Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Işık Dalgalarının Altını Üstüne Getirdiler!

Işık Dalgalarının Altını Üstüne Getirdiler!
2 dakika
0
  • Özgün
Tüm Reklamları Kapat
İspanya'dan araştırmacılar ve iş ortakları, ışığın yeniden şekillendirilmiş dalga yüzü halinde yayılım gösterdiği hiperbolik meta yüzeyin geliştirilmesi hakkında Science’da bir bildiri yayınladılar.
Daha hassas ayar ve ışığı görüntülemeyle ilgili bu bilimsel bulgu, algılayıcılar ve sinyal gönderen minyatür optik cihazlar için fazlasıyla önemlidir.
Noktasal bir kaynaktan yayılan ışık dalgaları, tipik dairesel (dışbükey) dalga yüzü oluştururlar. nanoGUNE çalışanı Peining Li ve baş yazar EU Marie Sklodowska-Curie "bu dalgalar taş atıldığında su yüzeyinde oluşan dalgalar gibidir" diyor. Bu dairesel yayılma, ışığın geçtiği ortamın homojen ve izotropik olması, diğer bir deyişle her yönde aynı olmasından kaynaklanır.
Bilim insanları teorik olarak; yapılandırılmış yüzeylerin, ışık dalgaları onlara doğru yayılırken ters çevirebileceğini öngörmüşlerdir. nanoGUNE’de doktora öğrencisi ve makalenin yazarı Javier Alfaro, bu gibi yüzeylerde, bir noktasal kaynak tarafından yollanan dalgaların sadece belli yönde ve içbükey dalgalar halinde yayıldığını açıklıyor.
Bu sıradışı dalgalar Hiperbolik Yüzey Polaritonları olarak adlandırılıyor. Çünkü bunlar sadece belli yönlerde ve vakum ortamındaki ışıktan çok daha küçük dalga boylarında yayılıyor. Dolayısıyla algılama ve sinyal işleme minyatür optik cihazlara katkı sağlayabilirler.
Araştırmacılar, şu sıralar kızılötesi ışınlar için böyle bir meta yüzey geliştirdiler. Yüzey, kızılötesi ışığı son derece küçük ölçeklerde işleyebilmesi nedeniyle seçilen grafen benzeri iki boyutlu malzeme olan bor nitrürünü baz alır. Bu, minyatürize kimyasal sensörlerde veya nano ölçekli optoelektronik ısı yönetim cihazlarında kullanılır. Araştırmacılar, özel bir optik mikroskopla doğrudan içbükey dalgaları incelediler.
Nanometre ölçeğinde son derece kesin bir yapılandırma gerektirdiği için hiperbolik meta yüzeylerin yapımı zordur. nanoGUNE’de doktora öğrencisi Irene Dolado ve yine nanoGUNE’de eski doktora sonrası araştırmacısı Saül Vélez (şimdi ETH Zürich’de), bu zorlu görevi, elektron ışını litografisi ve Kansas Devlet Üniversitesi tarafından sağlanan yüksek kalitede bor nitritin ince pullarının aşındırılması ile hallettiler.
Dolado, "Çeşitli optimizasyon adımlarından sonra, gerekli hassasiyeti elde ettik ve 25 nm'lik küçük boşluk boyutlarına sahip ızgaralı yapılar elde ettik" diyor. Saul Vélez, "Aynı imalat yöntemleri, özel yapım optik özelliklere sahip suni meta yüzey yapıları gerçekleştirmenin yolunu açabilecek diğer malzemelere de uygulanabilir" diye ekliyor.
Dalgaların meta yüzey boyunca nasıl yayıldığını görmek için araştırmacılar, nanoGUNE'deki nanoptik grup öncülüğünde geliştirilmiş en son teknoloji  kızılötesi nano görüntüleme tekniği kullandılar.
Önce meta yüzeyin üzerine kızılötesi altın nanorod yerleştirdiler. Peining Li nanorod hakkında, "Suya düşmüş bir taş rolü oynuyor" diyor. Nanorod, kızılötesi ışınları küçücük bir noktaya yoğunlaştırır ve sonra dalgalar meta yüzey boyunca yayılır.
Araştırmacılar, saçılma tipi tarama yakın-alan mikroskopu (s-SNOM) yardımıyla dalgaları imgeledi. Işlemi yönlendiren nanoGUNE'de bulunan Ikerbasque Profesörü Rainer Hillenbrand, "Görüntüleri görmek şaşırtıcıydı: Çalışmalara öncülük eden nanoGUNE'deki Rainer Hillenbrand, aslında altın nanoroddan uzaklaşan dalga yüzleri içbükey eğriliğini gösterdi" diyor.
Sonuçlar, nanoyapılı iki boyutlu malzemelerin, hiperbolik meta yüzey aygıtları ve devreleri için yeni bir platform haline geleceğini bizlere göstermekte. Ayrıca anizotropik malzemelerdeki egzotik optik fenomenini açığa çıkarmak ve yeni meta yüzey tasarım ilkelerini doğrulamak için yakın alan mikroskopisinin nasıl uygulanabileceğini konusunda önem teşkil ediyor.
Çeviri:Tuğba Kılınç


Referanslar
1.Phys.org, "Researchers turn light upside down"
<https://phys.org/news/2018-02-upside.html>
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/03/2024 12:24:04 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12717

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hızlı
Gezegen
Egzersiz
Yangın
Kuantum Fiziği
Diyet
Mavi
Antibiyotik
Balina
Evrim Tarihi
Genetik Değişim
İngiltere
Şiddet
Tür
Türlerin Kökeni
Hayatta Kalma
Gebelik
Doğal
Biyocoğrafya
Radyoaktif
Oyun
Astrofizik
Buz
İyi
Damar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
R. Bilim, et al. Işık Dalgalarının Altını Üstüne Getirdiler!. (5 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 28 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12717
Bilim, R., Kayalı, Ö. (2020, June 05). Işık Dalgalarının Altını Üstüne Getirdiler!. Evrim Ağacı. Retrieved March 28, 2024. from https://evrimagaci.org/s/12717
R. Bilim, et al. “Işık Dalgalarının Altını Üstüne Getirdiler!.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, 05 Jun. 2020, https://evrimagaci.org/s/12717.
Bilim, Rasyonalist. Kayalı, Ögetay. “Işık Dalgalarının Altını Üstüne Getirdiler!.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, June 05, 2020. https://evrimagaci.org/s/12717.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close