Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Odak Birleştirme Yöntemi (Focus Stacking)

Odak Birleştirme Yöntemi (Focus Stacking)
3 dakika
110
  • Özgün
Tüm Reklamları Kapat

Gündelik hayatımızda fotoğrafçılıkta, bazen öndeki nesne netken, arka plan flu olur. Dilenirse, diyafram ayarıyla oynanarak, arka plan da net hale getirilebilir. Bu durum, çekmek istediğiniz fotoğraf karesine göre, kameranın ayarlarıyla oynayarak kontrol edilebiliyor. Astrofotoğrafçılıkta ise, gök cisimleri bize aşırı uzaktadır. Bu sebeple, bir kere odağı yakaladığınızda, tüm gök cisimleri görüntüde net bir hal alır. Fakat mikrofotoğrafçılıkta bu durumu kontrol etmek biraz daha zor.

Konu ile objektif ne kadar yakın ise, alan derinliği o kadar çok hissedilir.

Mikroskobun optik doğası gereği, görüntüde oluşan alan derinliği çok azdır. Görüntünün net olduğu bölge, çok ince bir katmandan oluşur. Bu yüzden, örneklerimizi lam ile lamel arasına sıkıştırarak inceler, eğer cisimler büyükse, mikrotom gibi aygıtlar kullanarak ince kesitlere böleriz. Aksi takdirde, yüksekliği olan bir cisme bakmak istediğimizde, tek seferde yalnızca bir bölgesi net görünür. Bundan dolayı, cismin tamamını görmek için, sürekli odak ayarıyla oynamamız gerekir. Fakat cismi, tek bir seferde tamamen net bir halde görmek mümkün değildir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu durum, mikrofotoğrafçılıkta ciddi bir problem teşkil ediyor. Çekmek istediğiniz nesnenin, tamamının net olmasını istiyorsunuz, fakat bu netliği tek bir karede yakalamanız imkansız. Burada teknoloji devreye girerek, keskin bir çözüm üretiyor. Çektiğimiz nesneyi, alan derinliğine göre, ayrı ayrı katmanlar halinde birçok fotoğraf karesi olarak çekiyoruz (üstte). En başta üst bölge netken, her bir karede odak ayarıyla adım adım ilerleyerek, aşağıya doğru netleşen kareler çekiyoruz. Böylelikle elimizde birçok kareden oluşan, fakat katman katman her bölgenin net olduğu bir fotoğraflar dizisi elde ediyoruz. Zerene Stacker gibi bir yazılım da, bu kareleri birleştirerek, tamamı net olan tek bir fotoğraf karesi olarak bunu bize veriyor.

Aşağıdaki dört karede, birleştirme sırasında bir karede nasıl netlik sağlandığını görebilirsiniz. Solda tek kareler, sağda birleştirilme aşamasındaki sonuç karesi.

Tüm Reklamları Kapat

Teknik Detaylar

Başlangıçta her ne kadar muhteşem bir çözüm gibi görünse de, birçok kareyi birleştirmenin bazı olumsuz sonuçları bulunuyor. Her şeyin başında, çekilen karelerde elde edilen gürültüler de birikerek, görüntü kalitesinin düşmesine sebep oluyor. Daha çok yakınlaştırmanın oluşturduğu, düşük alan derinliği, daha çok sayıda fotoğraf çekmeyi gerektirirken, daha fazla fotoğrafın kaliteyi düşürüyor olması, işin profesyonellik gerektiren tarafı oluyor.

Böyle noktalarda olabildiğince iyi bir aydınlatma elde ederek, düşük ISO değeri ve yüksek enstantane hızında çekim yapmak, gürültünün azaltılması yönünde ciddi bir katkı sağlıyor. Bunun yanında, odak ayarının hassaslığı da oldukça önemli. Kaçırılan odak noktaları, görüntünün bozulmasına sebep olabiliyor. Birçok makrofotoğrafçı, bu sebeple sistemlerini elektronik bir odak ayarı üzerinde yapıyor. Mikrofotoğrafçılık ile ilgileniyorsanız, hassas bir mikro vida, kesinlikle ihtiyaç duyacağınız bir özellik olacaktır. Üzerindeki sayısal değerler sayesinde, ne kadar çevirmeniz gerektiğini rahatlıkla ölçebilirsiniz.

Büyük yakınlaştırmalar, büyük ışık kayıpları da demek. Makro cisimleri mikroskopta alttan aydınlatamadığımız için, yine iyi bir ışık kaynağı ihtiyacı doğuyor. Bu ışık kaynağı, aynı zamanda cisim üzerinde parlamalara sebebiyet de vermemeli. Dahili bir flaş kullanmak, faydalı bir çözüm olabilir. Elbette bunları, üstte aydınlatması olmayan compound mikroskoplar için öneriyoruz. Eğer stereo mikroskop kullanıyorsanız, fazla yakınlaştırma olmayacağı için, aydınlatma yeterli gelebilir. Fakat yine de ISO'dan kısmak, size fazladan ışık ihtiyacı doğuracaktır.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Bir yandan katman katman birleştirmenin getirdiği hareket kısıtlılığı problemiyle de yüzleşmek zorundasınız. Bu çekimler sırasında bazen bir saat çekim yapmanız gerekiyor. Bu kareleri üst üste eklediğiniz için, bu sırada nesneniz hiç hareket etmemeli. Çevrenizdeki rüzgar gibi harekete sebep olan etmenlerden kurtulmalısınız. Bazen kazara tablaya çarpmanız, her şeyi baştan almanıza sebep olabilir!

Bunlar gibi birçok teknik detay, mikrofotoğrafçılıkta gereken profesyonelliği, tatlı bir uğraş haline getiriyor. İstediğiniz karenin tek seferde elde edilememesi, birçok farklı metot düşünerek geliştirmek ve bunları tekrar tekrar denemek, öğretici ve geliştirici hobilerden biri olarak listede güzel bir yeri hak ediyor.

Hazırlayan: Ögetay Kayalı
Görseller ve İçerik Desteği: Emre Can Alagöz

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/03/2024 12:10:03 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12607

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Bellek
Genel Görelilik
Maske Takmak
İklim Değişikliği
Bilim İnsanları
Kök Hücre
Antibiyotik
Mers
Araştırmacılar
Nükleer Enerji
Evrim Ağacı
Böcek Bilimi
Çekirdek
Siyah
Avcı
Temel
Gıda Güvenliği
Uterus
Çevre
Amerika Birleşik Devletleri
Çiçek
Film
Karar Verme
Kuş
Demir
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ö. Kayalı. Odak Birleştirme Yöntemi (Focus Stacking). (25 Ocak 2018). Alındığı Tarih: 19 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12607
Kayalı, Ö. (2018, January 25). Odak Birleştirme Yöntemi (Focus Stacking). Evrim Ağacı. Retrieved March 19, 2024. from https://evrimagaci.org/s/12607
Ö. Kayalı. “Odak Birleştirme Yöntemi (Focus Stacking).” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, 25 Jan. 2018, https://evrimagaci.org/s/12607.
Kayalı, Ögetay. “Odak Birleştirme Yöntemi (Focus Stacking).” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, January 25, 2018. https://evrimagaci.org/s/12607.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close