The personality of ...
 
Notifications
Clear all

The personality of things

5 Posts
3 Users
0 Likes
778 Views
3e4003468d444f9e4bc98c3bd3be6ab1?s=110&d=identicon&r=g Forum
Member
Topic starter
 

Merhabalar,

Hani the internet of things deriz ya, karşınızda; the personality of things. Benim ilgimi çekti sizinle paylaşmak istiyorum. Her ne kadar bu konuda farklı şeyler söylense de, kişilik tiplerinin burçları diye yaftalanmış olsa da, bu tip kategorize etme çalışmaları beni hep etkiler. Seviyorum galiba insanları ve kendimi kategorilere sokmayı. Paylaşacağım site ise bunun bir veritabanını oluşturmuş. Sözü veritabana getirmeden önce, kişilik tipleri sistemine kısaca değinelim. Zaten biliyorsanız bile, bu kadar ayrıntılı düşünmemiş olabilirsiniz. Ya da çözdüğünüz testin sonuçlarını tam anlamıyla okumamış olabilirsiniz.

Kısaca ve bir yazıdan beklenmeyecek kadar verimsiz bir şekilde özetlemek gerekirse, bakış açımızı, bir şeyleri hallediş biçimlerimizi, algılayışımızı, iletişimimizi niteleyen 4 farklı skalada yön aldığımız taraflara göre yapılan, 16 farklı kombinasyon ile insanları kategorize eden bir kişilik testi sistemi denilebilir sanıyorum. Tabii bu tipler değişebiliyor da, sonuçta insanlar olarak değişiyoruz. Benzer testlere çeşitli psikolojik mülakatlarda, iş başvurularında denk gelmiş olmanız mümkün. Grafiklerle sistemi çok daha kapsamlı kullanıp ilginç sonuçlara varmak da mümkün, ancak ben konuya o kadar ilgi gösteremedim maalesef. Ancak bir örnek vermek gerekirse, A kişisi önce dışadönük mü yoksa içedönük mü karar verilir. Buna nasıl karar veriliyor hala bilmiyorum, eskiden dışadönük olduğuma emin olmakla birlikte, şimdilerde çok daha içedönük hissetmekteyim. (Extrovert/Introvert). Buna karar verildikten sonra ise önce bir durun. Şimdi herhangi bir tabloyu açın ve onu sesli betimleyin, ne gördüğünüzü tek tek anlatın kendinize. Yaptınız mı? Çünkü bir sonraki skala, bilgiyi toplama biçimi ile ilgili. Bu da ya duyumsama-sağ duyu yoluyladır, ya da sezgiler yoluyladır. (Sensing/Intuition) Buna karar verirken, yaptığınız betimlemede nasıl kelimeler kullandığınıza bir bakmanız gerek. Mesela, ağaçları görünce yalnızca renkleri, kullanılmış boyayı, şekilleri mi tanımladınız? Öyleyse, duyumsayarak (Sensing) bilgiyi topladınız. Eğer tablonun ne kadar iç karartıcı olduğunu veya size neler hissettirdiğini vb anlattıysanız, sanıyorum skalada sezgiler (Intuition) tarafına ilerliyorsunuz. Bir sonraki skala nasıl karar aldığınızla ilgili, ya düşünerek ya da hissederek karar alıyorsunuz, buna göre artık tarafınızı seçeceksiniz. Ben her zaman düşünerek karar aldığımı sanardım, ancak artık bu konuda şüphelerim var. Tam olarak seçemiyorum tarafımı. Sonuncu skala ise dış dünyayı nasıl gördüğünüz ve tepki gösterdiğinizle ilgili, ya yargılıyorsunuz ya da kavrıyorsunuz. (Judgment/Perception) Bu bilgiler ışığında ise her bir kelimenin bir harf ile özetlendiği kişilik tipleri oluşuyor, 16 tane farklı kombinasyondan birisine cuk diye yerleşiveriyorsunuz.

Mesela ISTP kişilik tipinden olan kişi, sırasıyla, içedönük, duyumsayan, düşünerek karar alan, kavrayan kişilik tipi oluyor. Bir başka örnekle, ENFJ ise dışadönük, sezgilerini kullanan, hissederek karar veren, yargılayan kişilik tipi anlamına geliyor.

Hepsinin İngilizcesinin baş harfi şeklinde kodlamışlar, yalnızca Intuition (sezgilerini kullanan) N ile ifade edilmiş, sırf Introvert ile karıştırılmasın diye herhalde. Bu arada perception yerine prospecting de kullanılıyordu galiba, onu şu an tam hatırlayamadım 😀

Bu kötü özetten dolayı kusuruma bakmayınız, ancak genel durum bu şekilde. Her ne kadar bu skalalarda günden güne farklı taraflara gidebiliyor olsak da, kişiliğimizi ya da en azından tanıdığımızı sandığımız taraflarımızı tanımlama/görme konusunda yardımcı bir sistem olabilir. Bu yazıyı neden yazdığıma gelirsek, insanları boşverin. Her şeyin kişiliğini toplayan bu websitesinde Dark Matter bile var! İşte ilginizi çekeceğini düşündüğüm kısmı da burası.

 

Kendisinin INTJ olduğu düşünülmüş. Yani, Introvert (içedönük), Intuitive (sezgilerini kullanan), Thinking (düşünerek karar alan), Judgmental (yargılayan) bir kişilik tipine sahip olduğu anlamına geliyor. Buna katılır mıydınız? ( https://www.personality-database.com/profile/102066/dark-matter-elements-matter-mbti-personality-type)

Daha fazlasını incelemek isterseniz, https://www.personality-database.com/

Testi çözmek isterseniz ise 16personalities diye google’layıp ister Türkçe ister İngilizce olarak çözebilirsiniz.

Hadi çözün de tartışalım.

 

This topic was modified 3 years ago 2 times by Ayşe Ege Palaz
 
Posted : 14/01/2021 4:21 pm
c9c6f38f764893de5e552694850072b7?s=110&d=identicon&r=g Forum
New Member
 

Bu testi ve bir benzeri DISC assessment i okulda parçası olduğum bir toplulukta zorla yaptırdılar. Sanırım şıklı 20 soru filan cevaplamıştık ve sonunda 30 sayfa kişiliğimi analiz etmişler 😀 bu analizlere göre bizi 4-5 kişilik gruplara koydular, atıyorum biri daha sensational, biri intuitive, diğeri dominant character filan. Bunları bilince birbirimizle iletişimde daha çok zorlandık çünkü mesela birine soru sormamız lazım, aa böyle sorarsak nasıl tepki verir, yok onu incitmeden nasıl sorarım derken iletişimimiz yapay bir hale büründü 🙂 bu şekilde kategorilerden hiç hoşlanmadığımı fark ettim. Bir de kültürel farklılar dikkate alınmamıştı. Mesela çok girişken olmak veya başarıyla övünmek, görünür olmak batı toplumlarında innovation, entrepreneurship çağrıştırırken doğu toplumlarında ayıplanabilecek bir şey. Amerikalı arkadaşlarımla ve benimle filipinli arkadaşta farklı tepkiler ortaya çıkmıştı. Kişilikleri kategorileştirmek kültürel çevreden bağımsız olamaz bence ve her genelleştirme aykırıları dışlayan bir sonuca yol açabileceği için sakıncalıdır 🙂

 
Posted : 15/01/2021 8:11 pm
c9c6f38f764893de5e552694850072b7?s=110&d=identicon&r=g Forum
New Member
 

Hayatımda ilk defa foruma yazıyorum bu arada 🙂 bakalım nasıl olacak

 
Posted : 15/01/2021 8:15 pm
3e4003468d444f9e4bc98c3bd3be6ab1?s=110&d=identicon&r=g Forum
Member
Topic starter
 

@nazli Ekleme için çok teşekkür ederim, katılıyorum. Tabii ki tek başına pek bir şey ifade edemiyor böyle testler. Üstüne konuşulur ancak sırf teste göre grupları oluşturmak pek mantıklı olmamış gerçekten 😐 

 
Posted : 16/01/2021 8:34 pm
c3da07ca4ba19209adab6363d7ab19bd?s=110&d=identicon&r=g Forum
Illustrious Member Admin
 
Gönderen: @nazli

Hayatımda ilk defa foruma yazıyorum bu arada 🙂 bakalım nasıl olacak

Hoş geldin Nazlı. Şaşırdım ilk defa forum kullanmana, bizim jenerasyon baya aşina oysa ki 🙂 Bu tür testleri ben de ara ara çözerim merakımdan. Elbette ardında birçok araştırma var, fakat beklentilerimizi tam olarak karşılamıyor. Belki de hiç karşılamayacak. Ama sanırım bu beklenti pozitif bilimlerin aldığı yoldan kaynaklanıyor, psikoloji bunlarla kıyaslandığında daha fazla yolu olan bir alan. Özellikle nörobilimle bazı şeyler daha net bir şekilde açığa çıkmaya başladı.

Bu testleri ciddiye alıp bir takım eylemler yapmak uygun olmayabilir. Ama ilerleme yolundaki bir adım olduklarından, gereklilikleri, sınanmaları da kaçınılmaz bana kalırsa.

NASA/APOD - Michigan Tech.

 
Posted : 17/01/2021 12:50 pm
Share:
Back to top button