Tek bir foton yarı-...
 
Notifications
Clear all

Tek bir foton yarı-yansıtıcı aynaya çarparsa ne olur?

3 Posts
3 Users
1 Likes
845 Views
0
Topic starter

Yarı-yansıtıcı aynalar ya da ışın ayırıcılar (beamsplitter) olarak adlandırdığımız optikler, üzerlerine düşen ışığın yarısını yansıtırken yarısını geçirir ya da başka bir yöne ayrılmalarını sağlarlar. Fakat bu örnekte bir ışın demeti yani bir sürü foton söz konusudur. Dolayısıyla %50 yansıtıcı bir ayna için, fotonların yarısı karşıya geçerken, yarısı yansıtılacaktır. Aşağıdaki deney düzeneğinde dedektör A ve dedektör B'ye eşit sayıda foton düşmesi beklenir.

Peki eğer tek bir fotonu bu aynaya gönderirsek ne olur? Foton ne zaman nerededir, bu bilinebilir mi? Neye göre hangi yöne gider?

Bu soru danışmanım Robert Nemiroff'un Michigan Tech'te lisans öğrencilerine verdiği "Fizikte Sıra Dışı Konseptler" dersinin bir tartışma sorusudur.

NASA/APOD - Michigan Tech.

2 Answers
1

Michelson -Morley in Esir’ini (Ether veya Aether) hiçe sayan,  Einstein in kutle cekim dalgalarini yaklasik 100 yil sonra deneysel olarak saptanmasini saglayan  yüceler yücesi interferometreden boyle bi soru oldukca ilginc ve danisman hocanin verdigi dersin adi da pek keyifli, eminim fazlaca ufuk acan siradisi vizyonlar kazandiriyordur. 

Bir fotonun hareketini saptamak icin olayi kuantum alan terosi uzerinden ele almayi daha uygun goruyorum. Foton, ilk ciktigi yerden  fotodedektore kadar tum olasi yollari alabilir (fotodedektore ulasmak zorunda da degil ustelik). Foton anlik olarak elektron pozitron cifti olusturabilir, yari gecirgen aynada elektronlarla etkilesime girebilir, sanal parcaciklar olusabilir vs vs. Tabi fotonun yolunu gozlemleme girisimimiz olsaydi cok fazla olasiliktan fotonun hareketini teke düşürmüş de olurduk hali hazirda. Neyse sorunun cevabını merak ediyorum, umarim kendimce yaptığım beyin firtinam cevaba biraz da olsa yaklasmami saglamistir. 🙆‍♀️☺

c3da07ca4ba19209adab6363d7ab19bd?s=36&d=identicon&r=g Forum Ögetay Kayalı Topic starter 24/01/2021 9:35 am

Teşekkürler Büke. Ben de bizim tartışma platformu üzerinden buna benzer bir yanıt bıraktım. Oradan edindiklerimi buraya da aktaracağım. Soru basit görünen ama üzerine çok kafa yorduran bir soru.

0

Ekibimizden Arya bu konuya benzer bir konsept hakkında bir yazı yazmıştı. Konu hakkında biraz olsun fikir verebilir 🙂 https://rasyonalist.org/yazi/isigin-dogasi-elitzur-vaidman-bomba-testi/

This post was modified 3 years ago by Ege Can Karanfil
Share:
Back to top button