Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Ay Tutulması Nedir? Ne Zaman Olur? 2021 Listesi

Ay Tutulması Nedir? Ne Zaman Olur? 2021 Listesi
4 dakika
2,455
  • Özgün
Tüm Reklamları Kapat

Ay tutulması, Güneş ile Ay arasına Dünya'nın girmesiyle gerçekleşir. Güneş'ten Ay'a giden ışınlar, Dünya tarafından kesilir. Böylece Ay tutulması sırasında Ay yavaş yavaş örtülür. Bu tutulmalar tam tutulma olabileceği gibi parçalı tutulma şeklinde de gözlenebilir. Her ay Dünya, Güneş ile Ay arasından geçse de her ay, Ay tutulması gözlenmez. Bu durum yörüngelerin eğikliği ile alakalıdır.

Ay tutulması geçmişten günümüze birçok medeniyeti etkilemiş, hatta yaşamlarının seyrini değiştirmiştir. O zamanlarda bilimin yokluğu, bu tür doğa olaylarının, doğa üstü güçlere atfedilmesine kaçınılmaz bir şekilde neden olmuştur. Fakat günümüzde bilim sayesinde bunun neden gerçekleştiğini, insanlar üzerinde herhangi bir etkisinin olup olmadığını rahatlıkla bilebildiğimiz için, bu tür orta çağ inanışları artık yok olmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Günümüzde de birçok kişi Ay tutulmasının tam olarak nasıl gerçekleştiğini bilmemekte ya da bilse de fizik yasalarına doğal olarak bir fizikçi ya da astrofizikçi kadar hakim olamadığı için sonuçlarını yanlış yorumlayabilmektedir. Bu yazıda tüm sorularınıza yanıt verip, kafanızdaki soru işaretlerini gidereceğiz. Eğer kafanıza takılan bir soru olursa, bunları forum üzerinden bize sorabilirsiniz: Rasyonalist forum.

Ay tutulması ne zaman olur?

Ay tutulması ender bir olaydır ve her zaman olmaz. İki boyutlu görsele baktığımızda Dünya her ay, Güneş ve Ay arasına girer. Fakat bunların hepsinde tutulma gözlenmez. Çünkü aynı zamanda üçüncü boyutta, yörüngelerin birer eğikliği vardır. Bu nedenle Ay tutulması zamanları astronomlarca hesaplanmış ve yayınlanmıştır.

Tüm Reklamları Kapat

Ay tutulması nasıl gerçekleşir?

Tutulma sırasında Dünya'nın gölgesi Ay'ın üzerine düşer. Bu da Ay üzerinde bir gölgeye neden olur. Lakin Dünya sadece katı bir gök cismi değildir, aynı zamanda kayda değer kalınlıkta bir atmosfere de sahiptir. Bu nedenle atmosferden geçen Güneş ışınları saçılıma uğrayarak Ay'ın tutulma sırasında kırmızı görünmesine neden olur. Rayleigh saçılması nedeniyle gerçekleşen bu durum, aynı zamanda gün batımlarının kırmızı, gökyüzünün mavi olmasının da açıklamasıdır.

Ay tutulması hangi evrede gerçekleşir?

Ay tutulması daima Ay'ın dolunay evresinde gerçekleşir, bunun hiçbir istisnası söz konusu değildir. Çünkü Ay'ın tutulabilmesi için, Dünya'nın Güneş ile Ay arasında yer alması gerekir. Böyle bir durumda Ay'ın neredeyse tamamı Güneş tarafından aydınlatılmış olacağı için, bu dolunay evresine denk gelir. Her tutulma dolunayda gerçekleşse de, her dolunayda bir tutulma gözlenmez.

Birçok kişi için her dolunayda tutulma olmaması garip görünebilir, fakat olayı üç boyutlu uzayda düşünecek olur ve aradaki devasa mesafelerin yanında küçük boyutları fark edecek olursanız, anlamak çok daha kolay olmaktadır. Yörünge eğikliğindeki çok ufak bir farklılık, Dünya'nın gölgesinin düştüğü bölgeden Ay'ın geçmemesine neden olabilir. Dolayısıyla bir tutulma gerçekleşmez.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aşağıdaki videoda bir Ay tutulmasının nasıl gerçekleştiğini izleyebilirsiniz.


https://www.youtube.com/watch?v=j1nVsCcKHwI

Ay tutulmasının etkileri nelerdir?

Bir diğer konu da ne yazık ki orta çağlardan hala günümüze kadar uzanmış bazı batıl inançlardır. Tutulmaların birer etkisinin olacağına dair iddialar bilimsellikten tamamen uzak olduğu gibi gerçek de değildir ve hiçbir kanıta da sahip değildir. Hatta bilim dünyası tarafından bunun gerçek olamayacağı da defalarca gösterilmiştir.

Günümüzde hala bu tür inanışları çeşitli amaçlar için yaymaya çalışan insanlar bulunmaktadır. Doğamız gereği bu tür düşüncelere inanma eğilimindeyiz. Bunu pazarlayan insanların da kayda değer bir kısmı bunun pekala farkındalar. Lakin artık elimizde bilim gibi güçlü araçlar var. Bu tür konularda şarlatanları değil, bilim insanlarını dinlemek; sizi yanılgılardan, olası hatalardan, manipülasyondan ve sahtekarlıklardan korur.

Ay tutulmasının ne bizler ne de başka bir şey üzerinde kanıtlanmış bir etkisi yoktur. Hatta bir etkisinin olmadığı da çeşitli bilim çevrelerince defalarca ispatlanmıştır. Tutulmalar da tıpkı gök gürlemesi, deprem ve yangın gibi sıradan bir doğa olayıdır. Ender gerçekleşiyor olmaları, zaman içerisinde insanları büyülemiş ve yanıltmış, bu fikir de geçmişten günümüze süre gelmiştir. Fakat ne fiziksel, ne de zihinsel hiçbir etkisi yoktur, olması da söz konusu değildir. Elbette size travmatik bir anınızı çağrıştırmıyorsa!

Ayrıca bkz. Ay Neden Kırmızı Görünür? Kanlı Ay Tutulması Nedir?
Ayrıca bkz. Gökyüzü Neden Mavidir?
Ayrıca bkz. Gökyüzü Neden Kırmızı Olur?

Tüm Reklamları Kapat

2021 Ay Tutulması Listesi

2021 yılında ikiAy tutulması gerçekleşecektir, fakat ikisi de ne yazık ki Türkiye'den kısmi olarak bile gözlenemeyecek. Bu iki tutulmadan ilki 26 Mayıs 2021, ikincisi ise 18-19 Kasım 2021 tarihinde gerçekleşecek. 26 Mayıs'ta gerçekleşecek olan tutulma Güney/Doğu Asya, Avustralya, Kuzey Amerika'nın çoğu, Güney Amerika, Pasifik, Atlantik, Hint Okyanusu ve Antarktika'dan gözlenebilecek. 18-19 Kasım tarihinde gerçekleşecek olan tutulma ise Avrupa'nın çoğu, Asya'nın çoğu, Avustralya, Kuzey/Batı Afrika, Kuzey Amerika, Güney Amerika, Pasifik, Atlantik, Hint Okyanusu ve Arktik'ten gözlenebilecek. Aşağıdaki haritada gözlem yerlerini görebilirsiniz.

26 Mayıs 2021 Ay tutulmasının görüleceği yerler
26 Mayıs 2021 Ay tutulmasının görüleceği yerler
19 Kasım 2021 Ay tutulmasının görüleceği yerler
19 Kasım 2021 Ay tutulmasının görüleceği yerler

Hazırlayan: Ögetay Kayalı

Referanslar

1. Timeanddate, "Eclipses", <https://www.timeanddate.com/eclipse/2021>

Tüm Reklamları Kapat

2. NASA/APOD, "The Umbra of the Earth", Antonio Fiazzi, <https://apod.nasa.gov/apod/ap190126.html>

Kapak görseli: ESA/Hubble, "Lunar Eclipse", <https://esahubble.org/images/heic2013b/>

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/03/2024 21:09:14 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12966

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hızlı
Gezegen
Egzersiz
Yangın
Kuantum Fiziği
Diyet
Mavi
Antibiyotik
Balina
Evrim Tarihi
Genetik Değişim
İngiltere
Şiddet
Tür
Türlerin Kökeni
Hayatta Kalma
Gebelik
Doğal
Biyocoğrafya
Radyoaktif
Oyun
Astrofizik
Buz
İyi
Damar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ö. Kayalı. Ay Tutulması Nedir? Ne Zaman Olur? 2021 Listesi. (31 Mart 2021). Alındığı Tarih: 28 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12966
Kayalı, Ö. (2021, March 31). Ay Tutulması Nedir? Ne Zaman Olur? 2021 Listesi. Evrim Ağacı. Retrieved March 28, 2024. from https://evrimagaci.org/s/12966
Ö. Kayalı. “Ay Tutulması Nedir? Ne Zaman Olur? 2021 Listesi.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, 31 Mar. 2021, https://evrimagaci.org/s/12966.
Kayalı, Ögetay. “Ay Tutulması Nedir? Ne Zaman Olur? 2021 Listesi.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, March 31, 2021. https://evrimagaci.org/s/12966.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close