Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Şizofreni Yalnızca Beyni Değil Vücudu da Fiziksel Olarak Etkiliyor Olabilir!

Şizofreni Yalnızca Beyni Değil Vücudu da Fiziksel Olarak Etkiliyor Olabilir!
3 dakika
228
  • Özgün
Tüm Reklamları Kapat
Şizofreni; kişinin düşünme, hissetme ve davranış tarzını etkileyen bir akıl hastalığı olarak görülür. Fakat son araştırmalar, beyin dışındaki organların da hastalığın başlangıcında değiştiğini gösteriyor.
Bilim insanları uzun bir süredir şizofreni hastalarının genel nüfusa göre daha yüksek oranla fiziksel hastalık yaşadıklarını biliyorlar. Korkutucu bir biçimde, bu durum yüksek oranda erken ölüme sebep oluyor. Öyle ki, bu hastalığa sahip kişiler ortalama bir insandan yaklaşık 15-20 yıl önce ölürler.
Bu zayıf fiziksel sağlık durumu sıklıkla hastalığın ikincil bir etkisi olarak görülmüştür. Örneğin antipsikotik ilaçlar artan bir kilo alımı ve tip 2 diyabet ile bağlantılıdır.
Yaşam biçiminden kaynaklı etkenlerin de rol oynadığı düşünülüyor. Güçten düşürücü ruhsal belirtilere sahip hastanın egzersiz yapmayı bırakması ve kötü bir diyet yapması daha olasıdır.
Bununla birlikte son yıllarda bilim insanları, yakın zamanda şizofreni tanısı konan ve henüz herhangi bir tedavi görmeyen hastaların aşırı aktif bağışıklık sistemi gibi fizyolojik değişikliklerin kanıtlarını gösterdiklerini gözlemlemişlerdi.
Öyleyse şizofreni aslında vücut genelinde bir hastalık olabilir mi?
Ben ve meslektaşlarım şizofreni başlangıcında, vücuttaki fiziksel değişimlerin kanıtlarını inceledik ve bunu aynı grup insanların beynindeki değişimlerin kanıtları ile karşılaştırdık.
Çeşitli çalışmalardan; inflamasyon belirteçlerini, hormon seviyelerini, glikoz ve kolesterol seviyeleri de dahil olmak üzere kalp hastalığı risk etmenlerini inceleyerek veri topladık.
Ayrıca beyin yapısını, beyindeki farklı kimyasal seviyelerini  ve beyin aktivitesi belirteçlerini inceleyen çalışmalardan da veri topladık.
Genel nüfusla karşılaştırıldığında, erken şizofreninin beyin yapısıyla ve işleviyle  bağlantılı olduğunu gösterdik. Keza vücuttaki çeşitli değişikliklerle de bağlantılı olduğunu gösterdik.
Etki büyüklüğü olarak bilinen istatistiksel ölçüler kullanarak değişimlerin büyüklüklerini hesapladık.
Şizofreninin aslında vücut geneli bir hastalık olduğunu ve bir hastanın bu şekilde tedavi edilmesi gerektiğini öne sürerek hastalığın başlangıcında, beyindeki değişimlerin etki büyüklüklüğü ile vücuttaki değişimlerin etki büyüklükleri karşılaştırıldığında bir fark olmadığını gözlemledik.
Üç Olası Açıklama

Şizofreni sebebiyle beyinde yaşanan değişimlerin vücuttaki değişimlerle nasıl bağlantılı olduğunu açıklayabilecek üç teori var.
Birincisi, vücuttaki fonksiyon bozukluğu beyinde değişimlere sebebiyet verip sonunda şizofreniye yol açabilir. Bu süreç, beyni hedef alan ve psikozu tetikleyen antikorlar üreten bazı nadir kanserlerde görülmüştür.
Eğer tümör temizlenirse psikotik deneyimler gelişme kaydeder.
İkincisi, şizofreni belirtileri fiziksel sağlık sorunlarına yol açabilir. Bunun bir örneği, yüksek steroid hormon kortizol seviyesine yol açan psikoz stresidir. Yüksek kortizol seviyeleri; kilo alımı, diyabet ve artmış kan basıncı ile ilişkilidir.
Üçüncüsü, şizofreni ve fiziksel sağlık sorunlarının belirtileri, farklı mekanizmalarla ancak ortak bir risk faktöründen kaynaklanabilir.
Bunun bir örneği hamile bir annenin yaşadığı kıtlığın, çocuğun yetişkinlikte hem diyabet hem de şizofreni geliştirme riskini arttırmasıdır.
Artmış şizofreni riski; annenin kötü beslenmesinin bir sonucu olarak çocuğun beyin gelişimindeki bozulmaya bağlı olabilir. Artmış diyabet riski ise yine annenin kötü beslenmesinin bir sonucu olarak çocuğun glikozu sindirme kabiliyetindeki değişimlere bağlı olabilir.
Çalışma Hala Sürüyor

Vücuttaki değişimlerin, şizofreninin bir sebebi mi yoksa bir sonucu mu olduğunu anlamak için daha fazla çalışma yapmamız gerekiyor.
Bir yaklaşım da; vücutta ne gibi değişimler olduğunu görmek için risk altında olmayanlarla karşılaştırıp şizofreni geliştirme riski altında olanlara bakmaktır.
Vücuttaki değişimlerin, şizofreni belirtilerinin şiddetindeki değişimlere nasıl karşılık verdiğini görmek için daha fazla çalışma gerekiyor.
Son olarak, şizofrenide görülen erken ölümlerin çoğu kardiyovasküler hastalıktan kaynaklanmaktadır. Şizofrenide, son on yılda beklenen yaşam süresinin iyileştirilmesi başarısız olmuştur. Şizofrenide erken dönemde fiziksel sağlığı ele almanın, mortaliteyi azaltıp azaltmayacağını belirlemek için araştırmalara ihtiyaç vardır.
Toby Pillinger, Doktor ve Klinik Araştırmacısı, King’s Koleji Londra


Çevirmen:Tuğba Kılınç
Referans
1.ScienceAlert, "Schizophrenia Could Be Physically Changing The Body, Not Just The Brain"
<https://www.sciencealert.com/schizophrenia-might-affect-your-body-not-just-your-brain>
 
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 29/03/2024 02:23:49 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12745

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hızlı
Gezegen
Egzersiz
Yangın
Kuantum Fiziği
Diyet
Mavi
Antibiyotik
Balina
Evrim Tarihi
Genetik Değişim
İngiltere
Şiddet
Tür
Türlerin Kökeni
Hayatta Kalma
Gebelik
Doğal
Biyocoğrafya
Radyoaktif
Oyun
Astrofizik
Buz
İyi
Damar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
R. Bilim, et al. Şizofreni Yalnızca Beyni Değil Vücudu da Fiziksel Olarak Etkiliyor Olabilir!. (31 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 29 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12745
Bilim, R., Kayalı, Ö. (2020, July 31). Şizofreni Yalnızca Beyni Değil Vücudu da Fiziksel Olarak Etkiliyor Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved March 29, 2024. from https://evrimagaci.org/s/12745
R. Bilim, et al. “Şizofreni Yalnızca Beyni Değil Vücudu da Fiziksel Olarak Etkiliyor Olabilir!.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, 31 Jul. 2020, https://evrimagaci.org/s/12745.
Bilim, Rasyonalist. Kayalı, Ögetay. “Şizofreni Yalnızca Beyni Değil Vücudu da Fiziksel Olarak Etkiliyor Olabilir!.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, July 31, 2020. https://evrimagaci.org/s/12745.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close