Aquascaping - Bitki...
 
Notifications
Clear all

Aquascaping - Bitkili Akvaryum Tasarımı

2 Posts
1 Users
0 Likes
951 Views
c3da07ca4ba19209adab6363d7ab19bd?s=80&d=identicon&r=g Forum
Illustrious Member Admin
Joined: 8 years ago
Posts: 60
Topic starter  

Merhabalar,

Sanırım yaklaşık 2 sene önce bir şekilde kendimi akvaryum hobisinin içerisinde buldum. Can dostumun akvaryumunu aslında sürekli görüyordum ve dükkanlarında da bir sürü akvaryumları vardı. Ne oldu da tetiklendim bilemiyorum ama bir anda ondan fazla bir şekilde daldım bu işin içerisine. Bir süre sonra dikkatimi çeken şey Aquascaping oldu.

Bir doğa tutkunu olarak bitkileri ve doğanın tasarımlarını çok etkileyici ve huzur verici buluyorum. Meğersem bunu kendimiz de yapabiliyormuşuz! Özellikle bu işin babası olarak kabul edilen Japon fotoğrafçı, Takashi Amano tarafından yayılan bu sanat akımı, her geçen yıl daha da büyüyor. Kabaca izah edecek olursak Aquascaping, bitkili akvaryum tasarımları. Elbette bunlara yeri geliyor bitki kökleri ve çeşitli taşlar ya da kayalar da dahil oluyor ve doğayı yansıtan bir tasarım ortaya koyuyorsunuz. 

Akvaryum deyince akla balık gelse de burada tasarım önde (elbette balık da olmazsa olmazı). Tasarımda ise bitkiler daha çok göze çarpıyor. Başta çok kolay gibi görünse de gerçekten çok ciddi uğraşlar ve tecrübe isteyen bir alan. Göründüğünden çok daha karmaşık olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Sözlerle anlatmaktansa, Amano'nun ADA firmasının düzenlediği dünyanın en prestijli aquascaping yarışması IAPLC'den bazı görüntüler paylaşıyor ve 2020 sonuçlarının videosunu ekliyorum.

 

https://youtu.be/vEAuMcUkK58

NASA/APOD - Michigan Tech.


Quote
c3da07ca4ba19209adab6363d7ab19bd?s=80&d=identicon&r=g Forum
Illustrious Member Admin
Joined: 8 years ago
Posts: 60
Topic starter  

Buraya eski maceralarımı ara ara aktarayım. Bir kısmını Akvaryum forumunda paylaşmışım ama hepsi orada da yok, telefonumda denk geldikçe geçmişi yad ediyorum bazen. Tabii o zaman yaptığım hatalar da hemen gözüme çarpıyor!

150 litrelik akvaryumumda en son farklı bir tür tasarım deneme cesareti gösterip, standart kalıpların dışında bir güzellik yakalamaya çalıştım. 29 Kasım 2020'de bunu yapmışım, elbette bir şaheser olmadı ama eldeki şartlarla, merakla da fena olmadı. Mümkün mertebe bana bir şeyler öğretecek tasarımları tercih ediyorum. Amacım en güzelini yapmak olmuyor (en azından birinci amacım olmuyor).

Bundan 1 yıl kadar önce de 8 Kasım 2019'da bunu tasarlamışım. Bu da oldukça güzel bir tasarımdı aslında, fakat bazı sorunları vardı. Kısa bir süre sonra değiştirmiştim, sonra da şehir değiştirince ara vermem gerekmişti.

NASA/APOD - Michigan Tech.


ReplyQuote
Share:
Back to top button