Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Silikondan Yapılan Yapay Kalp Normal Bir Kalp Gibi Çalışmayı Başardı!

Silikondan Yapılan Yapay Kalp Normal Bir Kalp Gibi Çalışmayı Başardı! Business Wire
2 dakika
121
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Bilim insanları, sağlıklı bir insan kalbi gibi çalışabilen, hammaddesi silikon olan yapay bir kalbi 3 boyutlu yazıcıda üretmeyi başardılar! Bu başarı, bizi hasarlı insanların kalplerini organ nakline ihtiyaç duymadan değiştirmeye bir adım daha yaklaştırdı.

Dünya'da kalp yetmezliği bulunan 26 milyon insan olduğunu düşünürsek ne yazık ki hastalara yeteri kadar donör bulmak pek de mümkün olmayacaktır. Bundan dolayı yeni kalbe ihtiyaç duyan insanlara özel yapay kalp üretilmesi, organ naklinde yaşanan sıkıntılara ve bitmek bilmeyen bekleme sürelerine uzun vadede kalıcı bir çözüm sağlayabilir.

Tüm Reklamları Kapat

ETH Zürih Üniversitesi'nde görevli yapay kalp üretiminden sorumlu olan ekip, kalbin yarım saat boyunca normal bir kalp gibi çalıştığını, fakat yarım saatten sonra materyalin bozulduğu ifade etti. Araştırmada görevli olan bilim insanları bu süreyi uzatmak için çalışmalarına hararetli bir şekilde devam ediyor. Ekipte bulunan Nicholas Cohrs, şöyle söylüyor:

Hedefimiz, kalbe ihtiyaç duyan hastanın kalbine yakın boyutlarda ve normal bir kalbin fonksiyonlarını yerine getiren yapay bir kalp geliştirmek.

Silikon kalp, normal bir insan kalbinde olduğu gibi iki karıncığa ve de kalbin dışarıya kan pompalamasını sağlayan bir odacığa sahip. Bu odacığın amacı, basınçlı havanın odacığı şişirip söndürerek, kanın damarlarda hareketini sağlamak. Kalbin istendiği gibi çalışıp çalışmadığını test etmek için ise deneyler sırasında kan ile aynı viskoziteye sahip bir sıvı kullanıldı.

Tüm Reklamları Kapat

Yapay kalp yaklaşık olarak 390 gram ağırlığında ve 679 cm3 hacme sahipti. Bu ölçüler yapay kalbi normal insan kalbinden daha ağır yapsa da yaklaşık olarak aynı boyutlara sahip olan yapay kalbin bir sürü sorun çıkartan mekanik kalp pompalarına bir alternatif olarak kullanılmaya başlanması bekleniyor.

Günümüzde mekanik kalp pompaları, kalp yetmezliği olan hastalarda donör beklerken ve tedavi sonrası iyileşme sürecinde kullanılıyor. Her silikon kalp ortalama 3,000 kalp atışı kadar dayandığı için kullanılan materyalin performansının arttırılması çok önemli; fakat düşününce böyle bir kalbin yapılması bile çok etkileyici. Cohrs durumu şöyle açıklıyor:

Bu basitçe bir fizibilite testiydi. Bizim amacımız kullanıma hazır bir kalp sunmak değil, yapay kalpleri geliştirmek için yeni yöntemler bulmaktı.

Yukarıda da görülebileceği üzere, bilim insanları araştırmaya ek olarak kalbin videosunu da yayınladılar. Hâlâ insan kalbini yenilemekten ya da onarmaktan çok uzak olsak da yine de bu tarz araştırmalarla her geçen gün hedefimize daha da yaklaştığımızı görmek heyecan verici.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • N. H. Cohrs, et al. (2017). A Soft Total Artificial Heart—First Concept Evaluation On A Hybrid Mock Circulation. Wiley, sf: 948-958. doi: 10.1111/aor.12956. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 16/04/2024 21:33:21 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12755

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Özellikler
Primatlar
Alzheimer
Yapay Seçilim
Epidemik
Canlı
Fotoğraf
Komplo
Kanser
Evrimsel Antropoloji
Bağışıklık
Karar
Karbon
Doğa Yasası
Madde
Covıd-19
Normal Doğum
Hastalık
Sosyal Medya
İklim
Yeni Koronavirüs
Yıldızlar
Karanlık Madde
Regülasyon
Zaman
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
R. Bilim, et al. Silikondan Yapılan Yapay Kalp Normal Bir Kalp Gibi Çalışmayı Başardı!. (12 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 16 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12755
Bilim, R., Kayalı, Ö. (2020, August 12). Silikondan Yapılan Yapay Kalp Normal Bir Kalp Gibi Çalışmayı Başardı!. Evrim Ağacı. Retrieved April 16, 2024. from https://evrimagaci.org/s/12755
R. Bilim, et al. “Silikondan Yapılan Yapay Kalp Normal Bir Kalp Gibi Çalışmayı Başardı!.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, 12 Aug. 2020, https://evrimagaci.org/s/12755.
Bilim, Rasyonalist. Kayalı, Ögetay. “Silikondan Yapılan Yapay Kalp Normal Bir Kalp Gibi Çalışmayı Başardı!.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, August 12, 2020. https://evrimagaci.org/s/12755.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close