Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Akvaryum Işıklandırması Alçak mı Yüksek mi Olmalı?

Akvaryum Işıklandırması Alçak mı Yüksek mi Olmalı?
5 dakika
815
  • Özgün
Tüm Reklamları Kapat

Özellikle bitkili akvaryumlarla uğraşanlar için ışık konusu son derece hassastır. Fazla olması en temel problemlerden biri olan yosun (alg) çoğalmasına neden olarak bitkilerin ölümüne sebebiyet verebilir, keyifle başlayan bir hobiyi çileye dönüştürebilir. Fakat sorun şu ki, her bitkinin ışık ihtiyacı farklıdır. Bunu akvaryum içinde bazılarını gölgelere koyarak çözebilseniz de çoğunlukla gözden kaçan bir problem vardır: Işık şiddetinin mesafeyle azalması.

Bu dünyanın Ferrari'si olarak bildiğimiz ADA markasının Solar RGB modelinin tavandan asıldığını ve akvaryum yüzeyinden de oldukça yüksekte bırakıldığı dikkatiniz çekmiştir. Başka markaların suyun yüzeyinden 10-15 cm yüksekte olan modellerini de görmek elbette mümkün. Hatta iyi kabul edilen modellerin çoğu, daima bir tavan askısını tasarıma dahil eder. ADA gibi markaların bu şekilde hareket etmesinin özel bir nedeni var ve burada anlatacağımız olay, kalitenin ne demek olduğunu, detay bilgilerin nasıl fark yarattığını çarpıcı bir biçimde gösteriyor.

Işığın Yayılımı

Işık yayılırken, bir yüzey tarar. Yani bir alana dağılır. Eğer nokta kaynak olan bir yıldız düşünecek olursak, etrafında küresel bir biçimde 360 dereceye yayılan bir ışık dağılımı görürüz. İster evrende ister evimizde olsun, ışık bir alana yayıldığı için prensip basittir. Mesafe arttıkça, ışık şiddeti, mesafenin karesiyle ters orantılı olarak değişir. Yani 1 metrede 1 birim olarak ölçtüğümüz ışık şiddeti, 2 metrede 1/4 birim, 3 metrede 1/9 birim olur. Peki bunun akvaryum aydınlatmasında, hatta herhangi bir aydınlatmada ne gibi bir önemi var?

Tüm Reklamları Kapat

Işık şiddetinin mesafenin karesinin tersiyle orantılı olarak değişmesi. Görsel: Wikipedia
Işık şiddetinin mesafenin karesinin tersiyle orantılı olarak değişmesi. Görsel: Wikipedia

Akvaryum Işıklandırma Problemi

Birçok kişinin atladığını gördüğüm nokta, bu prensipte yatıyor. Pek çok kişi aydınlatmayı su yüzeyine çok yakın tutuyor ve bir türlü çözemediği bitki yetiştirme problemleri yaşıyor. Bazı (uzun) bitkileri büyürken, tabanda kalanlar çürüyor. Demek ki tabana yeterli ışık gitmiyor deyip ışığı artırdığında da bu sefer yosun problemi başlıyor. Haydi çık işin içinden çıkabilirsen! Ama çıkılır, tam olarak bu noktada değindiğimiz bilgi işimize yarıyor. Bu nedenle pek kimsenin fark etmediği bu tüyoyu paylaşma gereği gördüm. Anlaşılması için bir örnek yapalım.

Üçü de 50 cm derinliğe sahip üç ayrı akvaryumumuz olsun. Bunların ışıklandırmalarını su yüzeyinden, sırasıyla 10, 20 ve 35 cm yukarıya asalım ve bu akvaryumların yüzeylerine ulaşan ışık şiddetiyle, tabanlarına ulaşan ışık şiddetini karşılaştıralım. Hesap kolaylığı olması için 10 cm sonra 1 birim aydınlattığını ve hepsinde aynı aydınlatmayı kullandığımızı düşünelim. Yine kolaylık olması için bunu nokta kaynak kabul edelim, yani pratikte elde edeceğimiz sonuçlar bundan biraz daha farklı olacak. Fakat olayın sonucunu anlamak, ne tür bir etkiye sahip olacağını anlamak için bu önemli. Hesapladığımızda bunların aşağıdaki gibi olduğunu görürüz.

AkvaryumYüzeydeki Işık ŞiddetiTabandaki Işık ŞiddetiYüzey/Taban Oranı
1. Akvaryum (10 cm)10.0277736
2. Akvaryum (20 cm)0.250.0204112.25
3. Akvaryum (35 cm)0.081630.013845.9

Buradan da göreceğimiz üzere, eğer akvaryum ışıklandırması, su yüzeyine yakın olursa, tabandaki ışık şiddeti ile yüzeydeki ışık şiddeti arasında ciddi bir fark oluşuyor. Böyle bir durumda uzun boylu bitkilerin üst kısımları yeterli ışık alırken, alt yaprakları almıyor. Örneğin ışık şiddetiyle kızaran bitkilerin sadece üstleri kırmızı oluyor, altları yeşil-sarı tonlarında kalıyor. Ya da bu bitkiler uzar ve sağlıklı bir biçimde büyürken, taban bitkileri çok yavaş gelişiyor ya da ölüyor.

Peki bunun çözümü nedir? Eğer ışıklandırma yüksek olursa, yüzeye de gidecek ışığın azaldığına dikkat edin. Dolayısıyla daha homojen bir aydınlatma yapacağım derken, ışık şiddetinizi kaybedebilirsiniz. Bu nedenle bu tür yüksekliklere asılan aydınlatmalar, güçlü olmak zorundadır.

Tüm Reklamları Kapat

Burada gerçekten iyi bir mühendisliğin ve fizik bilgisinin, nasıl olup da kalitede fark yarattığını anlamak önemli. Şunu söyleyebilirim ki bu neredeyse hiç konuşulmayan kritik bir bilgi olsa bile, bu işin detayı dahi değil. Birçok kişi iyi bir aydınlatma geliştirebilmeyi, uygun renk verebilmekten ibaret sansa da, bu teknolojilerin pahalı olmasının nedenlerinden biri de ardındaki ince mühendislik ve fizik bilgisidir. Çoğunlukla kendinizde kabahat bulduğunuz, bir türlü çözemediğiniz problemlerin temelinde kalitesiz bir ürünün getirdiği problemler yatıyor olabilir.

Bu işte oldukça başarılı olan Green Aqua'nın, aydınlatmalarının neredeyse tamamının, su yüzeyinden son derece yukarıda olduğunu görebilirsiniz. Bu tesadüfen ya da zevke göre yapılmış bir şey değildir. Kanalın prodüksiyonuna baktığımızda ışık konusunda son derece bilgili olduklarını görüyoruz. Aynı aydınlatma prensibi, sinematografi ve fotoğrafçılıkta da geçerlidir. Bildiklerini uyguladıklarını buradan da anlayabilmek mümkün. Green Aqua Showroom
Bu işte oldukça başarılı olan Green Aqua'nın, aydınlatmalarının neredeyse tamamının, su yüzeyinden son derece yukarıda olduğunu görebilirsiniz. Bu tesadüfen ya da zevke göre yapılmış bir şey değildir. Kanalın prodüksiyonuna baktığımızda ışık konusunda son derece bilgili olduklarını görüyoruz. Aynı aydınlatma prensibi, sinematografi ve fotoğrafçılıkta da geçerlidir. Bildiklerini uyguladıklarını buradan da anlayabilmek mümkün. Green Aqua Showroom

Bir dipnot olarak bitirmeden eklemek gerekir ki, her ne kadar etkisi az olsa da, suyun içerisinde ışığın soğurulması nedeniyle burada verilen ışığın spektrumu, bambaşka bir incelik gerektiriyor. Keza ışığın verilirken difüze olması, nokta kaynak değil, bir yüzey olması da birçok şeyi değiştiriyor. Bu nedenle kullanılan malzemeye bağlı olarak değişecek sonuçlar için, yüksek teknoloji ekipmanlarla ölçümler yapmak şart. Burada işin teorisini, prensibi anlamanız ve nelere yol açabileceğini gösterebilmek için paylaştık. Fakat durum pratikte hiçbir zaman bu kadar basit değildir ve ölçümler gerektirir. Bu nedenle iyi markalar bu ölçümleri şeffaf ve detaylı bir biçimde paylaşır. Umuyorum ki yerli üreticiler de bir gün bu işin bilimini ne kadar iyi yaptıklarını, testlerin tam detaylı raporlarını paylaşarak bizlere gösterecektir.

Keyifli son bir dipnot daha bırakayım. Bu bilgiden sonra Güneş ışığının olayını düşünmek gerek. Neden Güneş ışığı bu kadar iyi bir kaynak sorusunun bir cevabı da burada saklı çünkü. Güneş bizden ortalama 150 milyon km uzakta olduğu için yer yüzünde 1 metre yükselmişsiniz, 100 metre yükselmişsiniz pek fark etmiyor (atmosferik soğurmaları unutalım bir an). Yani onu sonsuzda olan bir kaynak olarak görebiliyoruz. Bu nedenle her mesafeyi eşit aydınlatıyor.

*Işık şiddeti burada light intensity olarak kullanılmıştır.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj


Hazırlayan: Ögetay Kayalı

Kapak görseli: Green Aqua

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/04/2024 20:11:12 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12984

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Doğa
Kitlesel Yok Oluş
Amerika Birleşik Devletleri
Anatomi
Süt
Basınç
Bağışıklık
Mikrop
Nötron Yıldızı
Yaşanabilir Gezegen
Eczacılık
Bakteri
Şizofreni
Araç
Şeker
Makina Mühendisliği
Arkeoloji
Yeşil
Genetik Müdahale
Önyargı
İklim Değişimi
Beslenme Bilimi
Dünya Dışı Yaşam
Safsata
Kozmik Mikrodalga Arkaplan Işıması (Cmb)
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ö. Kayalı. Akvaryum Işıklandırması Alçak mı Yüksek mi Olmalı?. (18 Mayıs 2021). Alındığı Tarih: 25 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12984
Kayalı, Ö. (2021, May 18). Akvaryum Işıklandırması Alçak mı Yüksek mi Olmalı?. Evrim Ağacı. Retrieved April 25, 2024. from https://evrimagaci.org/s/12984
Ö. Kayalı. “Akvaryum Işıklandırması Alçak mı Yüksek mi Olmalı?.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, 18 May. 2021, https://evrimagaci.org/s/12984.
Kayalı, Ögetay. “Akvaryum Işıklandırması Alçak mı Yüksek mi Olmalı?.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, May 18, 2021. https://evrimagaci.org/s/12984.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close