Meteorolojik afetle...
 
Notifications
Clear all

Meteorolojik afetlerin artması ve felaket senaryoları

1 Posts
1 Users
1 Likes
564 Views
d491875cc87d3064f8d1d5bb9aa038cd?s=80&d=identicon&r=g Forum
Illustrious Member
Joined: 8 years ago
Posts: 7
Topic starter  

Küresel ısınmanın bir sonucudur. Öncelikle dünya resmen bir organizma gibi tavır takınmakta. Atmosfere saldığımız co2 gazı güneşten gelen ısıyı dünyaya hapsediyor. Ayrıca dünyanin oksijen kaynakları ormanlar yanıyor, hem co2 açığa çıkıyor hem de üretilen o2 miktarı azalıyor. Ayrıca yine dünyanin o2 kaynağı denizler ve okyanuslar kirletilerek daha az o2 salınımı gerçekleşiyor... Bir sürü sebep sayabiliriz küresel ısınma için peki dünya ısınırsa ne olur. Çok basit! Dünya organizması kendini soğutma çabası içine girecek.

Nasıl mı?

Milyonlarca yıldır soğuk depolayan kutupları eriterek! Bu ne demek? Bir buzun oluşması dışarı ısı verilerek gerçekleşir. Dünya kendini dengede tutmak için soğuk dönemlerde atmosfere ısı verdi ve soğukları depolayarak kutupara yerleştirdi! Bizler dünyayı ısıttıkça dünya kendini soğutmak için buzları eritecek çünkü buzun erimesi ısı alan bir durumdur. 

Bizi nasıl etkiler?

Çok basit! Daha dengesiz mevsim geçişleri olacak. Bir yağışın gerçekleşmesi için atmosferde alçak basınç bölgeleri oluşmalıdır. Hızlı soğumada siklon dediğimiz (kasırga görüntülerindeki spiral bulutlar) yapılar derinleşir ve yağış şiddetini arttırır (bakın miktar demiyorum). Genellikle anlık su baskınları seller gerçekleşir. Şiddetli yağışlar suyun toprak yüzeyinden hızlıca kaçmasını sağlar! Yani yeraltı kaynakları beslenemez! Yaz aylarında ise ısınmış olan dünya üzerinde devasa yüksek basınç bölgeleri oluşur. Bu bölgeler sıcaklık rekorları getirebilir ayrıca yaz ve bahar yağmurlarının gelişini engeller. Bu yüzden de kurak dönemler yaşarız. 

Sonuç;

Son dönemlerde yaşanan kuraklıkların temelinde küresel ısınma vardır! Ayrıca eskiden dünya üzerinden ortalama 1300 e yakın meteorolojik afetler gerçekleşirken, yakın dönemde ortalama 3000 lere yaklaşmakta. Bu da bizi her sene daha tehlikeli bir dünyada yaşamaya itiyor. Acilen önlemler alınmalı ve bu bilinçle toplum duyarlılaştırılmalı.


Quote
Share:
Back to top button