Popüler BilimTeknoloji

MIT 1 Milyar Dolar Bütçe ile “Yapay Zeka Okulu” Kuruyor!

Son zamanlarda tüm dünyada popülerlik kazanan yapay zeka teknolojisinin gelecekte pek çok alanda devrimsel yenilikler yaratma potansiyelinin olduğu aşikar. Öte yandan, yapay zeka hakkında halen bilmemiz, öğrenmemiz gereken çok şey var. Örneğin, yapay zeka teknolojisinin sebep olduğu bazı etik problemlerle nasıl baş etmemiz gerektiğini tam anlamıyla bilmiyoruz.

Bu yüzden dünya çapında pek çok büyük üniversite, modern teknoloji akımı olan yapay zekayı müfredatlarına adapte etmeye çalışıyor. Üniversiteler, öğrencilerine yapay zekayı teknik anlamda öğretmenin yanı sıra, bu sıra dışı teknolojinin sebep olduğu etik ve sosyal problemlerle de nasıl baş etmeleri gerektiğine dair eğitimler veriyor. Özellikle son birkaç yılda yapay zeka ile ilgili derslerin ve konferansların büyük bir hızda arttığını görebiliyoruz.

Ancak, Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nün (MIT) attığı yeni bir adım, yapay zeka araştırmaları ve yapay zeka teknolojisinin geleceği adına son derece heyecan verici. MIT, 1 milyar dolarlık yatırım desteği ile yapay zeka araştırmaları için büyük bir okul kurma planını başlatarak bu konudaki en büyük adımı atmış oldu. Evet, yanlış duymadınız, tam 1 milyar dolarlık bir yapay zeka okulu! Üstelik MIT, gerekli miktarın üçte ikisinin şimdiden fonlandığını da duyurdu. Eğitimler gelecek yıl başlayacak ancak yeni binalara 2022 yılında geçiş yapılması planlanıyor.

MassachutesInstitute MIT 1 Milyar Dolar Bütçe ile "Yapay Zeka Okulu" Kuruyor!

MIT başkanı L. Rafael Reif, burada modern programlama tekniklerinin yanı sıra biyoloji, kimya, politika, tarih ve dilbilim alanında da yetenekli insanların eğitilmesinin planlandığını belirtiyor. Bu sayede bütün bu konularda yetenekli olan çok yönlü insanların, bu alanları yapay zeka ile birleştirmeleri amaçlanıyor. Elbette bu amaç uğrunda sağlıklı bir eğitim verilebilmesi için yepyeni bir eğitim yapısı gerekli. MIT’nin “yapay zeka okulu” için 1 milyar dolar gibi büyük bir fon sağlanması, tam da bu yüzden çok büyük önem taşıyor.

Şu an dünya çapında pek çok üniversite, kendi bölümleri içerisinde geçerli kesin ve katı kurallara sahip. Örneğin tarih alanında yapay zeka temelli analiz araçlarını kullanmak isteyen bir araştırmacı, bilgisayar bilimleri ve tarih bölümü arasındaki sınırlar nedeniyle araştırmasını yeterince özgür ve sağlıklı bir biçimde yürütemiyor. Aslında bu oldukça doğal bir durum, çünkü bilgisayar bilimlerine yeterince hakim olmayan bir araştırmacının, bu alandaki araçları da verimli bir biçimde kullanabilmesi oldukça zor. Bu durumu matematiği zayıf birinin fizik dersine çalışırken zorlanmasına benzetebiliriz.

artificial MIT 1 Milyar Dolar Bütçe ile "Yapay Zeka Okulu" Kuruyor!

İşte MIT’nin yeni okulu bu geleneksel akademik düşünce ve pratik yapısını değiştirerek her alanda yepyeni bakış açıları yaratmayı planlıyor. Başka bir deyişle, bilgisayar bilimleri bölümünde olmayan bilim insanları bu yeni okul sayesinde yapay zeka araç ve gereçlerine erişebilecek donanıma ve bilgi birikimine sahip olacak. Bilgisayar bilimlerinden bağımsız bölümlerin, yapay zeka teknolojisi ile içli dışlı bir eğitim sistemine dahil olması ise teoride pek çok keşif olasılığını beraberinde getiriyor.

Dünyanın geleceğini baştan yazabilecek yapay zeka teknolojisinin olumlu taraflarının yanı sıra, bazı etik problemleri de beraberinde getirdiğini biliyoruz. Kurulacak bu yeni çalışma alanı sayesinde, yapay zeka teknolojisinin çok daha iyi anlaşılarak, bu tür etik problemlerin de çözümlere kavuşturulması planlanıyor. Örnek vermek gerekirse, yapay zeka ve bilgisayar bilimleri alanında donanıma sahip bir sosyal bilimci, yapay zekanın ortaya çıkardığı etik problemler için yenilikçi çözümler yaratabilir.

Özetle yapay zeka ile herhangi bir bilim alanını birleştirebilecek çok yönlü bilim insanlarının yetiştirilmesi demek, pozitif bilimlerin yanı sıra sosyal bilimlerin de yapay zeka teknolojisine sağlıklı bir biçimde dahil olup, yeni bir devrin başlayacak olması anlamına geliyor.

Kemal Cihat Toprakçı


Referanslar
1. The New York Times, M.I.T Plans College for Articial Intelligence, Backed by $1 Billion <https://www.nytimes.com/2018/10/15/technology/mit-college-artificial-intelligence.html>

Kemal Cihat Toprakçı

Akdeniz Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı lisans öğrencisidir. Karaman doğumlu olup, bilime ve özellikle astronomiye küçük yaşlardan beri ilgi duyan yazar bugüne kadar Türkiye'nin pek çok bilim - astronomi platformunda yönetici, yazar veya editör olarak görev almış, bu platformlarda popüler bilim yazıları yayınlamıştır.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button