Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Yüzyılın En Büyük Sahtekarlığı: Şişelenmiş Su

Yüzyılın En Büyük Sahtekarlığı: Şişelenmiş Su
3 dakika
249
  • Özgün
Tüm Reklamları Kapat

Birçoğumuz için buz gibi bir bardak suyun yerini hiçbir şey tutamaz, hele ki bir de yaz sıcakları kapıdayken. Bazılarımız içme suyunu musluktan temin ederken, bazılarımız buna ciddi paralar vermek zorundadır (ABD'de yıllık kabaca 100 milyar dolar şişe suya harcanıyor).

Hem kişi bazında ödenen miktarın çok yüksek olmamasından dolayı, hem de şişelenmiş suyun kalitesinin bu ücrete değeceğini düşünüyor olabileceğinizden, şişe su içiyor olma ihtimaliniz çok yüksek. Ancak işin aslına bakarsak, yanılıyorsunuz. Amerika'daki eyaletlerin büyük çoğunluğu için, sağlık ve besin kalitesi açısından çeşme suyu ve şişe su arasında hiçbir fark yok. Hatta ve hatta, çeşme suyu hakkında daha fazla çalışma yapıldıkça, şişe suya göre daha sağlıklı olduğu görülüyor.

Tüm Reklamları Kapat

Tabii bu konuda da bazı istisnalar var: Örneğin kendi bireysel kuyusundan su ihtiyacını karşılayan insanlar ya da fazla denetlenmeyen kamu kaynakları gibi.

Yani bu yazımızda, içtiğimiz su hakkında bilmediğimiz şeyleri öğrenerek, her ne kadar yukarıdaki gibi istisnalar olsa da, neden şişelenmiş suya para vermenin anlamsız olduğundan bahsedeceğiz.

Tüm Reklamları Kapat

Şişelenmiş suyun tarihi 1700'lere kadar uzanıyor. 1760'larda Jackson's Spa isimli şirket, tedavi için kullanmak amacıyla şişelenmiş maden suyu satarak, belgelenmiş ilk şişe suyunu satıyor.

Amerika'da yaşayan insanlar, toplamda 48.5 milyar litrelik yıllık tüketim ile diğer ülkelere oranla çok daha fazla şişe su tüketiyor. Tüm dünya geneline baktığımızda da, her yıl şişelenmiş su kullanımının %10 arttığını görüyoruz.

"Şişelenmiş su içecek pazarını oldukça etkili şekilde  yeniden şekillendirdi."

Beverage Marketing'in Başkanı ve CEO'su Micheal C. Bellas, verdiği röportajda durumun ciddiyetine değiniyor.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Yaptığımız şey ucuz bir şey değil. Şişelenmiş suyun masrafı, musluk suyunun tam 300 katı. Ödenen paraların küçük şişeler için olmasından dolayı, yapılan bazı çalışmalar masrafların çok çok daha fazla olabileceğini söylüyor.

Tabii bu sektörün içindeki üreticiler, şişelenmiş suyun ne kadar kazançlı olabileceğini biliyorlar. Coca Cola'dan Pepsi'ye kadar bir çok şirket şişelenmiş su hakkında yatırımlar yapıyor. Yakın zamanda Pepsi, ürettiği  şişe su markası "Life WTR"ı, Amerika'daki en pahallı promosyon ürünlerinden biri olan Super Bowl reklamı ile tanıttı.

Şişe su hakkındaki diğer bir bilinmeyen bilgi ise; şişenizdeki su, musluğunuzdaki sudan daha sağlıklı değil. Hatta, yayınlanan son çalışmalara göre, şişe su firmalarının yarısı sularını musluk suyu ile doldurmakta. Çünkü Amerika perspektifinde konuşacak olursak, çeşme suları şişelenmiş sulardan daha sık içerik ve kalite kontrolünden geçmekte. Ancak tüm bunları söylerken, yaşadığınız bölgenin de içtiğiniz suya olan etkisini tekrar dile getirmek gerek. Ayrıca eğer suyunuzu kendi kuyunuzdan sağlıyorsanız, içtiğiniz suyun güvenliği tamamen sizin sorumluluğunuzda.

Şişelenmiş suya olan ilginin artışının temel sebebinin, musluklardan akan suyun saflığından endişelenilmesi olduğu düşünülüyor. Yapılan son anketler gösteriyor ki, Amerikalıların %63'ü içtikleri suyun kirliliğinden çok fazla endişe duyuyor.

Tat konusunda bir karşılaştırma yapacak olursak, bir çoğumuz musluk suyu ve şişe suyu arasındaki farkı söyleyemez bile! Boston Üniversitesinde yapılan bir çalışmada, test cihazlarının yalnızca üçte biri çeşme suyu ile içme suyunun tadını ayırabildi.

Tüm Reklamları Kapat

Şişe su üretimindeki diğer bir önemli nokta ise, üretimin çok fazla kaynak gerektiren zorlu bir süreç olması. Environmental Research Lettersisimli dergide yayınlanan makalede, 2007 yılında Amerika'da üretilen şişe su sayısının karşılığı olarak, neredeyse 32-54 milyon varil petrol kullanıldığı  yazıyor.

Ayrıca şişe su yaparken doldurulandan daha fazla suya ihtiyaç duyulmakta. Örneğin, Uluslararası Şişelenmiş Su Birliğinin yaptığı çalışmalara göre, Kuzey Amerika'daki şişe su şirketleri, 1 litre şişe su üretirken 1,39 litre su kullanmakta.

Yani, bir dahaki sefere şişe su alırken 2 kere düşünün. Musluk suyunun temiz olup olmadığını öğrenip, belki de şişelerimizdeki sudan daha temiz bir su içebilirsiniz.


Çevirmen:Ege Can Karanfil

Tüm Reklamları Kapat

Referanslar

1. ScienceAlert, "Here's Why Bottled Water Is One of The Biggest Scams of The Century", <http://www.sciencealert.com/15-facts-that-show-why-bottled-water-is-one-of-the-biggest-scams-of-the-century>

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/03/2024 09:19:12 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12926

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Bellek
Genel Görelilik
Maske Takmak
İklim Değişikliği
Bilim İnsanları
Kök Hücre
Antibiyotik
Mers
Araştırmacılar
Nükleer Enerji
Evrim Ağacı
Böcek Bilimi
Çekirdek
Siyah
Avcı
Temel
Gıda Güvenliği
Uterus
Çevre
Amerika Birleşik Devletleri
Çiçek
Film
Karar Verme
Kuş
Demir
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
E. C. Karanfil, et al. Yüzyılın En Büyük Sahtekarlığı: Şişelenmiş Su. (30 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 19 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12926
Karanfil, E. C., Kayalı, Ö. (2021, January 30). Yüzyılın En Büyük Sahtekarlığı: Şişelenmiş Su. Evrim Ağacı. Retrieved March 19, 2024. from https://evrimagaci.org/s/12926
E. C. Karanfil, et al. “Yüzyılın En Büyük Sahtekarlığı: Şişelenmiş Su.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, 30 Jan. 2021, https://evrimagaci.org/s/12926.
Karanfil, Ege Can. Kayalı, Ögetay. “Yüzyılın En Büyük Sahtekarlığı: Şişelenmiş Su.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, January 30, 2021. https://evrimagaci.org/s/12926.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close