Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Çin'deki Yarasalar Yeni Bir SARS Virüsü Oluşturabilirler!

Çin'deki Yarasalar Yeni Bir SARS Virüsü Oluşturabilirler!
3 dakika
9
  • Özgün
Tüm Reklamları Kapat
Yarasa vücudunda bir araya gelecek viral genler sonucunda çok tehlikeli suşlar oluşabilir.
Yeni araştırmalar gösterdi ki; yarasaların taşıdıkları virüsler, 2003 yılında ölümcül SARS patlamasına neden olan virüsü oluşturmak için gerekli olan genlere sahip olabilir ve benzeri bir salgını yeniden başlatabilirler.
30 Kasım'da “PLOS Pathogens” de yayınlan bir raporda, araştırmacılar; yeni bir SARS virüsü oluşumu için gerekli tüm bileşenlerin hali hazırda virüsle enfekte olmuş at nalı (horseshoe)  yarasalarında bulunduğunu kaydettiler.
Chapel Hill - Kuzey Carolina Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden viroloji uzmanı Ralph Baric de yaptığı açıklamada; "virüsler gelecekte büyük salgınlar yapmaya hazırlar ve bu yönde gardımızın düşmesine izin veremeyiz" uyarısının altını çizdi.
Şiddetli akut solunum yolu sendromu veya SARS olarak bilinen enfeksiyon, koronavirüs ailesine mensup virüslerden köken alan bir hastalıktır. SARS'ın ilk insan vakası 2002'de Çin'in güneyindeki Guangdong Eyaletinde kaydedildikten kısa zaman sonra -2003 yılında-, hastalık küresel bir salgına dönüşmüş ve 8000'den fazla kişinin hastalanmasına, 774 kişinin ise ölümüne neden olmuştur.
O dönemde, bahse konu salgında canlı hayvan pazarlarında satılan maskeli misk kedilerinin virüsü insanlara geçirdiği tezi üzerinde durulsa da virüsün ​​kaynağının bu hayvanlar olduğuna veya başka bir hayvandan köken aldığına dair net bir kanıta ulaşılamadı.  O zamandan bu yana yürütülen ileri çalışmalar sonucunda derlenen yeni bulgular, bu kez kaynak olarak at nalı yarasa türlerini işaret etse de yarasalardan izole edilen koronavirüsler, 2003 salgınına neden olan koronavirüslerden genetik olarak farklıydı ve bu durum, yarasa suşlarının SARS'ın doğrudan atası olduğu tezini zayıflatıyordu.
Güney Çin'in Yunnan Eyaletindeki bir mağarada beş yıl süren araştırmalara katılan Zhengli Shi ve arkadaşları, atnalı yarasalarında (özellikle Rhinolophus sinicus) SARS ile ilgili olabilecek 11 yeni virüs türünü keşfettiler.
Çin Bilimler Akademisi Wuhan Viroloji Enstitüsünden bir virolog olan Shi, bu suşlar arasında SARS koronavirüsünün salgın suşuna benzer bir formu teşhis etmeyi başardı.Bu yeni suş, SARS’ın insan versiyonuna, daha önce tanımlanan yarasa virüslerinden çok daha fazla benziyordu.
Maryland Üniversitesi'nde virolog olan Matthew Frieman:Shi ve arkadaşları, yeni virüslerin genetik yapısını analiz ederek, orijinal SARS virüsüne neden olabilecek adımları gözden geçirdiler. Virüslerin DNA'sındaki birkaç noktada özellikle yeniden düzenlenme eğilimi var gibi görünüyor ve bu özellik sayesinde virüslerin kendilerini yeni formlara güncelleme davranışlarıyla sıkça karşılaşıyoruz.
Yine aynı ekipten Baric de, virüsler arasındaki rekombinasyonun SARS evrimini şekillendirdiğini öne sürdü.Ekip üyelerinin açıklamasında, “bu yarasalarda bulunan virüslerin insanlara bulaşma ihtimalinin her daim var olduğu ve insan hücrelerinde ortaya koyacakları gelişim profilinin sonuçlarının öngörülemez riskler barındıracağının” altı çizildi.
Yarasaların, böcek yiyip bazı bitkilerin tozlaşmasına aracılık etmek gibi pekçok önemli ekolojik görevi yerine getirdiklerine vurgu yapan Frieman ve Baric, sorunla mücadelede bulaştan uzak durmanın veya yarasalardan korunmanın etkili bir yöntem olmadığını; çözümü ararken yarasaların bağışıklık sistemlerini incelemenin hastalığa karşı savaşmak için bilim insanlarına ipucu verebileceğini söylediler.
(Ek Bilgi Koronavirüsler yarasaları hasta etmezler, yalnızca konak olarak kullanırlar.)
Çeviri: Dr. Sercan ÖZAYDIN


Referanslar
  1. ScienceNews, "Bats in China carry all the ingredients to make a new SARS virus"
    <https://www.sciencenews.org/article/bats-china-carry-all-ingredients-make-new-sars-virus>
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/03/2024 14:33:54 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12782

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hızlı
Gezegen
Egzersiz
Yangın
Kuantum Fiziği
Diyet
Mavi
Antibiyotik
Balina
Evrim Tarihi
Genetik Değişim
İngiltere
Şiddet
Tür
Türlerin Kökeni
Hayatta Kalma
Gebelik
Doğal
Biyocoğrafya
Radyoaktif
Oyun
Astrofizik
Buz
İyi
Damar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
R. Bilim, et al. Çin'deki Yarasalar Yeni Bir SARS Virüsü Oluşturabilirler!. (6 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 28 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12782
Bilim, R., Kayalı, Ö. (2020, September 06). Çin'deki Yarasalar Yeni Bir SARS Virüsü Oluşturabilirler!. Evrim Ağacı. Retrieved March 28, 2024. from https://evrimagaci.org/s/12782
R. Bilim, et al. “Çin'deki Yarasalar Yeni Bir SARS Virüsü Oluşturabilirler!.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, 06 Sep. 2020, https://evrimagaci.org/s/12782.
Bilim, Rasyonalist. Kayalı, Ögetay. “Çin'deki Yarasalar Yeni Bir SARS Virüsü Oluşturabilirler!.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, September 06, 2020. https://evrimagaci.org/s/12782.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close