Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Güneş İletişimimizi Engellediği İçin Curiosity Mars Tatiline Çıkacak!

Güneş İletişimimizi Engellediği İçin Curiosity Mars Tatiline Çıkacak!
2 dakika
233
  • Özgün
Tüm Reklamları Kapat
Gezegen bilimcilerinin ve Mars araçlarının, tatil günlerini seçmek için özel bir yöntemleri vardır: Güneş'in istedikleri yere gelmesini beklerler.
NASA, iki yılda bir gerçekleşen Mars-Güneş kilitlenmesi dolayısıyla 22 Haziran'dan 1 Ağustos'a kadar yüzeydeki iki, yörüngedeki üç Mars aracına sinyal gönderemeyecek. Güneş kilitlenmesi, Dünya perspektifinden baktığımızı kabul edersek, Güneş'in başka bir gezegeni veya Güneş Sistemi nesnesini görmemizi engellediği anlamına gelir. Mars'la aynı durum olduğunda Dünya, Kızıl Gezegen'in etrafında dönen araçlara komutlar gönderemez. NASA çalışanı Chad Edwards bu konuda şöyle diyor:
Dikkatli bir şekilde, o dönemde Mars araçlarımızla iletişim kurmayacağız, çünkü iletişim bağlantısında önemli bir düşüş bekliyoruz ve uzay araçlarımızdan birinin bozuk bir emri uygulamasını istemiyoruz.
Evet, kesinlikle pahalı Curiosity ve Opportunity araçlarını yanlışlıkla bir Mars hendeğine yöneltmek istemiyoruz. Güneş, Mars görüşümüzü tam olarak engellemeyecek olsa da, verilerin gezegene ulaşması zorlaşacak, çünkü yıldızın yüzeyinden çıkan hale (corona) - kavurucu iyonize gazlar - sinyali karıştırmak için yeterlidir. (Bu arada, bu yılki Güneş tutulması sırasında da haleyi görebilirsiniz.) Ancak bu, Güneş'in aradan çıkmasını beklerken araçların da oldukları yerde bekleyeceği anlamına gelmiyor.
Mars-Güneş kilitlenmesi / NASA/JPL-Caltech
Mars-Güneş kilitlenmesi / NASA/JPL-Caltech
Sonunda radyo sessizliği olsa bile, kilitlenmeden önce Mars ekibi bir dizi komut hazırlayıp gönderecek. NASA'nın Jet İtki Laboratuvarı'dan Mars Programı'nın baş mühendisi Hoppy Price, "Yörünge araçları bilimsel gözlemlerini yapıyor ve veri iletiyor olacak" diyor. "Yüzey araçları ise sürülmeyecek, ancak gözlem ve ölçümler devam edecek." Ve veriler bize geri gönderilecek, böylece ekipler tüm Mars keşif görevlerinin nasıl geçtiğini kontrol edebilecekler.
"Telemetri (uzaktan kablosuz veri aktarımı) almaya devam edeceğiz, bu nedenle araçların durumu hakkında her gün bilgi sahibi olacağız" diyor Edwards.
Ancak, yer ekipleri kesinlikle iletişimde de büyük tasarruf sağlıyorlar. Curiosity ekibi, hafta sonu operasyonları durdurdu ve aracı şu anki arama hedefi olan Vera Rubin Ridge'deki bir yamaca park etti. Bu arada büyük kardeş Opportunity, Endeavor Kraterinin yakınında dinleniyor.
Mars'ın Güneş tarafından yaklaşık 26 ayda bir bloke edildiği göz önüne alındığında bu, araçların tekerleklerini silkelediği ve mavi gün batımını seyrettiği ilk keyif çatma olayı değil. Aslında bu, araçların verdiği en uzun ara bile değil.
2013'te Curiosity neredeyse bir ay kendi başının çaresine bakmıştı. Tıpkı şimdiki gibi, Mars yüzeyinden hiç denetimsiz geçiş yapmamıştı. Araştırmacılar yaklaşık 400 milyon kilometre uzaktaki kontrol merkezlerinden her şeyi yakından izlediği halde araçların başını belaya sokabileceğini düşünürsek Curiosity'nin yaptığı kesinlikle akıllıcadır. Ama nihayetinde, yalnızca Mars'ta dolaşmakla bir yere varılmaz, önemli olan topladığımız bilgiyle ne yapacağımızdır.
Nazlı Turan


Referanslar
  1. ScienceAlert "Curiosity is Taking a Vacation While the Sun Blocks Out Our Communications"
    <https://www.sciencealert.com/curiosity-is-taking-a-vacation-while-the-sun-blocks-out-our-communications>
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/04/2024 18:58:27 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12610

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Doğa
Kitlesel Yok Oluş
Amerika Birleşik Devletleri
Anatomi
Süt
Basınç
Bağışıklık
Mikrop
Nötron Yıldızı
Yaşanabilir Gezegen
Eczacılık
Bakteri
Şizofreni
Araç
Şeker
Makina Mühendisliği
Arkeoloji
Yeşil
Genetik Müdahale
Önyargı
İklim Değişimi
Beslenme Bilimi
Dünya Dışı Yaşam
Safsata
Kozmik Mikrodalga Arkaplan Işıması (Cmb)
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
R. Bilim, et al. Güneş İletişimimizi Engellediği İçin Curiosity Mars Tatiline Çıkacak!. (19 Temmuz 2017). Alındığı Tarih: 25 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12610
Bilim, R., Kayalı, Ö. (2017, July 19). Güneş İletişimimizi Engellediği İçin Curiosity Mars Tatiline Çıkacak!. Evrim Ağacı. Retrieved April 25, 2024. from https://evrimagaci.org/s/12610
R. Bilim, et al. “Güneş İletişimimizi Engellediği İçin Curiosity Mars Tatiline Çıkacak!.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, 19 Jul. 2017, https://evrimagaci.org/s/12610.
Bilim, Rasyonalist. Kayalı, Ögetay. “Güneş İletişimimizi Engellediği İçin Curiosity Mars Tatiline Çıkacak!.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, July 19, 2017. https://evrimagaci.org/s/12610.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close