Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Defibrilatör Drone’lar Ambulans Gelmeden Önce Hayat Kurtarabilir

Defibrilatör Drone’lar Ambulans Gelmeden Önce Hayat Kurtarabilir
2 dakika
83
  • Özgün
Tüm Reklamları Kapat
Bu tam anlamıyla modern bir koruyucu melek. Dronlar sadece alışverişlerinizi hızlıca elde etmek ya da kamerayla sizi çekmek amacıyla değil, aynı zamanda defibrilatörler taşıyarak, kalp atışının durması halinde hayat kurtarıcı olarak da görev alabilirler.
Hastane dışında meydana gelen kalp durması vakalarında yaklaşık on kişiden sadece birisi hayatta kalmayı başarabiliyor. Bir gözlemcinin kalp masajı uygulaması şansınızı artırır, ancak kalbi yeniden çalıştırabilmek için defibrilatörden gelen bir şokun çabuk uygulanması gerekmektedir.
Defibrilasyon ve CPR (cardiopulmonary resuscitation) olmadan geçen her bir dakika kişinin hayatta kalma şansını %10 oranında azaltmaktadır. Defibrilatörler, onu kullanacak olan kişilere ne yapması gerektiklerini anlatan sesli talimatlar içerdiğinden, herhangi birisi bu cihazları kullanabilir.
İsveç’teki Karolinska Enstitüsü’nden Jacob Hollenberg ve arkadaşları acil bir durum esnasında defibrilatörleri ambulansın getirdiğinden daha çabuk getirmek için dronların kullanılıp kullanılamayacağını merak ediyorlardı. Norrtälje'deki bir itfaiyeye konuşlandırılmış bir drona, Stockholm yakınlarındaki kırsal bir bölgede defibrilatör taktılar ve son sekiz yılda 10 kilometre karelik alan içerisinde gerçekleşen kalp durması vakalarının olduğu yerlere gönderdiler.
Yapılan 18 seferde, dronun gönderilmesinden acil durum mahalline varışına kadar geçen ortalama süre 5 dakika 21 saniyeydi. Gerçek bir acil durum anında, ambulansın sevk süresi ise 22 dakikaydı.
Hollenberg, eğer süreyi birkaç dakika bile düşürebilmeyi başarırlarsa, yüzlerce hayatın kurtulacağını söylüyor.
Hollenberg’in ekibi, dronların esas acil durum anlarında sevkini hazırlayarak acil servislerle ortaklaşa çalışıyor ve sonuçların iyileşip iyileşmediğini test ediyor. Ayrıca Hollenberg şöyle ekliyor: “Umarım ki bir iki yıl içinde projeyi tamamlamış olacak ve hizmet vermeye başlayacağız”.
Royal College of Emergency Medicine'dan Adrian Boyle, çalışmanın sıradışı olduğunu belirtiyor. Ancak daha fazla insanın CPR yapabildiğinden emin olmak muhtemelen daha fazla fayda sağlayacaktır.“Birleşik Krallık’ta başarısız olduğumuz hususlardan bir tanesi de insanlara belki de daha düşük bir teknoloji ve daha yararlı bir müdahele olan CPR’i öğretmektir.
Aynı zamanda Stockholm, Londra ve diğer şehirler, birisinin kalbinin durması halinde civardaki CPR eğitimli kişileri uyaran mobil uygulamayı da test etmekte.
Hollenberg’in ekibi aynı zamanda dronların boğulan kişileri aramakta kullanmayı da deniyor. Hollenberg, “Dronların tıbbi acil durum vakalarında kullanım olasılığının muazzam bir şey olduğuna ikna olmuş durumdayım” diyor.
İngiltere Ulusal Sağlık Servisi (NHS) kimyasal, biyolojik ya da nükleer malzemeleri içeren tıbbi acil durumlarla uğraşan tehlikeli alan yanıt ekiplerine yardımcı olmak için dronları kullanmayı planlıyor. Ayrıca, National Ambulance Resilience Unit'den Christian Cooper, nakil için kan ve organlar sağlamak için drone teknolojileri kullanma imkânına da dikkat çekiyor.
Çeviri:Alanur Kızıl
Referanslar
1. NewScientist, Defibrillator drones could save lives before ambulance arrives, <https://www.newscientist.com/article/2134473-defibrillator-drones-could-save-lives-before-ambulance-arrives/>
 
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/03/2024 11:25:26 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12714

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Bellek
Genel Görelilik
Maske Takmak
İklim Değişikliği
Bilim İnsanları
Kök Hücre
Antibiyotik
Mers
Araştırmacılar
Nükleer Enerji
Evrim Ağacı
Böcek Bilimi
Çekirdek
Siyah
Avcı
Temel
Gıda Güvenliği
Uterus
Çevre
Amerika Birleşik Devletleri
Çiçek
Film
Karar Verme
Kuş
Demir
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
R. Bilim, et al. Defibrilatör Drone’lar Ambulans Gelmeden Önce Hayat Kurtarabilir. (7 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 19 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12714
Bilim, R., Kayalı, Ö. (2020, June 07). Defibrilatör Drone’lar Ambulans Gelmeden Önce Hayat Kurtarabilir. Evrim Ağacı. Retrieved March 19, 2024. from https://evrimagaci.org/s/12714
R. Bilim, et al. “Defibrilatör Drone’lar Ambulans Gelmeden Önce Hayat Kurtarabilir.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, 07 Jun. 2020, https://evrimagaci.org/s/12714.
Bilim, Rasyonalist. Kayalı, Ögetay. “Defibrilatör Drone’lar Ambulans Gelmeden Önce Hayat Kurtarabilir.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, June 07, 2020. https://evrimagaci.org/s/12714.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close