Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Viskiye Su Katmak Tadını Ortaya Çıkarıyor!

Viskiye Su Katmak Tadını Ortaya Çıkarıyor!
3 dakika
1,702
  • Özgün
Tüm Reklamları Kapat

İçki kültürüne merakı olan herkesin aşina olduğu ve sıkça karşılaştığı bir soru viskinin (veya herhangi diğer bir içkinin) nasıl içilmesi gerektiğidir. Bu konu hakkında birçok kişiden farklı fikirler duymak mümkün. Bazılarına göre her zaman sek bir şekilde ve oda sıcaklığında içmek en doğrusu iken bazıları viskiye damlatılacak birkaç damla suyun alkol sayesinde gizli kalmış aromaları ortaya çıkarttığını söylüyor bazıları ise viskilerini soda veya kola gibi içeceklerle karıştırmayı tercih ediyor.

Yukarıda yazılanlardan farklı olarak herkesin kendine has bir viski ritüeli vardır ve bu soruya verilebilecek en doğru cevap her zaman için "sizin nasıl hoşunuza gidiyorsa öyle" olur. Ancak bilim insanları viskinin içine konulacak bir miktar suyun kimyasal açıdan nasıl etki yarattığını gözlemleyip gerçekten de farklı aromalar ortaya çıkartabileceğini kanıtladılar.

Tüm Reklamları Kapat

Bu keşif İsveç'in Kalmar şehrinde bulunan Linnaeus Üniversitesinden bir ekip tarafından baharat kokulu bir organik molekül olan guaiacol ile su ve etil alkol karışımının bilgisayar destekli simülasyonu yapılarak gerçekleştirildi.

Yaklaşık 500 yıllık bir tarihi olan ve o tarihlerde tıbbi amaçlarla kullanıldığı için "Aqua Vitae" yani yaşam suyu olarak da bilinen viskinin üretimi, ezildikten sonra fermante olan tahıllardan elde edilen sıvının ayrıştırılmasıyla gerçekleştiriliyor. Ancak viskinin olgunlaştığı fıçının daha önce ne için kullanıldığı, viskinin kaç yıl olgunlaştırıldığı, fermantasyon işleminin nasıl yapıldığı, kullanılan suyun özellikleri ve tahılların farklılığı gibi onlarca faktör viskinin tadına ve damakta bıraktığı hissiyata oldukça fazla etki ediyor.

Tüm Reklamları Kapat

Viskilere üç yıldan 20 veya daha fazla yıla kadar ev sahipliği yapan fıçılar.
Viskilere üç yıldan 20 veya daha fazla yıla kadar ev sahipliği yapan fıçılar.

Üretim aşamasındaki bu faktörlerin oluşturduğu farklılıklar yetmezmiş gibi servis sıcaklığı, tadım yaptığınız bardağın şekli ve viskinin içine katılan birkaç damla su bile çok farklı tatlar ortaya çıkmasına neden olabiliyor.

Peki birkaç damla su neden bu kadar büyük bir farklılık yaratıyor? Bu soruya şimdiye kadar birçok farklı cevap veriliyordu. Bazılarına göre cevap suyun içkiyi seyrekleştirerek alkolün baskın tadını bastırması, bazılarına göre ise suyun içkide bulunan yağ asitleri ile etkileşime girerek aromalar açığa çıkarmasıydı.

Bjorn Karlsson ve Ran Friedman'ın araştırmasına göre ise bunun sebebi ne alkolün baskın tadı ne de yağ asitleri. Viskinin içinde yüzlerce farklı kimyasal bulunmasına rağmen bu araştırmada, çoğunluğu oluşturan bileşiklerden olan su, etil alkol ve guaiacol üzerinde durulmuş.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Viskiye tadını veren en önemli bileşiklerden biri olan guaiacol, etil alkolün içinde suda çözündüğünden çok daha iyi çözünür. Yüzde 59 ve üstü alkol derişimine sahip karışımlarda guaiacol bileşeni tüm karışıma homojen bir şekilde dağılmış olarak bulunuyor. Ancak genelde viskiler şişelenmeden önce yüzde 40 derişime kadar seyreltildiği için bu bileşen yüzeye daha yakın bir yerde toplanmış halde bulunuyor. İçkimize su eklediğimiz zaman bu karışımı daha da seyreltmiş oluyoruz bu sayede de buharlaşıp havaya geçen etil alkol oranı normalden daha fazla oluyor. Guaiacol de suda, alkolde olduğu kadar iyi çözünemediği için sıvının yüzeyinde öncekine göre daha çok birikiyor ve yüzeyde toplanan bu moleküllerin burnumuza ulaşması daha kolay oluyor.

Hem tat duyumuz hem koklama duyumuz temel olarak moleküllerin varlığını algılamak üzerine kurulu olduğu için, bu durum içkinin tadında da oldukça etkili oluyor. Tıpkı burnumuzu kapadığımız zaman çok az tat alabilmemiz gibi, bir şeyden yoğun bir koku alıyorsak ondan daha fazla tat da alabiliyoruz. Bu sebepten ötürü guaiacol bileşeninin yüzeyde birikmesi içkiden aldığımız tat için büyük önem taşıyor.

Son olarak, araştırmacılar bu durumun sadece viski için değil, guaiacol gibi davranan bir aromatik bileşen bulunduran bütün alkollü içkiler için doğru olacağını söylüyor.

Alper Karasuer


Referanslar

1) http://www.sciencealert.com/become-a-better-whisky-snob-by-adding-a-few-drops-of-water-to-your-drink
2) https://www.nature.com/articles/s41598-017-06423-5

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/03/2024 23:57:23 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12672

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hızlı
Gezegen
Egzersiz
Yangın
Kuantum Fiziği
Diyet
Mavi
Antibiyotik
Balina
Evrim Tarihi
Genetik Değişim
İngiltere
Şiddet
Tür
Türlerin Kökeni
Hayatta Kalma
Gebelik
Doğal
Biyocoğrafya
Radyoaktif
Oyun
Astrofizik
Buz
İyi
Damar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
R. Bilim, et al. Viskiye Su Katmak Tadını Ortaya Çıkarıyor!. (9 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 28 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12672
Bilim, R., Kayalı, Ö. (2020, April 09). Viskiye Su Katmak Tadını Ortaya Çıkarıyor!. Evrim Ağacı. Retrieved March 28, 2024. from https://evrimagaci.org/s/12672
R. Bilim, et al. “Viskiye Su Katmak Tadını Ortaya Çıkarıyor!.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, 09 Apr. 2020, https://evrimagaci.org/s/12672.
Bilim, Rasyonalist. Kayalı, Ögetay. “Viskiye Su Katmak Tadını Ortaya Çıkarıyor!.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, April 09, 2020. https://evrimagaci.org/s/12672.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close