APOD/NASA: Çift Kara Deliklerin İki Kat Bükülmüş Dünyası

Kozmozu keşfedin! Her gün, profesyonel astrofizikçiler tarafından açıklamasıyla birlikte verilen, büyüleyici evrenimize ait farklı bir görsel veya fotoğraf paylaşılmaktadır.

16 Nisan 2021

Çift Kara Deliklerin İki Kat Bükülmüş Dünyası

Bilimsel Görselleştirme Telif: NASAGoddard Space Flight Center, Jeremy Schnittman ve Brian P. Powell – Metin: Francis Reddy

Açıklama: Bu dikkat çekici bilgisayar simülasyonunda, yörüngelerinde dönmekte olan süper kütleli iki kara deliğin etrafındaki yığılma diskinden gelen ışınların, son derece fazla olan kütle çekiminin ürettiği uzay – zaman bükülmesi boyunca ilerlediği görülüyor. Görselleştirilmiş yığılma disklerine farklı sahte renkler (false color) verilmiştir. 200 milyon Güneş kütlesindeki kara deliği çevreleyen disk kırmızıyken, 100 milyon Güneş kütlesindeki kara deliği çevreleyen disk ise mavidir. Bu sayede ışık kaynaklarını takip etmek kolaylaşır ancak renk seçimi aslında gerçeği de yansıtıyor. Daha sıcak olan gaz, tayfın mavi kısmına daha yakın ışık yayar. Daha küçük kara deliklerin etrafında dönen madde, yüksek sıcaklıklar üreten daha güçlü kütle çekimi etkilerine maruz kalır. Bu kütleler için, yığılma disklerinin ikisi de aslında ışıklarının büyük bir kısmını morötesi bölgede yayacaklardı. Videoda, kırmızı kara deliğin partnerini nasıl gördüğünü gösteren mavi kara deliğin bozulmuş ikincil görselleri, kırmızı diskin karmaşık çukurunda bulunabilir. Bu kırmızı disk, ön plandaki kara deliğin kütle çekimi tarafından bükülmüştür. Görseller mavinin her iki tarafını da aynı anda görmemizi sağlıyor çünkü kırmızının maviye bakışını görürken aynı zamanda doğrudan maviyi de görüyoruz. Her iki kara delikten kaynaklanan kırmızı ve mavi ışık, foton halkası olarak isimlendirilen en içteki ışık halkasında (kara deliklerin olay ufuklarının yakınında) görülebilir. Astronomlar, çok uzak olmayan bir gelecekte kütle çekimi dalgalarını tespit edebileceklerini umuyorlar. Bu uzay – zamandaki dalgalanmalar, videoda simüle edilene çok benzeyen bir sistemdeki iki süper kütleli kara deliğin birlikte dönüp birleşmesi ile üretiliyor.

Yarının görseli: hafta sonu boyunca pikseller

< Önceki | Arşiv | İçerik Gönderimi | İndeks | Arama | Takvim | RSS | Eğitim | APOD Hakkında | Tartışma | Sonraki >


Yazarlar & Editörler: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP)
NASA Yetkilisi: Phillip Newman Specific rights apply.
NASA Web Privacy Policy and Important Notices
Hizmet: ASD at NASA / GSFC


Çevirmen: Seda Baştürk

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button