Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

İlk Defa Yapay Rahim İçerisinde Prematüre Bir Kuzu Büyütüldü

İlk Defa Yapay Rahim İçerisinde Prematüre Bir Kuzu Büyütüldü
2 dakika
350
  • Özgün
Tüm Reklamları Kapat
Yapay bir rahmin içerisinde çeşitli tüpler ve sıvılarla büyümesine yardımcı olunan bir kuzu düşünün. Kulağa bilimkurgu gibi geliyor değil mi? Ancak çoktan gerçeğe dönüştü bile. Araştırmacılar gebeliğin son evrelerindeki kuzuları plastik bir kap içerisinde beslemenin ve korumanın mümkün olduğunu gösterdiler. Bu sonuç oldukça önemli çünkü söz konusu çalışma önümüzdeki yıllarda risk altındaki prematüre bebekler için bir cankurtaran olabilir.
Nature Communications’da yayımlanan çalışmada araştırmacılar 105 ila 120 günlük (insanlarda 23-24 haftalığa eşdeğer) kuzuları alıp yapay bir rahmin içerisine yerleştirdiler.
Yapay rahim; içindeki amniyotik sıvının görevini yerine getiren bir elektrolit çözeltisi ile dolu olan kapalı ve steril halde bir torbadan oluşuyor. Kuzunun kalbi kanı göbek bağı aracılığıyla torbanın dışında bulunan gaz değişimi makinesine pompalıyor.
Aşağıdaki diyagram sistemin çalışma şekli hakkında fikir verebilir.
Nature Communications
Nature Communications
Sistemin önümüzdeki yıllarda insanlar üzerinde çalışabilecek biçimde uyarlanması büyük önem taşıyor. Çünkü 25 hafta ve daha öncesinde doğan bebeklerin hayatta kalma oranları oldukça düşük ve bu şekilde erken doğumlar çeşitli hastalıkların ve bebek ölümlerinin önde gelen nedenlerinden bir tanesi.
Philedelphia Çocuk Hastanesi’nde kritik durumdaki prematüre bebekler üzerine çalışan doktor Emily Partridge bu durumu, “Onlara baktığınızda, henüz dünyaya gelmek için hazır olmadıklarını hemen fark ediyorsunuz” şeklinde ifade ediyor.
Bebeklerin gelişimine devam etmesini sağlayan bir yapay rahim aracılığıyla –sadece birkaç haftalık ek büyüme süresi ile dahi- birçok sağlık probleminde iyileşme sağlanabilir ve görece daha sağlıklı bebeklerin dünyaya gelmesi mümkün olabilir.
“Bu bebekler annelerin rahmi ile dış dünya arasında bir köprüye ihtiyaç duyuyor” diyor araştırmayı yürüten ekipten Alan Flake ve ayrıca şunu belirtiyor: “Eğer büyümeye ve organların olgunlaşmasına birkaç hafta destek olabilecek bir sistem geliştirebilirsek çok erken doğan bebekler için olumlu sonuçlar elde edebiliriz.”
Bu çalışmada görüldüğü üzere, en azından kuzularda yapay rahim başarıyla çalıştı. Sadece dört hafta sonra kuzuların beyinlerinde ve akciğerlerinde gelişme sağlandığı görülebiliyordu. Üstelik kuzuların yün gelişimi gösterdikleri, kıpırdayabildikleri, gözlerini açtıkları ve yutma yeteneği kazandıkları kaydedildi.
Alan Flake NPR’a yaptığı açıklamada alınan sonucu, “Kuzular için yaptığımız modelde rahim şartlarını sağlamakta başarılı olduk. Kuzular normal büyüklükte ve akciğer gelişimleri normal seviyede. Ölçebildiğimiz her yönden normal durumda olduklarını söyleyebiliriz” şeklinde ifade etti.
Bu araştırma her ne kadar inanılmaz derecede umut verici olsa da henüz çok heyecanlanmak için biraz erken. Bizim türümüze, bebeklere bu sistemi uyarlamak için önemli bir çalışma süreci gerekecek.
Uzmanlar daha önce başarısız yapay rahim girişimleri olduğunu hatırlatarak olası problemler konusunda uyarıyor. Kuzuların göbek bağı damarları insanlarınkiyle aynı şekilde çalışmayabilir, ayrıca belirtilen gelişme aşamasında kuzular insan fetüslerinden önemli ölçüde daha büyüktür.
Bütün bunlara rağmen eğer her şey yolunda giderse araştırmacılar üç ila beş yıl içerisinde cihazı prematüre bebeklerde test edebilmeyi umuyorlar.
Çalışma hakkında daha fazlasını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=72&v=z7OsEGT9d3o
Çeviri: Mümin Can
Referanslar
1. <http://www.sciencealert.com/researchers-have-successfully-grown-premature-lambs-in-an-artificial-womb>
Baş Görsel Nature Communications
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/03/2024 08:39:45 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12778

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Bellek
Genel Görelilik
Maske Takmak
İklim Değişikliği
Bilim İnsanları
Kök Hücre
Antibiyotik
Mers
Araştırmacılar
Nükleer Enerji
Evrim Ağacı
Böcek Bilimi
Çekirdek
Siyah
Avcı
Temel
Gıda Güvenliği
Uterus
Çevre
Amerika Birleşik Devletleri
Çiçek
Film
Karar Verme
Kuş
Demir
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
M. Can, et al. İlk Defa Yapay Rahim İçerisinde Prematüre Bir Kuzu Büyütüldü. (6 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 19 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12778
Can, M., Kayalı, Ö. (2020, September 06). İlk Defa Yapay Rahim İçerisinde Prematüre Bir Kuzu Büyütüldü. Evrim Ağacı. Retrieved March 19, 2024. from https://evrimagaci.org/s/12778
M. Can, et al. “İlk Defa Yapay Rahim İçerisinde Prematüre Bir Kuzu Büyütüldü.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, 06 Sep. 2020, https://evrimagaci.org/s/12778.
Can, Mümin. Kayalı, Ögetay. “İlk Defa Yapay Rahim İçerisinde Prematüre Bir Kuzu Büyütüldü.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, September 06, 2020. https://evrimagaci.org/s/12778.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close