Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Oral Alerji Sendromu: Neden Bazı Sebze ve Meyveleri Yediğimizde Ağzımız Kaşınır ve Karıncalanır?

Oral Alerji Sendromu: Neden Bazı Sebze ve Meyveleri Yediğimizde Ağzımız Kaşınır ve Karıncalanır?
2 dakika
673
  • Özgün
Tüm Reklamları Kapat
Yazın bir parça şeftali ısırdıktan sonra başladı. Lisedeydim ve herhangi bir alerjik reaksiyon göstermemiştim. Sadece yaz sonu meyvelerinin tadını çıkartmaya çalışıyordum. Fakat birdenbire, boğazımın arka kısımları kaşınmaya başladı ve birden dudaklarım şişti.
Çok geçmeden aynı şeyi havuç, elma, armut, kiraz ve bazen badem yerken de yaşadığımı fark ettim. Şaşırtıcı suçlu; yediğim bazı besinlerde bulunan mevsimsel polen alerjisiydi. Bu duruma, oral alerji sendromu denmekte.
Amerikan Alerji Astımı ve İmmünoloji Akademisi’ne göre oral alerji sendromunun en yaygın belirtileri dudak, ağız, boğaz , yüz ve dilde şişmenin yanı sıra kaşıntılı bir ağızdır.
Ann ve Chicago’daki Robert H. Lurie Çocuk Hastanesi’ndeki alerji ve immünoloji departmanı başkanı JacquelinePongracic, Business Insider’a verdiği bir demeçte, polen alerji sendromu olarak da adlandırılan oral alerji sendromu vakalarıyla sık sık karşılaştığını, buna rağmen ülkede kaç kişinin bunu taşıdığına dair çok da iyi rakamların olmadığını belirtti.
Mayo Klinik’e göre; oral alerji sendromu, çim ve ağaçlar üzerinden gelen polen gibi çevresel alerjenlere karşı hassasiyet gösteren insanlarda meydana geliyor.
Yani, çevresel alerjenlere hassasiyet gösteren insanlar, benzer proteinler içeren yiyecekler yediklerinde reaksiyon gösteriyorlar. Özellikle huş ağacı poleni, meyve ve kuru yemişlerde bulunan proteinlerin bazılarıyla benzerlik gösteren proteinler içermektedir.
Sorunlar, ergenliğin sonlarında, erginliğin başlarında ortaya çıkıyor. Yani, insanlar yıllarca hiç bir sorun yaşamadan meyve tükettikten sonra. Bu olay, küçük çocuklarda ortaya çıkan süt ve fıstık alerjisinden oldukça farklıdır.
Çoğunlukla, belirtiler sadece ağızda görülürler. Ancak vakaların tahminen %1 - %2’si insanları acil servislere sevk ettirebilecek ağır bir alerjik reaksiyon olan anafilaksi ile sonuçlanabilir.
AAAI (American Academy of Allergy, Asthma & Immunology), özellikle kuru yemişlere reaksiyon gösteriyorsanız, semptomlarınızı bir alerjiste veya immünoloğa kontol ettirmenizde fayda olacağını belirtiyor. AAAI'nın araştırmalarına göre, hangi polenlerin hangi alerjik reaksiyonlarla ilişkili olduğunu gösteren grafik ise aşağıdaki gibi:
[table id=13 /]
Pongracic, ayrıca oral alerji sendromunun bazı otlar, tohumlar ve bazı fındık yendiğinde ortaya çıkabileceğini de belirtti.
Reaksiyonlardan Nasıl Sakınabiliriz?
Mayo Klinik, insanların reaksiyon gösterdiği proteinlerin pişirildiklerinde işlevlerini yitirdiklerini (şeftali ve elma turtaları yapmak için daha fazla sebep olabilir) belirtti.
Reaksiyonlar mevsime bağlı olarak da farklılık gösterebilir ve polen sezonundan sonra muhtemelen en kötü reaksiyonlar yaşanabilir.
Pongracic, oral alerji sendromundan muzdarip birçok hastanın bunu doktorlarıyla paylaşmadıklarını, lakin doktorlarına bildirmenin faydalı olacağını; böylece hastalığın seyrini kayıt altında tutabileceklerini söyledi.
Bu, özellikle pişirilmiş meyve veya belirli gıdalara reaksiyon gösteren ancak mevsimsel alerjileri olmayan kişiler için önemlidir. Bir gıda alerjisinin bir işareti olabilir.
Çeviren: Alanur Kızıl


Referanslar
  1. ScienceAlert, "Here is Why Your Mouth Might Get İtchy or Tingly When You Eat Fresh Fruits and Veggies"
    <http://www.sciencealert.com/here-s-why-your-mouth-might-get-itchy-or-tingly-when-you-eat-fresh-fruits-and-veggies>
  2. Businessİnsider, "Here is Why Your Mouth Might Get İtchy or Tingly When You Eat Fresh Fruits and Veggies"
    <https://www.businessinsider.com.au/oral-allergy-syndrome-allergic-reaction-raw-fruits-2017-5?r=US&IR=T>
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 29/03/2024 08:13:48 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12780

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hızlı
Gezegen
Egzersiz
Yangın
Kuantum Fiziği
Diyet
Mavi
Antibiyotik
Balina
Evrim Tarihi
Genetik Değişim
İngiltere
Şiddet
Tür
Türlerin Kökeni
Hayatta Kalma
Gebelik
Doğal
Biyocoğrafya
Radyoaktif
Oyun
Astrofizik
Buz
İyi
Damar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
R. Bilim, et al. Oral Alerji Sendromu: Neden Bazı Sebze ve Meyveleri Yediğimizde Ağzımız Kaşınır ve Karıncalanır?. (13 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 29 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12780
Bilim, R., Kayalı, Ö. (2020, September 13). Oral Alerji Sendromu: Neden Bazı Sebze ve Meyveleri Yediğimizde Ağzımız Kaşınır ve Karıncalanır?. Evrim Ağacı. Retrieved March 29, 2024. from https://evrimagaci.org/s/12780
R. Bilim, et al. “Oral Alerji Sendromu: Neden Bazı Sebze ve Meyveleri Yediğimizde Ağzımız Kaşınır ve Karıncalanır?.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, 13 Sep. 2020, https://evrimagaci.org/s/12780.
Bilim, Rasyonalist. Kayalı, Ögetay. “Oral Alerji Sendromu: Neden Bazı Sebze ve Meyveleri Yediğimizde Ağzımız Kaşınır ve Karıncalanır?.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, September 13, 2020. https://evrimagaci.org/s/12780.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close