Feynman Diyagramlar...
 
Notifications
Clear all

Feynman Diyagramları

2 Posts
2 Users
1 Likes
1,356 Views
fd10604d221b2e0ccd17850bf0730fae?s=80&d=identicon&r=g Forum
Member
Joined: 8 years ago
Posts: 9
Topic starter  

Feynman diyagramları, atomaltı parçacıkların davranışlarını ve etkileşimini, görselleştirmektedir. Bir örnek üzerinden açıklamak gerekirse:

  Örneğin bu görselde, çift oluşumu adı verilen süreci görmekteyiz. Bu örnekte, zamanın soldan sağa doğru aktığını kabul ediyoruz. Öncelikle çift oluşumunu hatırlayalım.

Bu süreçte, çekirdek yakınlarından geçen foton, elektron ve pozitrona dönmektedir.

Yani, diyagramın sol tarafı, fotonu, sağ tarafı ise elektron ve pozitronu temsil etmektedir. Sağ tarafındaki oklara dikkat edecek olursak, bir tanesinin sola diğerinin ise sağa işaret ettiğini görürüz. Sola işaret eden ok antiparçacıkları temsil eder (yani bu durumda pozitronu). Sağa bakan ok ise, elektronu temsil etmektedir.

Bir örnekle pekiştirmek için, beta bozunumunu hatırlayalım.

Bu bozunumu feynman diyagramı ile göstermek gerekirse:

Bu örnekte, zaman aşağıdan yukarı doğru akmaktadır. nötronu oluşturan kuarklardan bir tanesi, zayıf etkileşim parçacıklarından W- aracılığıyla antinötrino ve elektrona bozunmakta, aynı zamanda (yük korunumu sebebiyle) çeşnisi değişen kuarkın diğer iki kuark ile bir araya gelmesi de protonu oluşturmaktadır.

 

 

This topic was modified 3 years ago 2 times by Ege Can Karanfil

Quote
c3da07ca4ba19209adab6363d7ab19bd?s=80&d=identicon&r=g Forum
Illustrious Member Admin
Joined: 8 years ago
Posts: 60
 

Feynman'ın yazılışını hep karıştırıyorum. Bu diyagramları da unuttuğumu fark ettim. Bir ara geri dönüp detaylıca okuyayım. 

NASA/APOD - Michigan Tech.


ReplyQuote
Share:
Back to top button