Makro Kızağı Projes...
 
Notifications
Clear all

Makro Kızağı Projesi

1 Posts
1 Users
0 Likes
561 Views
c3da07ca4ba19209adab6363d7ab19bd?s=80&d=identicon&r=g Forum
Illustrious Member Admin
Joined: 8 years ago
Posts: 60
Topic starter  

Merhabalar,

Bundan 3 sene kadar önce dostum Emre Can Alagöz ile mikrofotoğraf çalışmalarına girişmiştik. Tabii o epey ilerledi ben bu sırada işin sanatsal kısmından ziyade teknik kısmına boğulduğum için olduğum noktada kaldım. O zamanlar birlikte fikir alışverişi yaparak ortaya çıkardığımız projeyi buraya taşımak istedim. Birilerine ilham verebilir.

Buna artık makrofoto değil mikrofoto diyoruz çünkü yakınlaştırma miktarları çok daha fazla. Hatta mikroskop objektifini DSLR kameranın önüne yerleştirerek kullandık. Bu tür bir senaryoda problem "alan derinliği" oluyor. Çok kısa bir mesafede görüntü netlenirken, geri kalan bulanık oluyor. Fakat nesnenin derinliği bundan çok daha fazla olduğu için, odağı kaydırarak her bölgeyi net çeken bir fotoğraflar bütünü elde ediyoruz. Ardından bunu Zerene Stacker veya Helicon Focus gibi yazılımlara atıyoruz ve onlar tamamı net olan bir fotoğrafı bize geri veriyorlar.

Bu işlemi yapabilmek için kamerayı stabil bir şekilde çok ince adımlarla ileri (ya da geri) hareket ettirmek ve çekim yapmak gerekiyor. Bir adım ileri, fotoğrafı çek, tekrar bir adım ileri fotoğrafı çek, bir adım ileri...

Bunun için makro kızağı adı verilen sistemler kullanılıyor. Ben de SolidWorks'te kendime uygun bir tasarım yapıp bunu 3D yazıcım ile üretmiştim. NEMA17 step motor ve bir dişli mil aracılığıyla adımlamayı hesapladım ve Arduino ile birlikte bir step motor sürücüyle bunu hayata geçirdik. Lakin benim projelerim asla tam olarak bitmez, bu da prototip olarak kaldı. Aslında bu şekliyle bile çok iyi çalıştığını görmüş ve sonuç da almıştım. Fakat bir türlü dostum Emre'ye bu sistemi tamamen yapıp gönderebileceğim, hazır tak kullan bir hale getiremedim. 

https://www.instagram.com/p/BaR-EeaF0E3/

Üstteki görseller benim yaptığım SolidWorks renderlarına ait. Ürün ise aşağıdaki gibi olmuştu.

O zamanlar ölü olarak bulduğumuz her böcekte bunu denemiştik ama elimde sanırım sadece kara sinek örneği var.

Bu teknikle ilgili de bir yazı yazmışız, burada Emre'nin çekimlerinden birinin detayları da var: https://rasyonalist.org/yazi/odak-birlestirme-yontemi-focus-stacking/

NASA/APOD - Michigan Tech.


Quote
Share:
Back to top button