
Nöron
Makina
Karanlık
Uydu
Aminoasit
Geometri
Sayı
Mantık Hatası
Beyin
Bilişsel
Hominid
Evren
Süt
Araştırma
Filogenetik
Homo Sapiens
İspat
Güneş
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
R. Bilim, et al. Flamingolar Kendi Aralarında Arkadaşlık Kurabiliyor!. (22 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 29 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12680
Bilim, R., Kayalı, Ö. (2020, April 22). Flamingolar Kendi Aralarında Arkadaşlık Kurabiliyor!. Evrim Ağacı. Retrieved March 29, 2024. from https://evrimagaci.org/s/12680
R. Bilim, et al. “Flamingolar Kendi Aralarında Arkadaşlık Kurabiliyor!.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, 22 Apr. 2020, https://evrimagaci.org/s/12680.
Bilim, Rasyonalist. Kayalı, Ögetay. “Flamingolar Kendi Aralarında Arkadaşlık Kurabiliyor!.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, April 22, 2020. https://evrimagaci.org/s/12680.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close