Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Andromeda O Kadar da Büyük Değilmiş !

Andromeda O Kadar da Büyük Değilmiş !
2 dakika
37
  • Özgün
Tüm Reklamları Kapat
Evrendeki dev sarmal galaksiler olarak bilinen Samanyolu ve Andromeda galaksilerinin yaklaşık 4 milyar yıl içinde birbirlerine sonsuza kadar bağlanacakları bir çarpışma bekleniyor.
Gökbilimciler, Andromeda’nın Samanyolu’ndan üç kat daha büyük olduğunu düşündüklerinden galaksimizin kolayca yenilgiye uğrayıp daha büyük olan komşumuzun içine çekileceğimizi düşünüyorlardı fakat yeni araştırmalar rakibimizi fazla yücelttiğimizi gösteriyor.
Royal Astronomical Society’nin (Kraliyet Astronomi Topluluğu) aylık bildirimlerinde yayınlanan araştırmada, Avusturalyalı gökbilimciler Andromeda’nın sanıldığı kadar da büyük olmadığını  açıkladı. Hatta Andromeda’nın Samanyolu ile neredeyse aynı kütlede olduğunu keşfettiler (Güneş'in kütlesinin yaklaşık 800 milyar katı).
Ekip, Andromeda’nın boyutunu belirlemek adına hızlı hareket eden bir yıldızın, ana galaksisinin çekim gücünden kurtulması için gereken hızı hesaplayan bir teknik kullandı. Fırlatma için gerekli olan bu hız kaçış hızı olarak da bilinir.
Batı Avustralya Üniversitesi Uluslararası Radyo Araştırma Merkezi Şubesindeki astrofizikçi Prajwal Kafle, bir roketin uzaya fırlatıldığında yer çekimini yenmesi için saniyede 11 kilometrelik bir hızla fırlatılması gerektiğini söyledi ve galaksimiz olan Samanyolu Dünya’dan yaklaşık bir trilyon kat daha fazla kütleye sahip olduğundan, Samanyolu'nun kütle çekimi gücünden kaçması için de saniyede 550 kilometrelik bir hızla fırlatılması gerektiğini ekledi.
Bu, bir galaksinin kütlesinin, nesnelerin kaçış hızlarını analiz etmek için yeniden hesaplandığı ilk sefer değil. 2014 yılında Kafle, Samanyolu’nun kütlesini gözden geçirmek için benzer bir teknik kullandı ve galaksimizin daha az karanlık maddeye sahip olduğunu keşfetti.
2014 çalışmasının Samanyolu için gösterdiği gibi günümüz makalesi de bir önceki araştırmanın Andromeda galaksisinde bulunan karanlık maddelerin miktarını fazla tahmin ettiğini gösteriyor. ”Yüksek hızdaki yıldızların yörüngelerini inceleyerek Andromeda’nın daha önce sanılandan daha az karanlık maddeye sahip olduğunu keşfettik ve bu, önceki gözlemlerde ortaya çıkarılanın üçte biri” dedi.
Andromeda’nın genel kütlesini gözden geçirmek galaksilerin çarpışması sırasında Samanyolu’na yardımcı olacağı düşünülse de araştırmacılar, galaksiler çarpıştığında tam olarak ne olacağını belirlemek için yeni simülasyonlara ihtiyaç duyulduğunu belirtiyorlar. Ancak 4 milyar yıl içinde ne olursa olsun Kafle bugünkü yeni bulgunun, ekibin anlayışını tamamen değiştirdiğini söylüyor.
Yine de şimdilik, bir zamanlar düşündüğümüz gibi Andromeda’nın Samanyolu'ndan o kadar da büyük olmadığını biliyoruz. Sidney Üniversitesindeki astrofizikçi Geraint Lewis’in de dediği gibi “Galaktik silah yarışlarını bir kenara dinlenmeye koyabiliriz”.
https://www.youtube.com/watch?v=fMNlt2FnHDg
Yanımızdaki galaksi Andromeda, eninde sonunda (4 ya da 5 milyar yıl içinde) Samanyoluyla birleşecek. Samanyolu son zamanlarda hiç büyük birleşme yaşamamış olsa da astrofizikçiler önceki küçük birleşmelerin kalıntılarını inceliyor.


Çevirmen:Nurcihan Akalın
Referanslar
1. Astronomy, "How Big is the Andromeda Galaxy?"
<http://www.astronomy.com/news/magazine/2018/02/adromeda-is-the-same-size-as-the-milky-way>
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 16/04/2024 15:22:58 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12815

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Coğrafya
Ses
Parazit
Isı
Doğum
Zihin
Doğa Yasası
Astrofizik
Kişilik
Kuvvet
Yatay Gen Transferi
Böcek
Onkoloji
Hidrotermal Baca
Evrimsel Psikoloji
Köpekbalığı
Teleskop
Geometri
Kedigiller
Kuyruk
İspat
Uçma
Albert Einstein
Entomoloji
Öğrenme Alanı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
R. Bilim, et al. Andromeda O Kadar da Büyük Değilmiş !. (14 Ekim 2020). Alındığı Tarih: 16 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12815
Bilim, R., Kayalı, Ö. (2020, October 14). Andromeda O Kadar da Büyük Değilmiş !. Evrim Ağacı. Retrieved April 16, 2024. from https://evrimagaci.org/s/12815
R. Bilim, et al. “Andromeda O Kadar da Büyük Değilmiş !.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, 14 Oct. 2020, https://evrimagaci.org/s/12815.
Bilim, Rasyonalist. Kayalı, Ögetay. “Andromeda O Kadar da Büyük Değilmiş !.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, October 14, 2020. https://evrimagaci.org/s/12815.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close