Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Gecikmiş Cevaplara Bambaşka Sorular: Tek Kişilik Firar

Gecikmiş Cevaplara Bambaşka Sorular: Tek Kişilik Firar
3 dakika
5
  • Özgün
Tüm Reklamları Kapat
Kendini, bilimsel kuşkucu olarak tanımlayan ve bu vizyonu yaptığı işlerle düşünsel sahaya taşıyan; bir yazar, mühendis ve davranış bilimci Tevfik Uyar. Kaleminden dökülen cümlelerin, okurda uyandırdığı merak ve ilgi, yazarın çok alanlı bilimsel perspektifinin izlerini taşıyor. Dolayısıyla bilim-kurgu meraklılarının öğrenmeye olan açlığını kamçılarken, yeni sahalara koridor açacak fikir ve sahiciliğe sahip. Kurgu hikayelerin altını bilimsel ayrıntılarla doldururken; fikrini spesifik göndermeler, teknik pozlarla boyamak yerine, gündelik yaşamdan örneklerle bezemeyi tercih ediyor. Yazın edebiyatında, retoriği bir amaç olarak kutsayanların aksine; yer yer dolaylı cümlelere başvurduğu akıcı diliyle, ele aldığı öyküyü, başarılı bir okuyucu olarak, yazının kendi düşünme süreci sonunda bir finale bağlıyor. Daha da önemlisi, gecikmiş cevaplar için bambaşka sorular üretiyor.
Mayıs 2016’da Kırmızı Kedi Yayınevi’nin okurlarla buluşturduğu “Tek Kişilik Firar”, Tevfik Uyar’ın kendine has üslubuyla, çoğu ödüllü öykülerini derleyip okurla paylaştığı son kitabı. Tamamen farklı konuların kaleme alındığı, edebiyat ve bilim-kurgu harmanının lezzetinde buluşan 12 öyküden oluşan eserin, “Zaman Fikri” adlı ilk öyküsünde yazar, zaman yolcuğu gibi bilim-kurgunun kültlerinden sayılabilecek bir temayı, mekanik ögelerden arındırırken, "fikir ve düşünsel süreçlerin mühendislik tepsisinde sunumu" gibi sıra dışı bir yöntem izliyor. Kullandığı karakterlere dağıttığı rollerin vasfı ve soyut unsurları kabullendirme şekli ustalıkla işlenmiş.
Eserin ikinci öyküsü olan “Yüz Elli” de, gezegenimizin tarihi başarılarından biri olan Voyager-1’in keşif serüvenini, kendi öznel kurgusuyla birleştirerek insanlığın var oluş sorunsalına farklı bir bakış açısı getiriyor.
“Minibüs Klonu” adlı üçüncü öyküde; yakın bir gelecekte uzaylılarca işgale uğramış gezegenimizin içinde bulunduğu durumu, sosyal ve kültürel ögelere dikkat çeken ve yer yer kahkahaya gebe mizahi motiflerle sunan yazar, öyküyü oldukça eğlenceli bir finalle taçlandırıyor.
Eserin en uzun öyküsü olan “Galaktik Tiyatro”da, Dünya dışı bir serüvenin fütüristik aktörleri arasındaki ilişkilerini; sosyolojik, psikolojik ve duygusal bir irdelemeyle gözler önüne seren yazar, ana karakterin içsel çatışmalarını tüm çıplaklığıyla okura aktarmayı başarırken, günümüz insanının aşk, sevgi ve utanç konularına yüklediği anlamlara ayna tutuyor.
Eserle aynı adı taşıyan “Tek Kişilik Firar” adlı öyküde, ana karakterin Dünya’yı geride bıraktığı bir kaçış senaryosu işleniyor. Öykü süresince okuru, felsefenin kılcal damarlarında dolaştıran kurgu, yazarın maddeye ruh ve soyut bileşenler kazandırdığı metaforlarla zenginleşirken; pek çok kavram, insana has kabul edilen değerlerle nitelik kazanıyor.
“Fırıldak”, “Miras”, “Hayat Boktan” ve “Dört” adlı öykülerde; sona yaklaşmış insanlığın, yer yer postapokaliptik, kimi zaman da baskı ve tehdit altında sürdürdükleri yaşama dair detaylarla karşılaşıyoruz. Dürtülerin, mantık ve duygu eksenli yönelimlerin, kişilerin tercihlerine olan etkilerini günümüz ötesi bir teknoloji ikliminde ve alternatif bakış açılarıyla deneyimliyoruz.
Yazar Uyar, “Tanrı Misafiri” adlı öyküsünde, polisiye bir girişle okuru merak notasında yakalıyor. Monoton bir ortamda ve diyalog formunda süren hikâyede, işlediği akıl oyunlarıyla, düşünsel bir hareketlilik katıyor. Başvurduğu kriminal ögeler sayesinde, edebi anlatımın yükünden sıyrılan öykü, sosyolojik, daha önemlisi psikolojik altyapısıyla öne çıkıyor. Kitaptaki hemen her kurguda karşımıza çıkan otokrosi, bu öyküde de kendini gösteriyor. Bilim-kurgu zemininde süren olaylar zincirini, keskin betimlemeler ve duygu tasvirleriyle sunan yazarın üslubundaki zenginlik, kendi özel yaşamına dair fikirler veriyor. Karakterlerin samimiyeti ve ifadelerin okurda uyandırdığı tanıdık hisler, empatik ve detaylı gözlem kabiliyetine sahip bir aklın ürünü olduklarını hissettiriyor.
Hemen belirtelim ki, kitabın neredeyse tamamı, yazarın ve metnin bilimselliği üzerinde oluşabilecek kuşku ve itirazlara mahal bırakmadan, iddiasız öngörüler çerçevesinde ve finali okurun anlayışına teslim eden sonlarla perde kapatıyor.
Uyar "Bilim-kurgunun felsefeden ayrı tutulamayacağı" ön kabulünden yola çıkarak, aklındaki felsefi yoğunluğu, okura akıcı ve sürükleyici bir üslupla sadeleştirerek sunuyor.
Kurguyu, oldukça zihin açıcı paradigmalar eşliğinde tartan Tevfik Uyar’ın okuru doyurmak ve bunu tadında bırakmak gibi bir olgunluğa sahip olduğunu düşündüren öykü derlemesi, “Tek Kişilik Firar”, ülkemizde her geçen gün sayısı artan bilim-kurgu meraklılarının büyük bir keyifle ve bir solukta okuyacağı türden bir eser olarak raflardaki yerini hak etmiş görünüyor.
Sercan Özaydın
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/04/2024 23:31:59 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12600

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Molekül
Süt
Yıl
Ay Görevleri
Olumsuz
Korku
Dişler
Nöron
Gün
Balina
Yok Oluş
Teleskop
Hayvanlar Alemi
Ağız
Görme
Venüs
Kimyasal Evrim
Nadir
Teori
İnsanlar
Elementler
Çeviri
Balıklar
Geometri
İnsan Sağlığı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
R. Bilim, et al. Gecikmiş Cevaplara Bambaşka Sorular: Tek Kişilik Firar. (26 Temmuz 2016). Alındığı Tarih: 19 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12600
Bilim, R., Kayalı, Ö. (2016, July 26). Gecikmiş Cevaplara Bambaşka Sorular: Tek Kişilik Firar. Evrim Ağacı. Retrieved April 19, 2024. from https://evrimagaci.org/s/12600
R. Bilim, et al. “Gecikmiş Cevaplara Bambaşka Sorular: Tek Kişilik Firar.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, 26 Jul. 2016, https://evrimagaci.org/s/12600.
Bilim, Rasyonalist. Kayalı, Ögetay. “Gecikmiş Cevaplara Bambaşka Sorular: Tek Kişilik Firar.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, July 26, 2016. https://evrimagaci.org/s/12600.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close