Kendimizi Tanıtalım
 
Notifications
Clear all

[Sticky] Kendimizi Tanıtalım

9 Posts
6 Users
14 Likes
710 Views
c3da07ca4ba19209adab6363d7ab19bd?s=110&d=identicon&r=g Forum
Illustrious Member Admin
Topic starter
 

Herkese merhaba!

Dördüncü yılımızda Rasyonalist olarak, 2021'in başlangıcı itibariyle forumumuzu açmış bulunuyoruz. Burada bilim, sanat ve eğitim meraklıları olarak temiz bir forum ortamında kendimize ve topluma faydalı tartışmalar yürütmeyi hedefliyoruz.

Bu başlığı da yeni üyelerimizin bizleri tanıması ve kendilerini tanıtarak Rasyonalist ortamına kısa sürede ısınması amacıyla hazırladık. Herkes kendine dair bahsetmek istediklerini dile getirerek başlayabilir ya da doğrudan foruma karışabilir! Kendimi tanıtarak zincire başlayayım.

-------------------------------------------------------

2016 yılında Rasyonalist'i kurduğumuzda Ege Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri bölümünde son sınıf öğrencisiydim. Onun öncesinde 2 yıl Kozmik Anafor'da yazarlık ve yöneticilikte bulunmuştum. Rahmetli babam ve dedem gazeteci ve matbaacıydı. Boya ve tiner kokulu ortamda, eski makinelerin sesleri arasında, gazete yazıları içinde büyüdüm. Fakat farklı olarak bilime, öğrenmeye ve bildiklerimi aktarmaya büyük bir merakım vardı. Bunların da etkisiyle olacak ki bilim yazarlığıyla kendimi bu yolda buldum.

Bölümden birincilikle mezun olduktan sonra, aynı bölümde bir yıl yüksek lisans yaptım fakat bu geçiciydi. Çeşitli nedenlerden ötürü zaten devam etmeyi planlamadığım bölümü bırakarak radikal bir kararla İzmir Biyotıp ve Genom Merkezinde (iBG) Moleküler Biyoloji ve Genetik dalına geçtim (Dokuz Eylül öğrencisi olarak). Bir yıl burada yüksek lisans dersleri aldım ve bu sürede biyofotonik laboratuvarında bir lazerli görüntüleme tekniği üzerinde çalıştım. Biyoloji gibi kültürel seviye dışında bilmediğim bir alanda yüksek lisans seviyesinde dersler alırken bir de bu çalışmayı yürütmek oldukça zordu, fakat dersleri de bir şekilde geçtim. Bu süreçte biyoloji adına çokça şey öğrendiğim için açıkçası oldukça mutluyum. Ardından burayı da bıraktım.

Şu anda NASA'nın APOD (Astronomy Picture of the Day) platformunda görev alıyorum ve Michigan Tech. Üniversitesi Fizik bölümünde doktora yapmaktayım ya da daha doğrusu COVID-19'u atlatıp ABD'ye adım atabilirsem resmi olarak buna başlayacağım. Araştırma görevlisi olarak oradaki görevim APOD ile ilgilenmek olacak. Fakat resmi olarak olmasa da şu anda uzaktan hem bilimsel çalışmalarımıza başladık hem de APOD ile ilgili çalışmalarda bulunarak ilerleme kaydediyoruz.

Bu süreçte Rasyonalist ile de devam ederek kısa sürede oldukça çok yol kat ettik. Bunlara dair istatistikleri sizlerle de paylaşacağız. Bir yenilik yaparak Youtube'da animasyonlu fizik ve matematik videolarına başladık. Tüm bunların hepsini bir arada yapmak tüm günümü alsa da fırsat buldukça ilgim olan akvaryum hobim gibi çeşitli alanlarla uğraşmayı da seviyorum. Bunları burada bol bol paylaşacağım 🙂 

Herkese tekrardan merhabalar ve hoş geldiniz!

NASA/APOD - Michigan Tech.

 
Posted : 01/01/2021 12:29 pm
3e4003468d444f9e4bc98c3bd3be6ab1?s=110&d=identicon&r=g Forum
Member
 

Merhabalar,

Ögetay oldukça kapsamlı bir özet hazırlamış. Hikaye anlatıcılığım çok kötüdür, o yüzden beklentileri düşürerek ilk geyiksiz forum gönderime başlamış olayım. Ben Ege, 1998 yılında guguk kuşları öterken pıt diye doğmuşum. Kolaymış doğum anlayacağınız, o yüzden o konuda pek suçlu hissetmiyorum. Sonrasında erken yaşta Sims ile başlayan bilgisayar bağımlılığım, bir şeyleri tasarlayabildiğimiz oyun ve platformlar ile devam etti. İşim gücüm bilgisayardı, beni heyecanlandırmayan hayatı genelde en yakın ne zaman bilgisayar oynayacağım diye geri sayım yaparak dayanılır hale getirmeye çalışıyordum. Durum böyle olunca Adobe serisi ile tanışmam da çok uzun sürmedi, çocuklardan oluşan minik komitelerimiz vardı forumlarda ve diğer platformlarda. Kendi aramızda yarışırdık, ilgi toplamaya çalışırdık. Blog sitelerinin şablonlarının kodlamasını çözüp, onları kesip biçip kendimize özel yapım şablonlar hazırlardık. Tasarlar, kodlar, sonrasında onları paylaşır, caka satardık. Yaptıklarımıza dair ders hazırlar, bunları yazılı veya video şeklinde paylaşırdık. Hala, uyku saatini aşmış bir şekilde bilgisayarı kapatırken o gün tasarladığım şablonu önüme açıp onu izleyerek bilgisayarı kapat komutu verişimi hatırlıyorum. Ekran kararana kadar çıkan ürüne bakar, 20 saniyeliğine de olsa keyif yapardım.

Fotoğraf, video çekimlerine, editlerine, kısacası tasarım ve estetik içeren çoğu şeye ilgim bu şekilde artarak devam etti. Yine çocukluğumda özendiğim basılı ve online yayıncılığa, üniversite sınavına hazırlanmam gerekirken çalışmaya başladığım yerel bir gazete ile adım atmış oldum. Hasbelkader Dokuz Eylül'ün Mütercim Tercümanlık bölümüne yerleştim. Sonrasında da proje bazlı tasarımlar devam etti ve fırsat buldukça yazılı ve sözlü çevirmenlik yapmaya başladım. Tam o sıralarda ise Rasyonalist'e başvuru gönderdim. O zamanlar özgeçmişlerimizin minik boyutlu olması gerektiğinden bihaber olduğum için bol tasarımlı, bol renkli ve hacimli özgeçmişimi sisteme yükleyemedim. Çok büyükmüş! Ben de sisteme tatlı bir köpek fotoğrafı yükleyip mail adresine o hacimli özgeçmişi gönderdim, bu hareketimle de hala gurur duyarım.

Sonrası ise yine serbest işlerle, dış ticaret alanında bazı minik girişimlerle devam etti. Organizasyon sektörüne atılıp personel tedariği yaptık, liselerinizin astığı başarı tablolarını tasarladık, bazı zevksiz patronlarla çalıştık ve insanlara lanet ettik. Bir yandan da Rasyonalist'i beslemeye ve beslenmeye çalıştık. Mezuniyet sonrası da 6 ay süren bir serbest çalışma, işlere ve yüksek lisansa başvurma ancak asıl istediğim yerlerin beni reddetmesi ve beni isteyen yerleri de benim reddetmem şeklinde tekrarlayan bir döngüye girdim. Şimdi ise bir yandan yurtdışına gelinlik satıyorum, bir yandan da bir sağlık turizmi ofisinde tam zamanlı çalışıyorum.

Bu ne böyle özgeçmiş oldu bu yine? Kusura bakmayın.
Nasıl bitiriyorduk?

 

 
Posted : 13/01/2021 10:32 am
fd10604d221b2e0ccd17850bf0730fae?s=110&d=identicon&r=g Forum
Member
 

Selamlar,

Ögetay'dan ve Ege'den sonra, sıranın bana geldiğini hissettim. Ben Ege. Platformda sevgili Ege ile birlikte iki Ege olduğumuz için, bana çoğu zaman soyadım ile hitap edildiğini görebilirsiniz. Çanakkale'nin küçük bir ilçesi olan Geliboluda doğup büyüdüm ve şu an ODTÜ Fizik son sınıf öğrencisiyim. Yaklaşık 4 yıldır Rasyonalist ekibinin parçasıyım. Rasyonalist'in kuruluşu ve benim ekibe katılmam, akademik hayatımın başlamasıyla aynı zamana denk geldiği için, lisans eğitimim ve Rasyonalist'teki çalışmalarım paralel ilerledi. Bu dönem bitirme tezimi yazıyorum. Tez danışmanım ODTÜ Fizik bölümünden Prof. Osman Yılmaz hoca ve tez konum da, ağır iyon çarpışmalarının kesit alanı hesabı. Kısaca nükleer fizik 🙂

ODTÜ'de geçirdiğim 4 yılı aşkın süre zarfında, ODTÜ Amatör Astronomi Topluluğu ve ODTÜ Fizik Topluluğu başta olmak üzere pek çok toplulukta gönüllü olarak çalışma şansı yakaladım. Her birisi benim için unutulmaz tecrübeler. Lakin bizi yakından takip eden takipçilerimizin çok iyi bildiği gibi, tüm bu akademik çalışmaların yanı sıra, otobüsler de hayatımın ciddi bir kısmını oluşturuyor. Özellikle ODTÜ Taşıt İşletme Müdürlüğünde bulunan Otomarsan O302 marka otobüsler gerek sesleriyle, gerek hikayeleriyle bana çok değerli şeyler anımsatıyorlar ve kuşkusuz, onlarla zaman geçirirken hem dinleniyorum hem de inanılmaz insanlarla tanışıyorum.

Otobüslere de kısaca değindiğime göre, yakın zaman önce sonuçlanan ve hayatımın en önemli tecrübelerinden birisi olan kitap çevirisine geçebilirim. Say yayınları Editörü Sinan Köseoğlu ile birlikte çevirdiğimiz "Dark Matter and Dark Energy" isimli kitap, aylarca süren detaylı bir çalışmanın ürünü ve geçtiğimiz günlerde satışa sunuldu. Böylesine büyük bir işin parçası olup, gerçekten içimize sinen bir ürün ortaya çıkartmış olmak, tahmin edebileceğiniz gibi harika bir his. Kitap hakkında detaylı incelemeyi çok yakında paylaşacağımız için, burada fazla bahsetmek istemiyorum. Ancak kitabı okurken çok keyif alacağınıza eminim.

Kendime dair söyleyebileceğim şeyler bunlar. O yüzden, aşağıya kendi objektifimden bir otobüs resmi bırakarak, yazımı sonlandırmak istiyorum 🙂 Herkese tekrar selamlar, sevgiler!

This post was modified 3 years ago 2 times by Ege Can Karanfil
 
Posted : 13/01/2021 11:26 pm
4d0b9b5c53227c3bfcc418ed39088b2a?s=110&d=identicon&r=g Forum
Active Member
 

Öncelikle;

Bu yukarıda bulunan arkadaşlar var ya, onlar gibi kendimi eğitimim ile tanıtmak isterdim!🤭

Ama maalesef ki, herhangi bir eğitimim yok!😔

Ben curcuna yı sevdim hep. Eğlenceyi, hayatın anlamsızlığını, hiç bir anlam ifade etmediği zamanları, lay lay lom yaşadığım geceleri ve de, sınırsız bir yaşam biçimini doruk noktasında, otuz yaşıma gelene kadar, müthiş bir şekilde yaşamayı sevdim.

Mesela, dünyanın bir beton üzerinde sabit olduğunu sanıyordum çocukken 😜 

Tâbi hayat dediğimiz şey böyle bir şey değilmiş!

Kendimizi, yazılı olarak ne kadar anlatabiliriz bilmiyorum!

Ya da, özeti olur mu hayatımızın üç beş cümle ile bir fikrim yok..

Kısacası, son on yılım bambaşka bir hayat dilimi diyebilirim..

Önce ki, otuz yıl mı? Sonra ki, on yıl mı? derseniz, inanın bende bilmiyorum.😊

Panik atak ve hızlı döngülü bipolar birisi olarak, hayatımı az da olsa anlatıp, özetleyen bu clip ile sizleri baş başa bırakayım.

Sevgiler!❤

https://youtu.be/IvPT2QuCIOA

 
Posted : 15/01/2021 10:40 pm
c3da07ca4ba19209adab6363d7ab19bd?s=110&d=identicon&r=g Forum
Illustrious Member Admin
Topic starter
 

Hoş geldiniz 🙂 @ayse_ege_palaz bunca yıldır bilmediğimiz şeyler öğrenmiş olduk, arada böyle başlıklar mı açsak ne yapsak 🙂

NASA/APOD - Michigan Tech.

 
Posted : 18/01/2021 9:21 am
FatihK reacted
Mehmet Erdal Kaya
Active Member
 

Merhaba arkadaşlar.  Bendeniz Mehmet Erdal Kaya. Resmi olarak 1970 gayri resmi olarak 1972'de Kilis'te doğup halihazırda Gaziantep'te yaşayan bir faniyim. 1995 yılında Selçuk Üniversitesi İİBF İktisat Bölümü'nden mezun oldum. Şu anda emekliliğin tadını ve sıkıcılığını bir arada yaşıyorum. Kendi kendime de olsa kafamı bilime, sanata, edebiyata yoran biriyim. Becerebildiğim kadarıyla öyküler yazmaya çalışıyorum. Bazen de bazı bilimsel fenomenleri minimal (küçümen, küçürek) öyküler şeklinde yazma çabasındayım. 2006 yılında “Marika’yı Seyretmek” isimli bir şiir kitabım Gaziantep’te yerel bir yayınevi olan Zemge Yayınevi tarafından basıldı. Öykü ve şiirlerimin bazıları Yalnız Sanat, Her şeye Karşın, Aydili, Hangâh dergilerinde yayımlandı. Rasyonalist ailesinin karınca kararınca manen de olsa destekçisiyim. Hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum. 🙂

This post was modified 3 years ago by Mehmet Erdal Kaya
 
Posted : 21/01/2021 8:38 pm
d491875cc87d3064f8d1d5bb9aa038cd?s=110&d=identicon&r=g Forum
Illustrious Member
 

Merhabalar, ben Süleyman. Bu kadar. 

 
Posted : 23/01/2021 9:08 pm
FatihK reacted
c3da07ca4ba19209adab6363d7ab19bd?s=110&d=identicon&r=g Forum
Illustrious Member Admin
Topic starter
 
Gönderen: @mehmet-erdal-kaya

Merhaba arkadaşlar.  Bendeniz Mehmet Erdal Kaya. Resmi olarak 1970 gayri resmi olarak 1972'de Kilis'te doğup halihazırda Gaziantep'te yaşayan bir faniyim. 1995 yılında Selçuk Üniversitesi İİBF İktisat Bölümü'nden mezun oldum. Şu anda emekliliğin tadını ve sıkıcılığını bir arada yaşıyorum. Kendi kendime de olsa kafamı bilime, sanata, edebiyata yoran biriyim. Becerebildiğim kadarıyla öyküler yazmaya çalışıyorum. Bazen de bazı bilimsel fenomenleri minimal (küçümen, küçürek) öyküler şeklinde yazma çabasındayım. 2006 yılında “Marika’yı Seyretmek” isimli bir şiir kitabım Gaziantep’te yerel bir yayınevi olan Zemge Yayınevi tarafından basıldı. Öykü ve şiirlerimin bazıları Yalnız Sanat, Her şeye Karşın, Aydili, Hangâh dergilerinde yayımlandı. Rasyonalist ailesinin karınca kararınca manen de olsa destekçisiyim. Hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum. 🙂

Hoş geldiniz. Sizi burada görmek bizleri çok mutlu etti. Varlığınız yeter.

Gönderen: @suleyman_yesil

Merhabalar, ben Süleyman. Bu kadar. 

Süleyman Yeşil bir markadır. Açıklanmaya ihtiyacı yoktur 🙂

NASA/APOD - Michigan Tech.

 
Posted : 24/01/2021 9:40 am
FatihK reacted
Mehmet Erdal Kaya
Active Member
 

@ogetaykayali Çok teşekkür ederim, dostum. Birlikte güzel paylaşımlara. 🙂

 
Posted : 24/01/2021 4:53 pm
Share:
Back to top button