Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

NASA’nın EM Sürücüsü Çalışıyormuş!

NASA’nın EM Sürücüsü Çalışıyormuş!
4 dakika
479
  • Özgün
Tüm Reklamları Kapat
Aylarca süren spekülasyondan sonra, NASA'nın uzun süredir beklenen EM (elektromanyetik) Sürücü makalesi sonunda gözden geçirildi ve Journal of Propulsion and Power (JPP) dergisinde yayınlandı. Ve 'imkansız' itki sisteminin gerçekten işe yaradığını gösteren sonuçlar sunuldu.

Çalışmanın Geçmişi

NASA Eagleworks Laboratuvarı ekibi, EM sürücünün itkiyi nasıl ürettiğinden pek emin değil gibi ve bu üretim şekli şu anki fizik anlayışımıza göre imkansız görünüyor. Çalışmalarını detaylı anlattıkları makalelerinde de öncelikle deneylerini nasıl gerçekleştirdiklerini ve itkiyi nasıl ölçtüklerini anlatarak başlıyorlar. En sondaki tartışma bölümündeyse muhtemel teorik açıklamaları ele alıyorlar. Bu, birazcık kaygı verici çünkü sanki makale yazarları da ne yaptıklarından emin değil. de Broglie, Bohm ve Schrödinger üzerinden giden açıklamalar tatmin edici değil; çünkü üzerlerinde çoğunluk tarafından kabul edilen kuantumun Kopenhag yorumuna ters düşmenin baskısı var.
Savundukları teori "pilot dalga" (pilot wave) adı verilen bir yoruma dayanıyor ve bu yoruma göre kuantum mekaniği belirlenimcidir (deterministiktir). Parçacıkların pozisyonları ve momentumları gizli değişken olarak kabul edilir. Bununla birlikte, gözlemci bu değişkenlerin kesin değerini bilmemekle kalmaz, daha önemlisi, onları tam olarak anlayamaz; çünkü herhangi bir ölçüm onları bozar. Gizli değişkenler başlarda Einstein tarafından da önerilmişti ve ‘Tanrı zar atmaz’ sözünü Einstein bunun üzerine söylemişti; fakat bu konudaki bir makalesini son anda yayınlamaktan vazgeçti.
EM Sürücü, ilk kez İngiliz mucit Roger Shawyer tarafından 1999'da önerilmiş bir itki sistemidir. Bu sistemde, ağır ve verimsiz roket yakıtını kullanmak yerine, konik şekilli bir metal oyuk içerisinde mikrodalga ileri geri hareket ettirerek itki oluşturur. Shawyer'ın yaptığı hesaplamalara göre, EM Sürücü çok etkili olabilir ve sadece 70 gün içinde Mars'a gitmemizi sağlayabilir.
Newton'ın Üçüncü Yasası: Etki-tepki
Newton'ın Üçüncü Yasası: Etki-tepki
Ancak, sistemde pek de küçük olmayan bir sorun var: Etki-tepki prensibini açıklayan Newton'un üçüncü yasasına karşı geliyor. Yasaya göre, bir sistem itki üretmek için, zıt yönde bir etki oluşturmak zorundadır. EM Sürücü işte bunu yapmaz.

NASA'nın Testleri

Geçen yıl, NASA'nın Eagleworks Laboratuvarı ekibi, neler olduğunu anlamak için EM Sürücü üzerine çalışmaya başladı. Testler hala devam ediyor ama elimizde şimdi bazı sonuçlar var.
Vakumdan RF (radyofrekans) ile yaratılan itki ölçümü düzeneği.
Vakumdan RF (radyofrekans) ile yaratılan itki ölçümü düzeneği.
"Vakumda Kapalı Radyo Frekansı Oyuğundan İmpulsif İtki Ölçümü" (Measurement of Impulsive Thrust from a Closed Radio-Frequency Cavity in Vacuum) başlığı ile Amerikan Hava ve Uzay Enstitüsü (AIAA)'nde açık erişimli bir makale olarak yayınlandı. Makaledeki bulgular, sürücünün gerçekten vakumda 1 kilovat itki gücü başına 1.2 milinewton ürettiğini gösteriyor:
İtme verileri, sistemin havada ölçülen ortalama itme performansına çok yakın olan 1.2 ± 0.1 mN / kW'de tutarlı bir performans gösterdi. Bir takım hata kaynakları düşünüldü ve tartışıldı.
İtki miktarını daha iyi kıyaslayabilmek için güçlü bir Hall iticiyi düşünelim ve bu itici kilovat başına 60 mN'luk bir kuvvet üretsin. Karşılaştırdığımız zaman bunun EM Sürücüsünden kat kat fazla olduğunu görüyoruz. Ancak ekip, Hall iticinin ağır roket yakıtına ihtiyaç duyduğunu ve bu ekstra ağırlığın daha yüksek itmeyi engelleyebileceğini söylüyor. Burada ağır roket yakıtı olarak kastedilen nötr gazdır ve kimyasal yakıtlarla karşılaştırıldığında, elektrikli sistemlerin yakıt kullanımı açısından çok daha verimli olduğu görülür. EM Sürücünün ise aslında bir yakıtı yok ve vakumdan enerji üretiyor gibi. Bu sebeple de çok daha hafif. Ancak ekip, yaptıkları testlerde performansı optimize etmeye çalışmadıklarını söylüyor. Tek yaptıkları, sürücünün gerçekten çalışıp çalışmadığını kanıtlamaya çalışmaktı. Bu nedenle, EM Sürücü'nün çok daha verimli olabileceği ihtimal dahilinde.
Sürücünün, fizik kanunlarını karıştırmadan nasıl çalıştığına gelince, bu konu da çok net değildir. Yazının girişinde bahsedilen pilot dalga ve gizli değişken yorumları üzerinden açıklanmaya çalışılmıştır. Ekibe göre:
Bir ortam, akustik salınımları destekleyebiliyorsa, bu durum iç bileşenlerin etkileşimde bulunabileceğini ve karşılıklı etkileşime girme yeteneğine sahip olduğu anlamına geliyor.
Elbette, bunlar henüz sadece bir hipotez. EM Sürücü'nün gerçekten itki oluşturup oluşturmadığını söylemeden önce yapılması gereken daha çok iş var. Ekip, termal genleşmenin sonuçlarda yaratabileceği etkileri ortadan kaldırmak için daha fazla araştırmanın gerekli olduğunu belirtiyor. Sürücünün çalışması bir kez onaylandığında bile, sistemin nasıl çalıştığını tam olarak anlamamız gerekir.
Eğer vakum araştırıldığı gibi gerçekten değiştirilebilir ve parçalanabilirse, vakumdan iş çıkarmak ve enerjinin ve momentumun korunumu kanunlarını muhafaza etmek mümkün olabilir.
Bilim dünyası, bu yeni itki sistemi hakkında ikna olmuş değil. Ancak, EM Sürücü hakkında yayınlanan ilk hakemli araştırma olması sebebiyle, sözde bilim alanından ayrılıp teknoloji alanına girmiştir ve şüpheyle ama ciddiyetle değerlendirilmelidir.
EM Sürücü için bir sonraki adım, önümüzdeki Eylül ayı içinde sürücüyü uzayda test etmek. Orada itki üretirse, bilim insanlarının bildiklerini tekrar gözden geçirmeleri gerekecek.


Hazırlayan:Nazlı Turan
Referanslar
  1. Sciencealert, "It's official: NASA's peer-reviewed EM Drive paper has finally been published", http://www.sciencealert.com/it-s-official-nasa-s-peer-reviewed-em-drive-paper-has-finally-been-published,
    [Online; accessed 20-November-2016].
  2. AIAA, "Measurement of Impulsive Thrust from a Closed Radio-Frequency Cavity in Vacuum", http://arc.aiaa.org/doi/10.2514/1.B36120, [Online; accessed 20-November-2016].
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/03/2024 11:11:35 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12752

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Bellek
Genel Görelilik
Maske Takmak
İklim Değişikliği
Bilim İnsanları
Kök Hücre
Antibiyotik
Mers
Araştırmacılar
Nükleer Enerji
Evrim Ağacı
Böcek Bilimi
Çekirdek
Siyah
Avcı
Temel
Gıda Güvenliği
Uterus
Çevre
Amerika Birleşik Devletleri
Çiçek
Film
Karar Verme
Kuş
Demir
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
R. Bilim, et al. NASA’nın EM Sürücüsü Çalışıyormuş!. (12 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 19 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12752
Bilim, R., Kayalı, Ö. (2020, August 12). NASA’nın EM Sürücüsü Çalışıyormuş!. Evrim Ağacı. Retrieved March 19, 2024. from https://evrimagaci.org/s/12752
R. Bilim, et al. “NASA’nın EM Sürücüsü Çalışıyormuş!.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, 12 Aug. 2020, https://evrimagaci.org/s/12752.
Bilim, Rasyonalist. Kayalı, Ögetay. “NASA’nın EM Sürücüsü Çalışıyormuş!.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, August 12, 2020. https://evrimagaci.org/s/12752.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close