Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Yüzümüze Dokunmamak Neden Bu Kadar Zor? İşte Size Birkaç Tüyo!

Yüzümüze Dokunmamak Neden Bu Kadar Zor? İşte Size Birkaç Tüyo!
3 dakika
18
  • Özgün
Tüm Reklamları Kapat

Koronavirüs salgını, tüm dünyayı kasıp kavurmaya devam ediyor. Bu süreçte, insanlar da kendilerini korumak için kesin bir çözüm arayışında. Ünlülerin etkisi altında kalan birçok kişi, maske takarak kendini tamamen koruma altına alabileceğini düşünüyor. Ancak sağlık görevlilerine göre, maskeleri sağlıklı insanların kullanması oldukça mantıksız.

Uzmanlara göre kendinizi korumak için yapabileceğiniz en iyi şey, burnunuza, gözlerinize ve ağzınıza dokunmayı bırakmak. Ancak ne yazık ki birçok kişi bu alışkanlığından vazgeçemeyecek gibi.

Kentucky Anksiyete ve İlgili Hastalıklar Tedavi Merkezi'nin müdürü psikolog Kevin Chapman'a göre, kendi yüzünüze dokunma eğilimi son derece insani bir alışkanlık çünkü yüzünüze dokunmak, siz farkında olmasanız dahi yanınızdaki kişilere, kendinizin farkında olduğunuz mesajını veriyor.

Tüm Reklamları Kapat

Chapman, Business Insider'a verdiği bir röportajda, "Toplumsal öz-farkındalık genellikle kendimizi diğer insanların bakış açısıyla algılamamız anlamına gelmektedir, ki bu da sosyal etkileşimler sırasında kendiliğinden oluşan bir durum." ifadelerini kullanıyor.

"Aslında, bu etkileşim sırasında insanlar başkalarının yüzlerini inceliyor ve mimiklere karşı oldukça duyarlı. İşte bu yüzden, kendi yüzümüze dokunmak kısmen kendi yüzümüze ve mimiklerimize karşı duyarlı olma eğilimimiz ile bağlantılı."

Nisan 2014'te yapılan bir araştırma, kişinin kendi yüzüne dokunmasının stres ve hafıza oluşumunu düzenlemeye yardımcı olduğunu öne sürüyor.

Tüm Reklamları Kapat

Yüze dokunmak ilişkisel bir araç olabileceğinden dolayı, insanlar genç yaşlardan itibaren kendi yüzlerine dokunmaya başlıyor. Bu durum alışkanlık haline geliyor ve hatta tehlikeli bir durum mevzu bahis olsa dahi bu alışkanlığı bırakmak gittikçe zorlaşıyor.

Chapman, "Duruma psikolojik açıdan baktığımızda, çoğu kişi hastalıkların yüze dokunmaktan kaynaklanabileceğini düşünmüyor. Bu nedenle de enfeksiyon ve hastalık gibi durumları yüz dokunuşuyla ilişkilendiremediklerini görüyoruz" diyor ve "Çoğu kişi, kontrol yanılsaması nedeniyle Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri'nin tavsiyelerinin, günlük alışkanlıklar ile ilgili olduğunu (yüze dokunmak gibi) düşünmüyor." sözlerini ekliyor. Chapman'a göre bunun tek bir istisnası var. O da bir şeyleri sürekli kontrol etme eğilimi olan anksiyete (kaygı bozukluğu) tanısı konmuş kişiler.

Kendinize yüzünüze dokunmamanız gerektiğini söylemek (büyük olasılıkla) yüzünüze daha fazla dokunmanıza neden olacak!

Yüzünüze daha az dokunmak mümkün olsa da, ki Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri yüzünüze hiç dokunmamanız gerektiğini belirtiyor, Chapman'a göre, kendinize karşı bu kadar acımasız olmanızın hiçbir faydası yok çünkü düşünceleri bastırmak, insanları alışkanlıklarından vazgeçirmiyor. Chapman, bunun yerine daha uygulanabilir bir yaklaşım öneriyor. "Bugün halka açık yerlerde yüzüme hiç dokunmayacağım" demek yerine kendinize "Bugün daha dikkatli davranmalıyım" deyin.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Bir hatırlatıcı oluşturun veya ellerinizi meşgul edin!

Chapman, bir hatırlatıcı oluştururarak yüzünüze dokunuşlarınızın farkında olabileceğinizi söylüyor. Chapman, “Alışkanlığınızı bırakmak mümkün ancak alışkanlıklarınızı yeniden programlamak için pratik lazım. ” sözlerini de ekliyor. HuffPost'a verdiği bir röportajda ise, ayrıca stres topu ile ellerinizi meşgul etmenin veya kollarınızı kavuşturmanın, sizi yüzünüze dokunmaktan vazgeçirebileceğini söylüyor.

Son olarak, Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri'nin önerdiği üzere ellerinizi ılık suyla en az 20 saniye yıkamak, hasta olduğunuzda evde kalmak ve hasta insanlarla yakın temastan kaçınmak gibi diğer önlemleri dikkate alın!


Çevirmen:Gamze Korkmaz

Referanslar
1. ScienceAlert, "Here's why it is so hard to stop touching your face even though it spreads germs", <https://www.sciencealert.com/here-s-why-it-s-so-hard-to-stop-touching-your-face-even-though-it-spreads-germs>

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/03/2024 12:59:47 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12919

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hızlı
Gezegen
Egzersiz
Yangın
Kuantum Fiziği
Diyet
Mavi
Antibiyotik
Balina
Evrim Tarihi
Genetik Değişim
İngiltere
Şiddet
Tür
Türlerin Kökeni
Hayatta Kalma
Gebelik
Doğal
Biyocoğrafya
Radyoaktif
Oyun
Astrofizik
Buz
İyi
Damar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
R. Bilim, et al. Yüzümüze Dokunmamak Neden Bu Kadar Zor? İşte Size Birkaç Tüyo!. (19 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 28 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12919
Bilim, R., Kayalı, Ö. (2021, January 19). Yüzümüze Dokunmamak Neden Bu Kadar Zor? İşte Size Birkaç Tüyo!. Evrim Ağacı. Retrieved March 28, 2024. from https://evrimagaci.org/s/12919
R. Bilim, et al. “Yüzümüze Dokunmamak Neden Bu Kadar Zor? İşte Size Birkaç Tüyo!.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, 19 Jan. 2021, https://evrimagaci.org/s/12919.
Bilim, Rasyonalist. Kayalı, Ögetay. “Yüzümüze Dokunmamak Neden Bu Kadar Zor? İşte Size Birkaç Tüyo!.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, January 19, 2021. https://evrimagaci.org/s/12919.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close