Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Beynin Büyümesi Yetişkinlikte Sonlanmıyor!

Beynin Büyümesi Yetişkinlikte Sonlanmıyor! Science Alert
2 dakika
9
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Yaklaşık bir ay önce, muhtemelen hipokampüsün hiç yeni beyin hücresi üretmediğini anlatan bir makale yayınlanmıştı. Ancak şimdi, yeni bir çalışma bunun tam tersini gösteriyor; daha doğrusu hipokampüsün yeni nöronlar ürettiğini ortaya koyuyor. Sizden "Artık bir karar verin!" gibi bir tepki almadan önce, bilimi asıl güçlü kılan şeyin bu tip tartışmalar olduğunu hatırlatalım. Bu durum karışık görünmesine rağmen, aslında bize bilimin nasıl işlediğini gösteriyor.

Onlarca yıllık nöroloji çalışmaları, bize doğumdan bir süre sonra insan beyninin nöron üretimini durdurduğunu göstermişti. Yani yetişkinlikle birlikte beynimizde kalan o birkaç değerli hücre sayesinde hayatımıza devam ediyoruz. Bir yandan da hayvanlar üzerinde yürütülen birkaç çalışmada, bazı hayvanların yeni beyin hücreleri üretmeye devam ettiğine dikkat çekildi, ancak bu konuda bir sonuca varmak için acele etmemek gerekiyordu.

Tüm Reklamları Kapat

Son zamanlarda Kaliforniya Üniversitesi'nden araştırmacıların yürüttüğü ve Nature'da yayınlanan bir çalışmada, otopsisi yapılmış farklı yaşlardaki insanlardan alınan hipokampüs doku örneklerini inceleyerek bu kapsamlı konunun daha da derinlerine inildi. Elde edilen sonuç, bahsettiğimiz hayvan deneylerini unutabileceğimizi ve ergenlik sonrasında insanların hipokampüsünde aslında hiç beyin hücresi üretilmediğini gösteriyordu. Bu nokta, nöron oluşumunun en olası bölgelerinden birisi olduğu için gri maddemizin büyüyor olması da olası değildi.

Daha sonra Kolombiya Üniversitesi'nden nörobiyoloji uzmanları tarafından yürütülen yeni bir çalışmada, insanın ölmeden önceki son yıllarına kadar hipokampüsünde yeni beyin hücreleri ürettiğini kanıtlamak üzere önceki çalışmadaki gibi bir yol izlendi.

Tüm Reklamları Kapat

Çalışmada ani ölümleri öncesi temiz sağlık raporu alabilmiş, yaşları 14 ile 79 arasında değişen ve otopsisi yapılmış 28 kişiden alınan hipokampüs dokuları incelendi. Bilim insanları nöral büyüme izi aramakla kalmayıp beynin bu bölümündeki damarların durumunu da incelediler.

İncelemeler sonucunda sinir sisteminin o bölgesinin iyi durumda olması halinde hipokampüsün aşağı yukarı aynı boyutta kaldığı ve insan hayatı boyunca yeni beyin hücreleri üretmeye devam ettiği ortaya çıktı. Makalenin baş yazarı ve nörobiyoloji uzmanı Maura Boldrini bu konuda şöyle söylüyor:

Yaşlıların da gençler gibi öncül hücrelerden binlerce yeni hipokampal nöron oluşturabildiği sonucuna vardık. Yine de yaşlı bireylerde daha az damarlanma (vaskülarizasyon) söz konusudur ve belki de yeni nöronlar bağlantı kurmakta daha kötüdürler.

Bağlantı kurma konusundaki yetersizlik muhtemelen bir spekülasyon, ama ileri yaşlardaki bilişsel zayıflamayı açıklamada bize yardımcı olabilir. Bu araştırma, yaşla birlikte bilişsel zayıflamaya yol açan psikolojik bir süreç olduğunu tartışan önceki araştırmalara hak verirken haberin başında söz edilen çelişkiden tamamen uzaktır. Araştırmacılar, daha yaşlı beyinlerin sağlığını kan damarlarına bakarak inceledikçe, bütün bu nöron oluşum çalışmaları arasındaki radikal farkları neyin açıklayabileceği konusunda bazı fikirler sunabilir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Bu yalnızca net bir sonuca daha yakın olduğumuzu göstermekle kalmıyor, kafa karışıklığı yaratacak bazı boşlukları da dolduruyor. Çalışmaların çeşitliliği, tek bir sonuca tamamen güvenmememiz gerektiğini de gözler önüne seriyor. 

Fakat bunun ötesinde, bilim insanları yeni araştırmalarla çok önemli veriler toplamaya devam ediyor ve her çalışmayla daha da berraklaşan bir tablo çiziyor. Herkesin bildiği üzere, insan beyni çok kompleks bir organ ve ne olursa olsun elimizdeki çeşitli gözlemler göz önüne alınarak çatışan araştırmaların sentezi yapılmalı ve nihai sonuca böyle ulaşılmalı.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • S. F. Sorrells, et al. (2018). Human Hippocampal Neurogenesis Drops Sharply In Children To Undetectable Levels In Adults. Nature, sf: 377-381. doi: 10.1038/nature25975. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/03/2024 14:14:23 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12918

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hızlı
Gezegen
Egzersiz
Yangın
Kuantum Fiziği
Diyet
Mavi
Antibiyotik
Balina
Evrim Tarihi
Genetik Değişim
İngiltere
Şiddet
Tür
Türlerin Kökeni
Hayatta Kalma
Gebelik
Doğal
Biyocoğrafya
Radyoaktif
Oyun
Astrofizik
Buz
İyi
Damar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
R. Bilim, et al. Beynin Büyümesi Yetişkinlikte Sonlanmıyor!. (18 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 28 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12918
Bilim, R., Kayalı, Ö. (2021, January 18). Beynin Büyümesi Yetişkinlikte Sonlanmıyor!. Evrim Ağacı. Retrieved March 28, 2024. from https://evrimagaci.org/s/12918
R. Bilim, et al. “Beynin Büyümesi Yetişkinlikte Sonlanmıyor!.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, 18 Jan. 2021, https://evrimagaci.org/s/12918.
Bilim, Rasyonalist. Kayalı, Ögetay. “Beynin Büyümesi Yetişkinlikte Sonlanmıyor!.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, January 18, 2021. https://evrimagaci.org/s/12918.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close